Eerlijk toe gegeven, ik ben niet de aller grootste espresso liefhebster... Máár, de combinatie van sterke espresso en romig vanille-ijs maakt Affogato tóch een perfect nagerecht voor mij.

De contrasten tussen warm én koud, bitter én zoet, zorgen er voor dat het beste van twee werelden samen komt in één hap. ☕🍦 Het geheel afgetopt met knapperige Amaretti koekjes en een scheutje likeur, is helemaal een feest!

Het fijne van dit nagerecht is dat er eindeloze variaties zijn te maken. Laat vooral je eigen creativiteit de vrije loop. Mocht je toch extra inspiratie nodig hebben, vind je onder dit Affogato recept nog een extra verfrissende optie.

Affogato, espresso met vanille-ijs

0 from 0 votes
Course: DessertCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

10

minutes

Heerlijk zo'n dessert met een mega korte ingrediëntenlijst. Met weinig toch een feestelijk gerecht op tafel.

Ingrediënten

  • 4 grote bollen 4 vanille-ijs (dus echt vanille-ijs, geen ijs met vanille smaak 😉)

  • 4 4 espresso's

  • Optioneel
  • 4 scheutjes 4 Drambuie likeur

  • 12 12 Amaretti koekjes

Bereiding

  • Haal het ijs 10 minuten van te voren uit de vriezer, zodat je er mooie bollen van kan maken.
  • Schep met een ijsknijper of twee grote lepels een mooie bol van het vanille ijs en plaats die in een mooi glas.
  • Maak de kopjes espresso en giet deze, het liefst aan tafel, over het vanille ijs.
  • Optioneel: besprenkel het geheel met een klein scheutje likeur en verkruimel met je handen een paar Amaretti koekjes boven de Affogato.

Video van het recept

Tips

  • Het is lastig het hele dessert van te voren klaar te maken, omdat de hete espresso toch wel een belangrijk aspect is! 😄 Maar, wanneer je wat ruimte in je vriezer hebt kun je wel van te voren je glaasjes vullen met vanille ijs. Dek ze af met een stukje folie en zet ze in de vriezer totdat je ze nodig hebt.
  • Zijn er ook kinderen die mee willen doen? Vervang de espresso simpelweg door warme chocomel, én laat de likeur sowieso achterwegen. 😉

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

'After Eight Affogato'

Een paar jaar terug was ik in Bologna (Italië) voor werk. Inspiratietour op zijn best, laten we maar zeggen!

We waren in FICO Eataly World, een soort educatie centrum en food walhalla, waar alles draait om de Italiaanse keuken. Nu nemen Italianen hun koffie zeer serieus en zeker hun espresso.

Hier maakte ik kennis met mint ín espresso. Het klinkt misschien gek, maar scherpe, frisse mint in combinatie met hete, iets wat bittere koffie is fantastisch!

Dus mocht je fan zijn van After Eight chocolaatjes, dan adviseer ik je eens te kijken naar een fles lekkere mintsiroop. Een scheutje in je Affogato en genieten maar!


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten