Wie denkt aan een Amerikaans ontbijt, ziet waarschijnlijk meteen een flinke stapel American pancakes voor zich – overgoten met stroop.

Van stevig ontbijten hebben ze in Amerika wel verstand. En neem het maar van mij aan: een grote stapel met dikke American pancakes op je bord is inderdaad heel fijn wakker worden.

American pancakes zijn een variatie op de ouderwetse Hollandse pannenkoeken en de Franse crêpes die wij allemaal kennen. Het belangrijkste kenmerk dat ze onderscheidt van de pannenkoek waar wij bekend mee zijn, is dat de Amerikaanse versie dik, licht en fluffy is. 

American Pancakes

3 from 6 votes
Course: OntbijtCuisine: Amerikaans
Portie

10

Pancakes
Bereidingstijd

20

minutes

Wil je ook wel eens zo’n Amerikaans ontbijt op tafel zetten, zoals je het kent uit de film? Dat kan, want met het onderstaande recept draai je de perfecte American pancakes zo in elkaar. Perfect voor op een luie zondagmiddag, als je een keertje niet zo gezond hoeft te doen.

Ingrediënten

 • 45 gr 45 boter

 • 25 gr 25 patentbloem

 • 1/4 tl 1/4 zout

 • 2 el 2 witte suiker

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • 1/2 tl 1/2 bicarbonaat

 • ei

 • 300 ml 300 karnemelk

 • 100 ml 100 volle melk

Hoe maak je american pancakes?

 • Smelt de boter, en laat het heel even afkoelen.
 • Voeg de bloem, zout, suiker, bakpoeder en bicarbonaat toe aan een grote kom.
 • Klop het ei, de melk en de karnemelk in een aparte kom even door elkaar. Roer er dan 2 eetlepels gesmolten boter doorheen. Giet dit bij de droge ingrediënten en roer het kort door elkaar heen, totdat het geheel net gemengd is.
 • Verhit een kleine, zware koekenpan op middelhoog vuur. Bestrijk de bodem van de pan met gesmolten boter. Giet met een grote (soep)lepel flink wat beslag in de pan. Bak de pancake ongeveer drie minuten, tot de bovenkant begint uit te drogen en er kleine bubbeltjes ontstaan.
 • Is de pancake klaar om omgedraaid te worden? Pak een spatel, steek hem eronder en draai de pancake om. Omdraaien hem in de lucht te gooien kan ook, maar bedenk dat dit type pannenkoek wat stijver is dan wat je gewend bent! Bak de pancake ook aan de andere kant een paar minuten, tot hij goudbruin is.
 • als je de oven op een lage temperatuur voorverwarmt, kun je de eerste pannenkoeken warm houden terwijl je de laatste bakt. Zeker als je een grote hoeveelheid maakt is dat erg handig!

Tips

 • Klop het beslag kort. Als je het te lang klopt, ontwikkelen de gluten zich te sterk en krijg je taaie pannekoeken. 
 • Zorg ervoor dat de pan goed op temperatuur is voordat je de pannenkoeken begint te bakken. Is de pan niet warm genoeg, en je pancakes worden kleverig; te heet, en ze bakken aan. Wat de perfecte temperatuur is, dat is per pan en per kookstel verschillend. Een kwestie van uitproberen en experimenteren dus!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

American pancakes

Hoe serveer je American pancakes? 5 tips!

American pancakes zijn een compleet ontbijt – zeker als je een grote stapel op tafel zet. Maar wat serveer je er dan bij? Hier lees je 5 manieren om ze te serveren. 

1. Maple Syrup

Het meest gebruikelijk is om Amerikaanse pancakes te overgieten met een flinke scheut ‘maple syrup’. Deze esdoornsiroop is in de beter supermarkt wel eens te vinden, soms onder de naam ahornsiroop. Het is wat minder zoet dan de stroop die je normaal op een pannenkoek zou doen, en past prima bij die pancakes. Maar als je die niet in huis hebt, kun je ook prima pannenkoekenstroop gebruiken.

2. Boter

Boter doet het ook goed over de American pancakes. Als je zin hebt in een stevig ontbijt, dan kun je ze bedruipen met gesmolten roomboter.

3. Bacon

In sommige streken worden American pancakes geserveerd met gebakken plakjes bacon. Zeker in combinatie met de zoete siroop is dat heerlijk. Of er nou een pannenkoek bij zit of niet!

4. Vers fruit

Heb je wel zin in pannenkoeken, maar heb je geen zin in een schuldgevoel? Dan kan dit een klein beetje helpen. Vooral rood fruit combineert erg goed met de zoete pancakes. Maar bananen zijn ook terecht een klassieker. Je kunt fruit ook in het beslag verwerken. 

5. Noten

Noten kunnen ook heerlijk zijn op american pancakes. Vooral walnoten doen het erg goed. Noten kun je ook door het beslag heen doen. 

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten