De feiten op een rijtje

Koffie is erg populair in Nederland. Per dag worden er namelijk gemiddeld 2,4 kopjes per persoon gedronken. Op jaarbasis is dat ongeveer 150 liter koffie! Reden genoeg om de Nederlander een beetje meer te leren over dit oppeppende drankje.

1. Een koffieboon is geen boon

Koffiebonen zijn in werkelijkheid de pitten van de koffiebes. Deze bes bestaat uit een schil, vruchtvlees, pergamino (harde schil die de koffieboon beschermt) én meestal twee koffiebonen. Het woord “boon” is dus niet helemaal gepast!

2. Koffiesoorten

Wereldwijd bestaan er zo een 60 verschillende soorten koffiebonen.

3. Koffieplanten

De gehele koffieproductie komt voor 99% van twee soorten koffieplanten: de Coffea Arabica (Arabica) of Coffea Canepohra (Robusta). Vaak worden deze ook met elkaar gemixt.

4. Cafeïne

In de Arabica koffiebonen zit 50% minder cafeïne, dan in de Robusta koffiebonen.

5.  Espresso

In een espresso (65 gram) zit minder cafeïne, dan in een kop filterkoffie (85 gram).

6. Een werelds drankje

De wereld drinkt gemiddeld 2,25 miljard kopjes koffie per dag. Dat is een hele boel cafeïne dat per dag naar binnen wordt gegoten!

7. Ligging van de plantages

Alle 53 landen die koffie oogsten zijn gelegen aan de evenaar, tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring.

8. Duurste koffie ter wereld

De duurste koffie ter wereld, Kopi Loewak, heeft een opvallend productieproces. Het katachtige dier loewak eet de koffiebessen, maar de pitten verteren niet. Deze worden dus uitgepoept. Van deze uitgepoepte pitten wordt de koffie gemaakt. Door het proces in het darmkanaal krijgt de koffie een unieke smaak, maar het productieproces niet echt diervriendelijk.

Ook in de film ‘The Bucket List” komt deze aparte koffie ter sprake:

9. Koffie en wijn

In Brazilië tijdens de Grote Depressie bleef er veel koffie over in het land. Daardoor zochten de Brazilianen naar mogelijkheden voor andere toepassingen van koffie. Ze ontdekten dat er droge witte wijn van koffiepul gemaakt kan worden. Helaas is de productie niet doorgezet, omdat het een vrij duur proces is. Onze twee favoriete drankjes komen zo wel leuk bij elkaar!

10. Koffie en ziekte

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat koffiedrinkers 65% minder kans hebben op alzheimer. Vergeet dus niet om af en toe een kopje koffie te drinken.

Trek gekregen in koffie? Probeer een ijskoffie of een espresso martini!

Koffie