Aardappel-prei soep, Vichyssoise of potage Parmentier. Drie verschillende benamingen voor dezelfde rijke, romige en heerlijke soep. Van oudsher wordt hij koud geserveerd maar net zo vaak warm.

Aardappel-prei soep is ideaal om als hoofdmaaltijd te serveren met een krakend vers stuk brood erbij. Als voorgerecht zou kunnen maar geef dan een klein kommetje want na een paar happen zit je aardig vol!

Wil je eens een andere aardappelsoep proberen? Deze met chorizo is ook heerlijk!

Aardappel-prei soep

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Frans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

45

minutes

Een complete maaltijdsoep met weinig ingrediënten die zowel lekker is als vriendelijk voor de portemonnee, fijn! De soep hoort rijk van smaak te zijn en fluweelzacht. Pureer de soep dus goed met je staafmixer of blender.
Met lekker brood en wat Franse kaas ernaast wordt het helemaal een feestje.
Het recept is vegetarisch maar als je vis eet, doe er vooral wat Hollandse garnaaltjes op. Genieten!

Ingrediënten

  • 500 gr 500 prei (ongeveer 2/3 stuks), gewassen

  • 3 el 3 boter

  • 2 tenen 2 knoflook, fijngehakt

  • 400 gr 400 kruimige aardappels, geschild en in stukken

  • 1 l 1 groentebouillon

  • 150 150 room/slagroom

  • 1/2 bosje 1/2 bieslook

  • nootmuskaat

  • zout/peper


  • croûtons
  • 2 sneetjes 2 (oud) brood

  • 4 el 4 olijfolie extra vierge

  • 1 teentje 1 knoflook

  • snuf zout

Bereiding

  • Haal het donkergroene gedeelte van de prei. We gebruiken het liefst zoveel mogelijk wit en lichtgroen. Snij de prei in dikke ringen maar hou een stuk van ongeveer 5 cm van het wit apart. Snij dat in ragfijne ringetjes en leg die apart in een kommetje met koud water. Dit gaan we als garnering gebruiken.
  • Verwarm de boter in een soeppan met dikke bodem. Als de boter bruist, mag de prei erbij. Bak 10 minuten op zacht vuur. Doe de aardappels erbij en bak nog eens 10 minuten mee.
  • Doe de groentebouillon erbij. Laat met een deksel schuin op de pan de soep 20 minuten pruttelen op een laag pitje.
  • Blender of staafmix de soep nu door en door. Doe de room erbij en verwarm goed door. Breng de soep perfect op smaak met zout, peper en wat geraspte nootmuskaat.
    Serveer de soep in een mooi bord of kommetje en maak af met de croutons, de bieslook en wat van die mooie dunne prei-ringetjes.

  • Hoe maak je de croutons
  • Snij het brood in kleine blokjes van 1 cm bij 1 cm. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pers de knoflook en meng met de olie.
  • Meng het brood met de knoflookolie en bestrooi ruim met zout.
  • Verspreid de croutons op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in minuten tot goudbruin. Leg ze apart en laat afkoelen. Probeer ze niet allemaal op te knabbelen voordat de soep klaar is 😉

Tips

  • Rasp Parmezaanse kaas over de croutons voor een nóg sterkere umami smaak.
  • Deze aardappel preisoep kun je zowel warm als koud eten. Op warme dagen is 'ie koud heerlijk met een paar Hollandse garnalen en een beetje citroen. Lekker fris!
  • Hoef je niet per se vegetarisch te eten vandaag? Vervang de groentebouillon door kippenbouillon en strooi wat uitgebakken spekjes over de aardappel preisoep. Wauw!
  • Dit is echt zo'n gerecht dat je makkelijk kunt invriezen. Maak dus een grote pan en vries de rest in voor de volgende keer dat je even geen zin hebt om te koken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Vichyssoise (de koude versie van aardappel preisoep) is natuurlijk een Franse soep. Maar de reden dat het vaak een Amerikaanse uitvinding wordt genoemd is omdat het een zogenaamde 'vergeten soep' is. In de jaren '50 werd de soep echter op de kaart gezet in het chique Ritz Carlton in New York. Door de Franse chefkok aldaar, dat dan weer wel.

De croutons kun je trouwens in de oven bereiden voor een meer gelijkmatige bruining, maar bakken in een koekenpan of frituren is ook een optie.

Wil je nog meer soeprecepten maken?


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten