Het verhaal gaat dat in de jaren vijftig ergens in Napels een kok dit gerecht per ongeluk bedacht. Tegen sluitingstijd wilde een groep feestvierders nog graag iets eten. Toen de man zei dat er bijna niets was om mee te werken, riep de groep iets van 'gooi maar wat meuk bij elkaar!'.

In het Italiaans komt het woord 'prostituee' voor in die zin, vandaar de naam. Het is fantastisch in al zijn simpelheid. Hartig, beetje pittig en gewoon erg lekker. In Italië wordt pasta puttanesca meestal met spaghetti gemaakt maar het is met andere pasta ook heerlijk.

Tomaten, ansjovis, oregano en knoflook, loopt het water je al in de mond? Buon appetito!

Spaghetti puttanesca, pittige pasta

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: ItaliaansDifficulty: makkelijk
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Het oudste recept dat er is over puttanesca komt van diezelfde kok van hierboven, Sandro Petti. En bevat niet veel meer dan tomaten, olijven en kappertjes.

Dat is meteen de basis van de saus, waaraan later knoflook, ansjovis en oregano werd toegevoegd.
Nogmaals, een simpel boerengerecht dat uit noodzaak geboren werd, zoals veel klassiekers.

Kook de pasta een beetje al dente en laat de saus lekker pruttelen terwijl jij van een wijntje geniet! 🍷

Ingrediënten

  • 2 el 2 olijfolie extra vierge

  • 300 gr 300 spaghetti of tagliatelle

  • 3 tenen 3 knoflook, kern verwijderd en gehakt

  • 50 gr 50 kappertjes, gehakt

  • 100 gr 100 zwarte- of kalamata olijven zonder pit, grof gehakt

  • 10 10 ansjovisjes van goede kwaliteit

  • 2 el 2 tomatenpuree

  • 6 6 trostomaten of pruimtomaten, of neem een blikje

  • handvol gr handvol platte peterselie, gehakt

  • 1 el 1 gedroogde of verse oregano

  • 1 el 1 chilivlokken

  • 75 gr 75 Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Zet een ruime pan water op, laat het aan de kook komen en voeg ruim zout toe. Zet ook alvast een kom met ijswater klaar.
  • Kerf de tomaten kruislings in aan de bovenkant met een klein mesje. Doe ze 1 minuut in het kokende water, schep ze eruit en doe ze meteen in het ijswater.
  • Het vel zou nu makkelijk eraf moeten komen. Pel de tomaten en snijd ze in grove stukken. Zet alle andere gesneden en gehakte ingrediënten klaar want vanaf nu gaat het snel.
  • Doe de pasta in dezelfde pan met kokend water. Zet de wekker. Kook de pasta iets korter dan aangegeven op de verpakking want we gaan de pasta ook nog mee verwarmen in de saus en die zal daarin nog doorgaren.
  • Bak de knoflook, ansjovis, kappertjes, olijven, tomatenpuree en tomaten in de olie aan en zet dan het vuur even hoger zodat het vocht uit de tomaten verdampt. Zet het vuur na een paar minuten laag. En laat minimaal nog een half uur pruttelen. Hoe langer hoe beter want nu worden die hartige smaken (umami) gevormd.
  • Doe de pasta, peterselie, oregano en chilivlokken bij de saus en roer twee minuten goed door. Zet de pan op tafel en rasp lekker veel Parmiggiano erover. Een drizzle olijfolie nog erover en klaar!

Tips

  • Wil je extra vitamines op tafel zetten? Bak spinazie, courgette en/of aubergine mee.
  • Voor nog meer gemak kun je ook tomaten uit blik gebruiken. Werkt ook uitstekend.
  • Voor de vegetarische versie laat je de ansjovis weg en bak je in stukjes gehakte zongedroogde tomaat mee. Sowieso een goed idee!
  • Gebruik eens volkoren pasta voor de extra vezels. Lekker kan ook heel gezond zijn!
  • Maak zelf pasta! Hier kun je nalezen hoe het precies moet. Dat wordt smullen...

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Pasta op 'de hoerenwijze'.

Het verhaal van de kok die maar wat bij elkaar gooide en zo een heerlijke smaakcombinatie ontdekte, is maar een van de theorieën. Een ander verhaal is dat een hoerenmadam uit Venetië dit gerecht altijd aan haar werkneemsters serveerde om op kracht te komen. Arbeidsvitaminen dus!

Waar het bij een goede puttanesca vooral om gaat is de verhouding van de ingrediënten om zo een hoog umami-gehalte te krijgen. Tomaten, ansjovis, Parmezaanse kaas, olijven bevatten van nature umami, en deze smaak wordt versterkt door de bereiding/verhitting.

Umami betekent hartig in het Japans, en ook al is umami per definitie zout, is het toch iets anders (denk aan een bouillonblokje; wel zout maar niet alleen zout, dat is nou umami!


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten