Hoe maak je een goede stapel American pancakes?

Wie denkt aan een Amerikaans ontbijt, ziet waarschijnlijk meteen een flinke stapel American pancakes voor zich - overgoten met stroop.

Van stevig ontbijten hebben ze in Amerika wel verstand. En neem het maar van mij aan: een grote stapel met die dikke Amerikaanse pannenkoekjes op je bord is inderdaad heel fijn wakker worden.

american pancakes

Wil je ook wel eens zo’n Amerikaans ontbijt op tafel zetten, zoals je het kent uit de film? Dat kan, want met het onderstaande recept draai je de perfecte American pancakes zo in elkaar. Perfect voor op een luie zondagmiddag, als je een keertje niet zo gezond hoeft te doen.

Amerikaanse pannenkoeken – wat zijn dat?

American pancakes zijn een variatie op de ouderwetse Hollandse pannenkoeken en de Franse crêpes die wij allemaal kennen. Het belangrijkste kenmerk dat ze onderscheidt van de pannenkoek waar wij bekend mee zijn, is dat de Amerikaanse versie rijst tijdens het bakken. Door bakpoeder en bicarbonaat toe te voegen aan het beslag, worden de pancakes dik, licht en fluffy.

stapel american pancakes

Om dat te bereiken moet je op goed letten op de volgende twee dingen. Ten eerste: het is belangrijk dat je het beslag maar heel kort klopt. Doe je dit te lang, dan ontwikkelen de gluten te sterk en worden de pannenkoeken merkbaar taai. En ten tweede – zorg ervoor dat de pan goed op temperatuur is voordat je de pannenkoeken begint te bakken. Is de pan niet warm genoeg, en je pancakes worden kleverig; te heet, en ze bakken aan. Wat de perfecte temperatuur is, dat is per pan en per kookstel verschillend. Een kwestie van uitproberen en experimenteren dus!

Het recept voor American pancakes

Voor een flinke stapel van tien pannenkoekjes heb je het volgende nodig:

 • 45 gram boter;
 • 250 gram patentbloem;
 • ¼ tl zout;
 • 2 el witte suiker;
 • 1 tl bakpoeder;
 • ½ tl bicarbonaat;
 • 1 ei;
 • 300 ml karnemelk;
 • 100 ml volle melk.
pancakes


Hoe krijg je die mooie, fluffige American pancakes? Ga als volgt te werk:

 1. Smelt de boter, en laat het heel even afkoelen.
 2. Voeg de bloem, zout, suiker, bakpoeder en bicarbonaat toe aan een grote kom.
 3. Klop het ei, de melk en de karnemelk in een aparte kom even door elkaar. Roer er dan 2 eetlepels gesmolten boter doorheen. Giet dit bij de droge ingrediënten en roer het kort door elkaar heen, totdat het geheel net gemengd is.
 4. Verhit een kleine, zware koekenpan op middelhoog vuur. Bestrijk de bodem van de pan met gesmolten boter. Giet met een grote (soep)lepel flink wat beslag in de pan. Bak de pancake ongeveer drie minuten, tot de bovenkant begint uit te drogen en er kleine bubbeltjes ontstaan.
 5. Is de pancake klaar om omgedraaid te worden? Pak een spatel, steek hem eronder en draai de pancake om. Omdraaien hem in de lucht te gooien kan ook, maar bedenk dat dit type pannenkoek wat stijver is dan wat je gewend bent! Bak de pancake ook aan de andere kant een paar minuten, tot hij goudbruin is.

Tip: als je de oven op een lage temperatuur voorverwarmt, kun je de eerste pannenkoeken warm houden terwijl je de laatste bakt. Zeker als je een grote hoeveelheid maakt is dat erg handig!

Wil je een echt Amerikaans ontbijt neerzetten? Stapel je pancakes dan allemaal op één bord op tafel. 

Hoe serveer je American pancakes?

American pancakes zijn een compleet ontbijt – zeker als je een grote stapel op tafel zet. Maar wat serveer je er dan bij?

american pancakes met bacon
 • Het meest gebruikelijk is om Amerikaanse pancakes te overgieten met een flinke scheut ‘maple syrup’. Deze esdoornsiroop is in de beter supermarkt wel eens te vinden, soms onder de naam ahornsiroop. Het is wat minder zoet dan de stroop die je normaal op een pannenkoek zou doen, en past prima bij die pancakes. Maar als je die niet in huis hebt, kun je ook prima pannenkoekenstroop gebruiken.
 • Boter doet het ook goed over de American pancakes. Als je zin hebt in een stevig ontbijt, dan kun je ze bedruipen met gesmolten roomboter. 
 • In sommige streken worden American pancakes geserveerd met gebakken plakjes bacon. Zeker in combinatie met de zoete siroop is dat heerlijk.
 • Heb je wel zin in pannenkoeken, maar heb je geen zin in een schuldgevoel? Dan kun je ze ook serveren met fruit en noten. Kies bijvoorbeeld voor walnoten en voor klein rood fruit, zoals bosbessen, frambozen en aardbeien. Die kun je trouwens ook door het beslag heen doen.

En wil je het plaatje helemaal afmaken? Zet er dan een flinke pot koffie bij. Enjoy!