Het summum van comfort food moet toch wel aardappelpuree zijn.
De eenvoudigste manier van aardappelpuree maken is aardappels koken in gezouten water en dan de boel pureren.
Wil je extra fijne puree, zoals je hem in restaurants krijgt, dan gebruik je een passerzeef.
Maar gebruik écht nooit een staafmixer, omdat de gluten dan gaan werken, waardoor je een soort behanglijm krijgt. Jak!
Dit klassieke aardappelpuree recept is lekker bij alles. Maak ik eet het stiekem ook zo, rechtsreeks uit de pan. Ook lekker is trouwens zoete aardappelpuree of aardappelpuree met knolselderij.
Aardappelpuree in vele vormen
Aardappelpuree komt in vele vormen. Met of zonder boter en melk. Met olijfolie. Met zoete aardappelen. Gestampt en gezeefd, noem maar op.
Als je van zijdezachte puree houdt waar je niet op hoeft te kauwen, gebruik je een passe vite. Maar sommige mensen vinden stukjes aardappel in de puree heerlijk, het is natuurlijk een kwestie van smaak, nietwaar?
Maak eens pommes Duchesse door aardappelpuree in een spuitzak te doen en er kleine toefjes van te maken die je in de oven roostert.
Je kunt aardappels ook in hun geheel in de schil koken en daarna pas pureren. Hierdoor wordt de smaak (en vitamines) beter behouden maar is het zetmeelgehalte veel hoger, en dat is niet altijd wenselijk voor een mooie puree.