Amandelmelk maken is super makkelijk en héél, héél erg lekker. Vers, vullend, met een rijke, romige en nootachtige smaak.

Voor iedereen die geen lactose eet, of dierlijke producten vermijd is notenmelk sowieso een uitkomst. Maar het zelf maken van amandelmelk geeft een compleet andere beleving dan die uit de supermarkt.

Niet alleen is deze amandelmelk lekker, je bepaalt ook nog eens helemaal zelf wat er verder nog aan wordt toegevoegd. Je maakt hem in de blender, of nog beter (want meer opbrengst) in de slowjuicer. Lees hier wat wij de beste slowjuicers vinden.

Zelfgemaakte amandelmelk

0 from 0 votes
liter

1

amandelmelk
Bereidingstijd

10

minutes
Weken

1

minute

Ik maak amandelmelk bij voorkeur met de slowjuicer omdat je dan het meeste uit je amandelen haalt. Want laten we eerlijk zijn, amandelen zijn niet goedkoop. Maar het maken van amandelmelk kan ook prima in de blender.

Begin in elk geval op tijd, want je amandelen moeten 1 nacht weken om ze te kunnen gebruiken. Verder is het super simpel en snel en heb je in principe alleen amandelen nodig!

Je kunt deze amandelmelk helemaal aanpassen naar je eigen smaak. Maak hem dikker of dunner door minder of meer water te gebruiken. En voeg een snufje zout toe (lekker!) of juist andere zoete smaken zoals een dadel, vanille kaneel of een vleugje cacao.

Ingrediënten

  • 200 gr 200 amandelen, ongebrand en ongezouten

  • water

Zo maak je amandelmelk

  • Laat de amandelen een nacht weken in water in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijker te malen zijn en dat de melk een rijkere smaak krijgt.
  • Giet de amandelen af en spoel ze goed af onder koud water.
  • Doe de amandelen in de slowjuicer en voeg per 200 gram amandelen een verse liter water toe.
  • Zet de slowjuicer aan en laat de amandelen en het water door de machine gaan. Dit kan een paar minuten duren.
  • Je kunt de melk nog een tweede keer door de slowjuicer gieten voor een optimaal resultaat.
  • Zeef de melk door een zeer fijne zeef of door een schone theedoek. Er worden voor dit doeleinde ook speciale notenmelkzakken (mooi scrabble woord of niet!?) verkocht. amandelmelk maken recept
  • Giet de melk in een kan of fles en bewaar deze in de koelkast. Amandelmelk is ongeveer 3-4 dagen houdbaar in de koelkast, maar het lekkerst is om het direct op te drinken.

Tips

  • Gebruik het amandelpulp in cake, koekjes en andere baksels.
  • Heb je geen slowjuicer? Gebruik vanaf stap 3 een (turbo)blender. Mix minimaal 5 minuten en gebruik aansluitend een zeef of doek om je amandelmelk te zeven. Je zult iets minder amandelmelk overhouden.
  • Voeg een snuf zout toe voor een fantastische smaak.
  • Liever zoet? Voeg een dadel of twee toe aan de slowjuicer. Of vanille, cacao of kaneel
  • Gebruik amandelmelk in koffie's, smoothies en om mee te bakken.
  • Hoe lang deze amandelmelk goed blijft hangt van verschillende zaken af. Je kunt de tijd maximaal verlengen door de amandelen in eerste instantie te weken in de koelkast en alle materialen te steriliseren voordat je aan de slag gaat.
  • Je kunt deze amandelmelk ook bewaren in de vriezer.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

amandelmelk

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten