Veel van onze familie en vrienden wisten eigenlijk niet precies welke groenten en fruit ze nu juist wél en welke juist niet in de koelkast moeten bewaren. Eerlijk gezegd wisten we het zelf ook niet zo goed. Eenmaal op onderzoek, kwamen we achter heel wat nieuwe informatie..  Nu hebben we nooit zo’n moeite om aardbeien meteen op te eten, maar nummer 9 hebben we echt altijd fout gedaan!

10 x Groenten En Fruit Die Je Verkeerd Bewaart!

[En hoe het wel moet]

1. Wortels

Verwijder het groene gedeelte van de wortel na aankoop. Hierdoor kunnen de wortels hun vocht beter vasthouden en blijven ze langer knapperig! Bewaren in de groentenla van de koelkast.

wortels

2. Tomaten

Tomaten horen absoluut niet thuis in de koelkast. Leg ze op de vensterbank of in de fruitschaal. Samen met een rijpe banaan of appel rijpen de tomaten sneller. Zijn ze al goed rijp? Bewaar ze dan apart. Hou aubergine, courgette én komkommer weg bij tomaten.

tomaten

3. Bananen

Bananen zijn echte rijpmakers. Dat wil zeggen dat ze andere fruitsoorten sneller laten rijpen, zoals bijvoorbeeld avocado’s en tomaten. Zijn je bananen al erg rijp? Bewaar ze dan apart van elkaar. Wil je het rijpen écht tegen gaan, wikkel dan het uiteinde in plastic folie.

bananen

4. Avocado

Bewaar onrijpe avocado’s samen met een appel, peer of banaan, om het rijpingsproces te versnellen. Eenmaal rijp, kun je ze ook in de koelkast bewaren om het rijpingsproces tegen te gaan. Beter nog eet je ze meteen op, want de avocado wordt in de koelkast snel harder en verliest smaak. Een aangesneden avocado kun je het beste bewaren met de pit er nog in.

avocado

5. Meloen

Meloenen bewaar je het best buiten de koelkast. Op lage temperatuur kunnen ze gaan rotten. Meer tropische fruitsoorten, zoals mango’s, hebben last van dit ‘lage temperatuurbederf’. Eenmaal aangesneden kun je een – in plastic folie verpakte – meloen nog een paar dagen bewaren.

watermeloen ijsjes

6. Aardbei

Tip van onze groentenjuwelier: ‘Aardbeien zijn niet om te bewaren, maar om op te eten.’ Ehh ja. Maar als je ze dan toch wil bewaren? Voor één dagje hou je ze het beste op het aanrecht. Als je ze nog langer wil bewaren is de koelkast de beste optie. En nog een tip van de groentenman: ‘Aarbeien zijn net sponzen. Bij het wassen nemen ze water op. Zorg er dus voor dat je ze vlak voor gebruik wast met kroontje-en-al. Zonder kroontjes zijn de aardbeien ‘lek’ en kunnen ze nog meer water opzuigen. Zonde van de smaak!’

Aardbei

7. Aardappel

Krijgen jouw aardappels ook altijd supersnel uitlopers? Grote kans dat je ze bij de uien bewaart! Aardappels bewaar je op een donkere plek, buiten de koelkast en niet in de buurt van citrusvruchten en uien.

aardappelen

8. Basilicum

Denk je lekker bezig te zijn met je kruiden in de koelkast, heb je het wéér verkeerd gedaan. Basilicum bewaar je namelijk het liefst als een klein boeketje bloemen. Stengels in een vaasje dus. In de koelkast wordt basilicum zwart en rot het heel snel. Lekker op kamertemperatuur houden dus!

basilicum

9. Komkommer

Niet veel mensen weten dat je een komkommer uit de koelkast moet houden! In de koelkast drogen ze uit. Laat tot gebruik ook het folie om de komkommer zitten. Zo hou je hem het langst goed. Hou de komkommer wel uit de buurt van banaan, peer, appel en tomaat. Hierdoor krijgen ze plekken en worden ze bitter van smaak.

komkommer

10. Asperges

Als je asperges koopt kun je heel makkelijk controleren of ze goed vers zijn. Knijp in de onderkant van de steel en controleer of er vocht uitkomt. Als ze helemaal uitgedroogd zijn, kun je beter iets anders gaan koken. Bewaar asperges – het liefst zo kort mogelijk – in een vochte schone theedoek in de groentenla van de koelkast.

Groene asperges