Dit recept voor Nasi Goreng met bloemkoolrijst, is fantastisch lekker eten zonder of met weinig koolhydraten.

Het geheim van dit soort gerechten is om de structuur van rijst zoveel mogelijk te benaderen. Bloemkool werkt het beste. Die hoef je trouwens helemaal niet te kopen, wat zelf bloemkoolrijst maken is heel eenvoudig en lekker vers.

Natuurlijk smaakt bloemkool anders dan rijst. Dus is het de truc om het rijstgerecht te evenaren (of verbeteren) door de bloemkool op dezelfde manier te kruiden.

Bloemkoolrijst recept voor Nasi Goreng

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Indonesisch
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Ingrediënten

  • 1 recept 1 bloemkoolrijst

  • 2 el 2 zonnebloemolie

  • 2 2 uien, gesnipperd

  • 2 tenen 2 knoflook, fijngehakt

  • 1 1 prei, gewassen en in dunne ringen

  • 1/2 1/2 wortel, geschild en in heel dunne reepjes gesneden

  • 2 cm 2 gember, geraspt

  • 1/2 1/2 rode peper, zonder zaadjes en in dunne ringen

  • 2 tl 2 kerriepoeder

  • 1 tl 1 gedroogde koriander

  • 1 tl 1 gedroogde laos

  • 2 el 2 ketjap manis

  • 2 el 2 vissaus of oestersaus

  • 4 el 4 lente-ui, in dunne ringen

  • zout en peper

Bereiding

  • Verhit de olie in de wok of koekenpan. Bak de ui, knoflook, prei en wortel 4 minuten al omscheppend totdat ze zacht zijn maar niet bruin.
  • Zet het vuur iets lager en doe de gember, rode peper, koriander, kerriepoeder, laos, ketjap manis en vissaus erbij. Bak 3 minuten mee.
  • Doe vervolgens de bloemkoolrijst erbij en schep op wat hoger vuur alles 2 of 3 minuten door totdat de bloemkool gekleurd is met alle specerijen. Let op, bak de bloemkoolrijst niet te lang want dan wordt het te zacht en verliest het de structuur van gebakken rijst.

    Proef dus even na 2 minuten bakken en bepaal zelf of jij het gaar genoeg vindt. Breng indien nodig nog verder op smaak met zout, peper, ketjap en vissaus.
    De een houdt van iets hardere bloemkoolrijst en de ander weer van iets zachtere.
    Hou er wel rekening mee dat de bloemkool nog iets door gaart nadat je de pan van het vuur hebt gehaald.
  • Serveer de bloemkool nasi goreng met een gebakken ei, pindasaus en frisse atjar!

Tips

  • Maak de bloemkoolrijst van te voren en bewaar het in de koelkast in een afgedekte bak. Zo heb je alvast de basis voor een nasi, risotto of couscousgerecht zonder koolhydraten.
  • Geen koolhydraten maar wel vlees? Maak deze nasi dan met gemarineerde kippendijreepjes of buikspek. Smullen!
  • Eet je vegetarisch of vegan? Laat dan de vissaus of oestersaus weg.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Bloemkool

Bloemkool is gezond en natuurlijk lekker. Daarnaast kun je bloemkool op veel manieren eten en verwerken. Rauw is 'ie heerlijk knapperig en stevig. Gekookt heeft 'ie weer een compleet ander mondgevoel en smaak.

Omdat bloemkool rauw niet een heel uitgesproken smaak heeft, is 'ie zeer geschikt om te marineren. Daarnaast lijken de kleine witte korreltjes erg op witte rijst. Dat is handig, want je brein denkt: hee, ik eet lekkere nasi of risotto. Maar ondertussen krijg je een fractie van de calorieën en koolhydraten binnen!

Op zoek naar meer manieren om deze prachtige kool klaar te maken? Neem een kijkje op deze pagina vol bloemkoolrecepten.


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten