Aioli maken is eenvoudig. Dit onweerstaanbaar knoflooksausje is lekker bij koude vleesgerechten, in een vissoep of als dip bij brood.

En zoals vaak, zelfgemaakt aioli is zoveel lekkerder dan uit een bakje van de supermarkt! Wij hebben een aioli recept dat overal bij past en zo klaar is. 

Lees snel verder voor het aioli recept!

Aioli

4 from 14 votes
Course: BijgerechtCuisine: Spaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

25

minutes

Zorg voordat je begint dat al je ingrediënten goed op kamertemperatuur zijn. Zo voorkom je dat de saus gaat schiften. Eigenlijk net als bij mayonaise

Ingrediënten

  • 4 tenen 4 knoflook, ontdaan van de kern en gepeld

  • 1 fles 1 lekkere olijfolie

  • 1 el 1 citroensap

  • 1/2 tl 1/2 grof zout

Bereiding

  • Stamp de tenen knoflook samen met het zout in de vijzel to een gladde pasta. Voeg een klein beetje citroensap toe. 
  • Roer de stamper langzaam door de vijzel terwijl je druppel voor druppel olijfolie. Zorg ervoor dat de olie in de knoflookpasta wordt opgenoemen en voeg niet teveel per keer toe. 
  • Hou dit zo’n 20 minuten vol tot er een dikke crème ontstaat. De aioli is klaar als de saus aan de stamper blijf hangen zonder dat hij drupt of gaat lopen. 

    Geniet ervan!

TipS

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Aioli bewaren

Aioli kan je gelijk serveren als je het hebt gemaakt. Je kunt het ook extra maken en het bewaren voor later. Dek het pakje goed af, je wil niet dat je hele koelkast naar knoflook ruikt. Afgedekt in de koelkast blijft verse aioli minimaal 2 weken goed. 

aioli

Meer over knoflook: 4 tips

Over knoflook doen veel (sterke) verhalen de ronde. We hebben de beste en lekkerste voor je op een rij gezet. 

1. Knoflook bakken doe je in een koude pan

Niet helemaal natuurlijk, maar als je knoflook wilt bakken of fruiten, kun je ze het beste samen met olie in een koude pan opzetten. Hierdoor voorkom je dat de knoflook verbrandt of bitter van smaak wordt. Je kunt op deze manier zelfs knoflookchips goudbruin bakken. 

2. Kern verwijderen 

Nul hard bewijs. En toch doet iedereen het. De kern van de knoflook verwijderen. De een omdat de kern zorgt voor de slechte adem. En de ander voor de bittere smaak (zeker bij oude tenen). De kern bij oude knoflook bestaat uit het nieuwe groene blad. Dat is op zich niet giftig, maar wel bitter van smaak. 
Ook gehoord. Mensen die knoflook slecht verdragen kunnen het op deze manier veel beter verteren. Baadt het niet, dan schaadt het niet. Wij verwijderen dus braaf de kern van de knoflook. 

3. Knoflook bewaren

Knoflook bewaar je net als banaan en brood, niet in de koelkast. Bewaar je oogst in open manden of potten met een luchtvochtigheid tussen de 30-50%. Temperatuur van 14 graden is ideaal, maar de luchtvochtigheid is belangrijker. Als het te vochtig is, gaan de tenen ontspruiten en dan moet je de knoflook weggooien. 

4. Knoflook snijd je zo  

Wanneer je knoflook snijdt, komen er bepaalde chemische processen op gang en komen dus de geuren vrij. Hoe fijner je snijdt, hoe meer oppervlak en hoe meer geur. Wanneer je dus je knoflook met een knoflookpers perst, krijg je dus heel veel (overheersende) smaak. Kijk goed uit met het bakken van de geperste knoflook. Juist deze knoflookstukjes verbranden extra snel, wat een nare bittere smaak geeft. 

Wil je een zachtere, zoete smaak? Rooster de knoflook tenen (in de pan of oven) en knijd de inhoud er daarna uit.  

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten