Heb je deze al geproefd of gemaakt? Aardappelpuree is natuurlijk al fantastisch - mits goed gemaakt, want dat is nog best een kunst - maar met knolselderij erbij wordt het nog interessanter.

Met dit recept voor aardappelpuree met knolselderij maak je supersnel een gezonde, betaalbare en culinaire maaltijd. Je kunt knolselderijpuree an sich maken, maar eerlijk gezegd doet ie het net zo goed als aanvulling naast de aardappel.

Aardappelpuree met knolselderij

4 from 5 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Voor dit gerecht bakken we de knolselderij voordat 'ie samen met de rest door de puree gaat. Het doel is om maximaal smaak uit deze mooie groente te krijgen, dat ga je straks zeker proeven. Zorg voor een ruime pan met kookwater en een stevige braadpan.

Ingrediënten

  • 1 1 knolselderij

  • 600 gr 600 kruimige aardappels (Bintje, Eigenheimer, Doré of Bildstar bijvoorbeeld)

  • 100 gr 100 boter op kamertemperatuur

  • 100 ml 100 volle melk

  • 150 gr 150 oude kaas

  • 1 tl 1 nootmuskaat, liefst vers geraspt, anders nootmuskaatpoeder

  • zout en peper

Bereiding

  • Zet een grote pan met water en een flinke snuf zout op.

    Snij de knolselderij. De schil van de knolselderij is behoorlijk dik en stevig. Dit gaat niet lukken met een dunschiller of aardappelschilmesje dus pak er een goed koksmes of gekarteld broodmes bij. Leg de knolselderij eerst op z'n zij en snij de grillige bovenkant eraf.

    Leg vervolgens de knolselderij op de platte kant op je snijplank en snij de schil van boven naar beneden in strepen eraf. Snij de knolselderij nu in stukken.
  • Boen de aardappels met een groenteborstel. Snijd ze eventueel net zo groot als de knolselderij. Kook ze nu samen met de knolselderij in ongeveer 20 minuten gaar. Controleer dat wel even, door er met een vork in te prikken.
  • Giet het water af. Voeg melk, boter, nootmuskaat en kaas toe aan de pan en stamp de knolselderij en aardappel met een aardappel stamper tot de gewenste structuur.

Tips

  • Van deze heerlijke puree kun je heel makkelijk een gegratineerde ovenschotel maken. Doe de gestampte puree in een ovenschaal en strijk het glad met een pannenlikker of grote lepel. Bestrooi met nog meer oude kaas en 2 eetlepels paneermeel. Bak 20 minuten in de oven voor een fantastische ovenschotel met krokant laagje.
  • Als je borden wat strakker wilt opmaken voor je chique diner, doe de puree dan in een uitsteker en maak een mooie strakke toren. Of gebruik ijsschep voor mooie bolletjes.
  • Maak aardappel-knolselderijkroketjes! Mix twee geklutste eieren door de puree. Doe het mengsel in een spuitzak en leg het een paar uur in de koelkast. Spuit er dan lange slierten van op een bebloemd oppervlak. Nu nog de kroketten paneren en frituren. Dat wordt smullen!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Knolselderij - de smaak van vroeger

Knolselderij is de knol van de selderij. Selderij groeit bovengronds en daaronder zit dus dit knolletje. Nou ja, het kan best een flinke zware knol worden. Hoe smaakt knolselderij? Je zou de geur en smaak kunnen omschrijven als de 'geur van vroeger', denk maar eens aan hoe groentesoep vroeger het hele huis vulde met een heerlijk hartig aroma. In erwtensoep bijvoorbeeld wordt ook standaard knolselderij gebruikt. Als je iets eet (erwtensoep bijvoorbeeld dus) en er zitten van die blokjes in waarvan je denkt: hè, is dit nou aardappel of toch iets anders? Dat is dus knolselderij.

De mogelijkheden wat je ermee kunt doen zijn enorm trouwens. Puree, gekookt, gebakken, gegrild, in z'n geheeld uit de oven, in sauzen, kroketten, als frites, noem maar op. Wil je iets met knolselderij maken, kijk dan eens tussen deze leuke knolselderij recepten.


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten