Kijk, dít is typisch zo'n gerecht waar ik dol op ben: zuurvlees. Limburgs zuurvlees dus.

Meer specifiek: Maastrichts zuurvlees. En wil je het taalkundig naast culinair helemaal correct doen: Mestreechs zoervleisj. Ikzelf ben een groot liefhebber van stoofvlees en alles wat met slowcooking te maken heeft. En dat niet alleen, tijdens mijn studie aan de (toen nog) Tolk/Vertalers Opleiding in Maastricht, heb ik er regelmatig van genoten.

Uiteraard is dit vlees het lekkerst met frites, aardappelpuree (met evt. knolselderij) of met brood. Ernaast een Belgisch speciaalbiertje of een goed glas rode wijn. Pff, om te watertanden, toch?

Zuurvlees recept

3 from 3 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

3

hours 

Zuurvlees maken doe je door het vlees eerst een nacht te marineren in azijn, vandaar de naam. Grappig genoeg smaakt het niet echt zuur maar eerder zoet, vanwege de ontbijtkoek en appelstroop.

Vroeger werd het gemaakt met paardenvlees. Maar tegenwoordig maken we het ook met rib-runderlappen of sukadelapjes. Je hebt nodig, een goede braadpan met dikke bodem, geduld en liefde!

Ingrediënten Limburg zuurvlees

  • 1 kilo 1 rib-runderlappen, in stukken van 5 cm (ze slinken nog)

  • 2 2 uien, in ringen

  • 400 ml 400 azijn, natuurazijn of witte wijnazijn

  • 400 ml 400 water

  • 10 10 jeneverbessen

  • 4 4 kruidnagels

  • 4 4 laurierblaadjes

  • 1 el 1 zout

  • 1 el 1 zwarte peper

  • 1 tl 1 nootmuskaat

  • flinke klont flinke boter

  • 2 el 2 bloem

  • 3 el 3 appelstroop

  • 3 plakken 3 ontbijtkoek

  • 2 tabletten 2 runderbouillon of 4 el runderfond

  • 1 1 winterpeen in schijfjes, of andere knolgroenten [optioneel]

  • donkere basterdsuiker [optioneel]

Zuurvlees recept

  • We gaan eerst het vlees marineren. Dit zorgt straks voor zowel een lekkere, diepe smaak als mals vlees. Doe het vlees in een bak of pan en laat het minimaal 5 uur marineren. Maar je kunt nog beter het vlees de nacht ervoor al in de marinade doen. Voor de marinade doe je de azijn, het water, zout, peper, kruidnagels, laurierblaadjes, jeneverbessen en nootmuskaat bij elkaar. Zorg ervoor dat het vlees 'onder staat'.
  • De volgende dag schep je het vlees met een schuimspaan uit de marinade. Gooi de marinade vooral niet weg!
    De kruidnagels en laurierblaadjes mag je wel weggooien.
  • Verwarm de boter in de braadpan tot het begint te bruisen. Dep het vlees droog met keukenpapier. Bak het vlees hierin totdat het bruin begint te worden. Doe de bloem erbij en schep een paar minuten om.
  • Doe nu de marinade erbij. Vervolgens mag de runderbouillon, appelstroop en de ontbijtkoek erin. De ontbijtkoek heeft allemaal heerlijke specerijen en zorgt ervoor dat het zuurvlees nog meer gaat binden. Voeg naar smaak schijfjes winterpeen of andere groenten toe.
  • Laat het vlees zeker twee uur zachtjes pruttelen. Controleer tussendoor af en toe of de bloem en ontbijtkoek niet aan de bodem aanbranden. Schraap dus elk half uur even over de bodem. Proef of het zuurvlees goed op smaak is. Je kunt desgewenst nog wat bruine suiker toevoegen. Of als je het te zoet vindt, wat zout en/of azijn.

Tips

  • Om helemaal in Bourgondische sferen te blijven, kun je het water vervangen door abdijbier.
  • Maak zelf deze lekkere krokante patat en deze heerlijke mayonaise. Ongelooflijk goede combinatie!
  • Qua groenten past bijna alles erbij, maar spruiten en rode kool zijn vaak favoriet.
  • Heb je nog zuurvlees over van gisteravond? Komt niet vaak voor, maar in dat geval kun je het verwerken in een een heerlijke pastei of empanada. Of wat dacht je van een lunch met zuurvlees? Lekker met een stuk vers stokbrood!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


Limburgs zuurvlees - altijd goed 🙂

Vroeger werd vanwege de grote beschikbaarheid ervan paardenvlees gebruikt. Vooral in Brabant, Limburg en Belgisch Limburg was dat heel normaal. Omdat je vandaag de dag veel makkelijker aan rundvlees dan paardenvlees kunt komen, maken we het daarmee. Wat je ook kunt proberen: konijn of haas, in plaats van rund. Heel erg lekker!

Je kunt de stoof maken in een goede braadpan maar als je een slowcooker hebt gekregen afgelopen kerst; vooral gebruiken!

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten