Heb je weer in file gestaan vandaag? Zou het niet fijn zijn als je de drukte voor even zou kunnen ontvluchten?

Wat dacht je van een weekendje Drenthe?

De dunst bevolkte provincie is the place to be, wanneer je op zoek bent naar rust en ruimte, maar is zeker niet stoffig of saai.

Lees verder en ontdek wat er allemaal te doen is.

Wat te doen in Drenthe

Drenthe heeft alles voor wanneer je de stad even achter je wil laten. 

In de nationale parken kun je uren lopen zonder iemand tegen te komen. Je kunt de Drentse streekproducten ontdekken in de lokale restaurants. Maar Drenthe biedt ook tal van mogelijkheden voor een actief en avontuurlijk weekend. 

Kortom, er is een Drenthe voor iedereen.

1. Hunebedcentrum Borger

Wie Drenthe zegt, zegt hunebedden. Deze provincie heeft de grootste verzameling van de oudste monumenten van het land. Van de 54 nog zichtbare hunebedden staan er 52 in Drenthe.

Hunebedden Drenthe

In Borger is bij het grootste hunebed een heus hunebedcentrum uit de grond gestampt. Hier leer je alle in’s en out’s over deze prehistorische grafkamers. 

Kun je geen genoeg krijgen van deze reusachtige keien? De N34 is omgedoopt tot ‘Hunebed Highway’ en leidt je langs 47 Drentse hunebedden.

2. Wildlands Adventure Zoo Emmen

Deze dierentuin werd in 2016 geopend en moest Dierenpark Emmen – dat in 2015 zijn deuren sloot – doen vergeten. 

Het resultaat is een mooi park, waar je de dieren in hun natuurlijk omgeving kunt bewonderen. Het park bestaat uit vier delen, die verschillende delen van de wereld vertegenwoordigen.

wildlands Drenthe

3. Kamp Westerbork

In de bossen bij Oosthalen ligt Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het museum over de geschiedenis van Kamp Westerbork ligt op ongeveer 3 kilometer van de ingang van het voormalig kampterrein. 

Het is mogelijk om enkel het kampterrein te bezoeken. Vanaf het terrein heb je een mooi zicht op de gigantische radiotelescopen

Westerbork

4. Openluchtmuseum Ellert & Brammert

In dit openluchtmuseum waan je langs huisjes, scholen en winkeltjes uit lang vervlogen tijden. De tocht begint bij de primitieve plaggenhut en gaandeweg worden de huisjes beetje bij beetje moderner.

Bij Ellert en Brammert komt de geschiedenis tot leven.

Openluchtmuseum Ellert & Brammert

5. WijnSpijs Wandeling/Walking Dinner

Laat je verrassen door wat Drenthe op culinair gebied te bieden heeft. 

Hoe kun je dat beter doen dan tijdens de WijnSpijs wandelingen of de Walking Dinners in AssenHoogeveen en Zuidlaren?

Bekijk hier de agenda voor de WijnSpijs Wandelingen of boek hier je Walking Dinner.

WijnSpijs Walking Dinner

6. Klimpark Grolloo

Dit klimpark werd door de ANWB uitgeroepen tot het leukste uitje van 2018. Waan je een weg door de boomtoppen en roets over het water met de 200 meter lange kabelbaan. 

Een leuke uitstap met het gezin.

Klimpark Drenthe

7. In Het Wilde Weg

Bij In het Wilde Weg kun je de Bear Grylls in je loslaten en word je één met de natuur.

Laat je verrassen door de wereld van de eetbare planten. Wie weet schotel je je gasten de volgende keer een heerlijke pesto voor van zevenblad of vogelmuur.

8. Planetron

Ben je gefascineerd door de ringen van Saturnus of wil je de manen van Jupiter tellen? Op de sterrenkijkavonden van het Planetron Dwingeloo word je meegenomen op een reis door de kosmos. 

Met de grootste telescoop van Nederland wordt het universum bestudeerd. De kleine astrofysici in spé worden beloond met een sterrenkijkmedaille. 

space

9. Monumentendorp Orvelte

Historie is het grote uithangbord van de provincie Drenthe. In veel dorpjes waan je je in een openluchtmuseum. 

Waar kun je die typisch Drentse cultuur beter opsnuiven dan in het monumentendorp Orvelte. Het ‘oerdorp’ bestaat uit verschillende monumentale Drentse boerderijen. De kinderkopjes geven het geheel nog meer karakter.

Orvelte

10. Drents Museum

Hoewel de 2000 jaar oude veenlijken momenteel niet worden tentoongesteld, is een bezoek aan het Drents Museum nog steeds de moeite waard. 

Bezoek het grootste poppenhuis van Nederland en beleef met de kinderen een interactief avontuur met Codename: Energy.


11. Unieke Overnachtingen

Kom tot rust in een bosrijke omgeving. Deze unieke overnachtingsplekken vind je niet in de Randstad.

Laat je kinderdroom uitkomen in een boomhut of ontdek de verrassende luxe achter de deur van een plaggenhut.

Bekijk hier de mogelijkheden voor een bijzonder nachtje in Drenthe. 

"Angst is mar veur eben, spiet is veur altied."

DANIËL LOHUES

12. Cuisinerie Mensinge

Officieel mag een restaurant zichzelf cuisinerie noemen wanneer minstens 70% van de grondstoffen vers zijn en uit eigen regio komen. Cuisinerie Mensinge mag deze titel dan ook met trots dragen. 

Het restaurant bevindt zich op het Landgoed Mensinge en is gevestigd in het voormalige koetshuis. 

Heb je na de maaltijd geen zin meer om te rijden? Op het landgoed zit ook een uitstekende B&B.

13. De Jufferen Lunsingh

De Jufferen Lunsingh – de naam is even wennen – serveert een dagelijks wisselend menu en gebruikt hiervoor zoveel mogelijk producten uit eigen streek. En dat ‘eigen’ kun je best letterlijk nemen, want het landgoed heeft een eigen moestuin – de naam ‘Tuin van Krikus’ spreekt tot de verbeelding – een kruidentuin en boomgaard.

Maar wat het echt bijzonder maakt is dat De Jufferen Lunsingh ook haar eigen vee heeft. De Herefordkoeien en de Schoonebeker schapen kun je vanuit het restaurant zien grazen. 

Ook dit landgoed heeft een hotel, dus je hoeft ’s avonds niet meer over de donkere Drentse weggetjes te bewegen.

schaap

14. Restaurant de Vlindertuin

Zuidlaren… Waar ken ik dat van? Van Berend Botje, natuurlijk. In het dorp staat een standbeeld van deze ‘vergeten zeeheld’.

Maar Zuidlaren is natuurlijk ook bekend van De Vlindertuin. Één van de 2 Drentse restaurants met een Michelinster – De Loohoeve staat te koop en is daarom niet in deze lijst opgenomen.

De Vlindertuin serveert, naar eigen zeggen, gerechten uit de Franse keuken, maar met een moderne twist. Dit restaurant werd al vaker uitgeroepen als een van de Beste WijnSpijs Restaurants van Nederland. 

De vlindertuin

Eten in sterrenzaken is natuurlijk niet iets voor elke dag. De volgende restaurants laten zien dat je lekker kunt eten, zonder je spaarrekening te moeten plunderen.

15. The Black Tie

Nee hoor, dit is geen dresscode. 

Dit moderne restaurant serveert enkel verrassingsmenu’s, waarin je kunt kiezen tussen 3, 4, 5 of 6 gangen. Bij The Black Tie maken ze gebruik van verse streekproducten 

Speciale dieetwensen moet je wel even van tevoren doorgeven.

Restaurant the black tie

16. Restaurant bij Jaap

Het restaurant Bij Jaap in Assen is door Michelin bekroond met een Bib Gourmande – voor een goed driegangenmenu voor maximaal €39 – en dat maakt dit restaurant een bezoekje waard. 

De gerechten zijn verrassend samengesteld en een lust voor elk zintuig.

17. Restaurant Sukade

Bij het Meppelse restaurant Sukade wisselt het menu elke 2 weken. Door de passie voor groente is een vegetarisch gerecht geen enkel probleem. 

Op zondagmiddag serveert Sukade de Sunday Roast. Geen paniek, het is een ander soort roast dan die van Comedy Central. Het eten wordt geserveerd vanuit het midden van de tafel en iedereen eet wat de pot schaft.

Ook Sukade kreeg door Michelin een Bib Gourmande toegewezen.

18. Klein Paramaribo

Wellicht ken je Surinaams eten van die ene afhaalzaak bij jou in de buurt, maar Klein Paramaribo in Assen maakt de Surinaamse keuken tot een avondvullende beleving. Een plek waar je met je vrienden of familie lekker kunt tafelen. 

De Surinaamse keuken is samengesteld uit de Hindoestaanse, Javaanse en de Chinese keuken.

Dus...

Wanneer je morgen na de file op je werk komt… vraag dan gelijk even vrij, voor jouw weekendje Drenthe.

Weet jij nog andere leuke plekjes? Laat het ons weten.