Aardappelsalade is lekker, vullend en gezond. Dit is een gerecht dat cravings stilt waarvan je niet eens wist dat je ze had.

We hebben twee versies voor je. Ouderwetse aardappelsalade, lekker traditioneel met bleekselderij, augurk, peterselie en ei. Of voor een spannende variatie, met een heerlijke korianderpesto en verse kruiden. 

Liever een andere salade? Kijk dan hier!

Aardappelsalade met korianderpesto en verse kruiden

0 from 0 votes
Course: Bijgerecht, SaladeCuisine: Duits
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes


Wil je liever wat spannends, dan is deze koude aardappelsalade met pesto de bom. Hij komt uit het nieuwe kookboek van Ditte Ingman dat vol staat met allerlei salades die je in een handomdraai maakt. Een aanrader voor wie dol is op groenten, of voor wie het juist moeilijk vindt om zijn dagelijks aanbevolen portie groenten binnen te krijgen. Ook is deze salade ideaal als bijgerecht voor een grote groep, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen!

De combinatie van nieuwe aardappelen met pesto is sowieso een van mijn favoriete gerechten. Vaak wordt pesto gemaakt met peterselie of basilicum, maar voor dit recept is koriander gebruikt, wat een heerlijk aroma geeft.

Ingrediënten

  • 600 g 600 kleine, nieuwe aardappelen

  • 1 1 rode ui

  • 50 g 50 vers gedopte erwten, of gebruik diepvriesdoperwten of een handvol erwtenscheuten, als je een beetje tuinkers hebt liggen kun je dat ook gebruiken.

  • Korianderpesto
  • 1 1 bosje koriander

  • 3 el 3 gezouten pinda’s

  • 1 1 teentje knoflook

  • 3 el 3 plantaardige olie, bijv. olijfolie

  • Limoensap

  • zout en peper

Zo snel maak je deze aardappelsalade!

  • Schrob de aardappelen schoon en kook ze 10-12 minuten in licht gezouten water tot ze gaar, maar nog wel stevig zijn. Laat ze wat afkoelen. Halveer de aardappelen als ze aan de grote kant zijn.
    aardappels
  • Doe alle ingrediënten voor de pesto in een blender en meng tot een gelijkmatige massa. Breng de pesto op smaak met limoensap, zout en peper.
  • Meng de lauwwarme aardappelen met de pesto. Snipper de rode ui en voeg de erwten toe aan de salade. Garneer voor het serveren met de verse erwtenscheuten of tuinkers.

    Eet smakelijk!

Tips

  • Als je een grote portie pesto maakt, kun je die in een luchtdicht afgesloten glazen pot 8-10 dagen in de koelkast bewaren – zo heb je altijd een heerlijke, krachtige dressing bij de hand.
  • Vervang de koriander naar wens door peterselie, lavas of basilicum, of een combinatie van verschillende kruiden. 
  • WIJNTIP: Deze Riesling heeft een vrij hoge zuurgraad en door hem extra zoet te maken, lijkt hij minder zuur. De smaak wordt hierdoor lekker fruitig. Aan het eind geeft de wijn een zoetje. Veel mensen denken niet van zoete wijn te houden, maar vinden het stiekem heel lekker! Deze wijn is in De Grote Hamersma met een 8,5 bekroond, dus zeker het proberen waard!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Salades in 6 stappen

Dit nieuwe kookboek staat vol vrolijke groentegerechten. Het woord ‘salades’ doet de mooie recepturen en plaatjes eigenlijk te kort. Echt een boek dat je weekmenu compleet gaat veranderen  en je creativiteit in de keuken zal laten vlammen. Niet alleen zijn alle recepten makkelijk (6 stappen!) te maken op een doordeweekse dag, ze zijn ook feestelijk genoeg om er in het weekend een paar te serveren tijdens een dinertje. 

salade in 6 stappen
Salades in 6 stappen
  • Auteur: Ditte Ingemann
  • Omvang: 256 pagina’s
  • ISBN: 9789021572833
  • Uitgever: Ditte Ingemann uitgever
  • Prijs: € 25,-

Aardappelsalade

Duitse aardappelsalade met ingemaakte komkommer [recept]

Ook heerlijk is dit recept voor aardappelsalade met ingemaakte komkommer. Deze salade kan altijd! Lekker als je trek hebt, als bijgerecht bij vlees of vis of in de ochtend als stevig ontbijt na een avondje stappen! De ingemaakte komkommer maakt de salade heerlijk fris en licht.

[TIP] De komkommers van de ingemaakte komkommer hebben twee uur nodig om te zouten. Als je deze de avond van tevoren maakt, is je aardappelsalade in een handomdraai klaar!

Salade | 4 personen

Ingrediënten

  • Ingrediënten aardappelsalade 
  • 1 kg aardappels, schoongeboend

  • 2-4 sjalotten in dunne schijfjes

  • 270 ml vocht van de ingemaakte groenten (zie onder)

  • 145 ml olijfolie

  • 2 tl dijonmosterd

  • 2 grote handen vol met kruidentakjes, zoals dille, dragon en peterselie

  • 4-6 radijsjes, in zeer dunne plakjes 

  • 130 gram ingemaakte komkommer (zie onder)

  • 1-2 Libanese (korte) komkommers, in dunne plakjes 

  • Ingrediënten ingelegde komkommer
  • 300 gr Libanese (korte) komkommers – hoe kleiner, hoe beter 

  • 1 tl zout 

  • 160 ml wittewijnazijn

  • 35 gr fijne kristalsuiker 

  • 1/2 kleine ui, in dunne schijfjes 

  • 1/2 tl bruin venkelzaad 

  • 1/2 tl dillezaad

  • 1/2 tl chilivlokken 

  • 2/3 zwarte peperkorrels 

[TIP] Je kunt de komkommers het beste inleggen in een glazen pot van ca. 375ml. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een lege jampot gebruiken. Zorg wel dat de binnenkant van de pot goed schoon is door deze eerst even te vullen met kokend water. 

Aardappels

zo maak je deze duitse aardappelsalade

  • Doe de ongeschilde aardappels in een pan en zet ze onder koud water met een scheutje vocht van de ingemaakte komkommer of witte wijnazijn. Doe het deksel op de pan, breng aan de kook en laar de aardappels in 25 tot 30 minuten zachtjes gaarkoken. Giet ze goed af en laat ze afkoelen. 
  • Snijd de aardappels in dikke plakjes en schep de sjalotten erdoor. Breng 200 ml opgevangen vocht van de ingemaakte groenten aan de kook in een steelpan, schenk het dan over de aardappels en sjalotten. Breng op smaak met zout en peper, besprenkel met een eetlepel olijfolie en meng goed. Laat het aardappelmengsel ten minste 30 minuten marineren of zet het en nacht in de koelkast. 
  • Doe voor de dressing het resterende groentevocht en de resterende olijfolie met de mosterd in een potje met schroefdeksel. Breng op smaak met zout en peper, doe het deksel erop en schud goed tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Scheur de kruiden in reepjes en doe ze in een grote kom. Voeg het aardappelmengsel, de radijsjes en ingemaakte en verse komkommer toe. Schenk de dressing erover en meng alles voorzichtig. 

[TIP]Heb je niet genoeg inmaakvocht van de komkommers? Gebruik dan een goede kwaliteit witte wijnazijn. 

Ingemaakte komkommer

zo maak je ingemaakte komkommer

  • Snijd de komkommers in plakjes die ongeveer zo dik zijn als een munt. Doe ze in een kom en strooi het zout erover. Laat ze een uurtje of twee staan (een nachtje kan ook) om overtollig vocht te onttrekken. Hoe groter de komkommers, hoe langer dit zal duren. Leg ze in een groot vergiet en laat ze goed uitlekken. 
  • Maak inmaakazijn door de azijn, suiker en 85 ml water in een middelgrote steelpan te verwarmen op laag vuur. Roer om de suiker op te lossen, zet het vuur hoger en breng aan de kook. Laat de azijn 2 tot 3 minuten borrelen en haal de pan van het vuur. 
  • Doe de komkommers in een grote kom. Voeg de uien samen met het mosterd-, venkel- en dillezaad en voeg desgewenst de chilivlokken toe. Meng alles goed door elkaar heen.
  • Doe de komkommers met een tang in de glazen potten. Voeg 2 á 3 peperkorrels toe. 
  • Vul de pot met de warme azijn tot de komkommers volledig onderstaan. Verwijder eventuele luchtbellen door zachtjes met de onderkant van de pot tegen je aanrecht te tikken en met een botermes of een eetstokje langs te binnenkant te glijden. Doe de deksel op de pot en laat 10 minuten staan om de smaken in te laten trekken.

Over puur & makkelijk

Met Puur & Makkelijk heb je een kookboek boordevol duurzame, gezonde en originele  recepten voor elk moment van de dag en voor ieder seizoen in handen; het laat ook zien hoe je seizoensproducten en overschotten aan groenten en fruit kunt conserveren door ze in te maken of te fermenteren. 

Puur & Makkelijk kookboek

Puur & Makkelijk

  • Auteurs: Alex Elliott-Howery en James Grant
  • Omvang: 271 pagina’s
  • ISBN: 9789461431455
  • Uitgever: Good Cook Publishing
  • Prijs: € 25,95,-

Met deze 4 tips maak je jouw aardappelsalade nóg lekkerder!

Er zijn een aantal tips om jouw aardappelsalade nóg lekkerder te maken. Of je vegetarisch bent, of wel houdt van een stukje vlees, er zijn genoeg opties!

Tip 1

De beste suggestie die we je kunnen geven, is dat je de aardappelsalade drie dagen van tevoren maakt. Op deze manier krijgen de smaken voldoende tijd om in te trekken. 

Tip 2 

Je geeft je aardappelsalade een extra smaakje én meer bite als je krokante spekjes bakt voor door de salade heen. Denk er wel aan dat je het overtollige vet eerste afgiet, anders wordt je salade slap. 

Tip 3

Liever geen vlees? Nootjes zijn de beste oplossing! Rooster wat pijnboompitjes en amandelschijfjes. Deze geven je salade een lekkere crunch en brengen het geheel net zo goed op smaak als de varkensspekjes. Walnoten en cashews doen het overigens ook ontzettend goed in deze salade. Voeg deze wel op het laatste moment toe. 

Tip 4

Wat dacht je van aardappelsalade met zoete aardappel? Je kunt bovenstaand recept gebruiken en de aardappel vervangen door de zoete variant. Of lees dit recept voor een heerlijke zoete aardappelsalade!

Zoete aardappel

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten