Andijvie stamppot met spekjes maak je zo! [+ recept voor oma’s gehaktballen]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Andijviestamppot is wat mij betreft de lekkerste stamppot aller tijden.

Winter of zomer, het maakt mij allemaal niet uit. Maar wist je dat andijvie eigenlijk op z’n lekkerst is in de zomer? Andijvie is namelijk een echte zomergroenten.

Ik deel mijn succesrecept voor andijviestamppot hieronder met je. Plus een aantal echte klassieke vleesgerechtjes voor erbij.

En geen andijviestamppot zonder lekkere jus. Die maak je natuurlijk ook zelf, receptje ook hieronder

stamppot andijvie ingrediënten

Andijvie | superfood

Andijviestamppot zit vol gezonde stoffen. Perfect voor wanneer je wel wat extra’s kunt gebruiken. ​​Sommigen vinden andijviestamppot misschien ongezond, maar dat moet je met een korreltje zout nemen. Je kunt het zo ongezond maken als je zelf wilt. Er zit inderdaad wat vet en koolhydraten in andijviestamppot, maar inmiddels weten we dat vet een belangrijke en broodnodige voedingsstof is.

Verder bevat andijviestamppot de nodige koolhydraten uit de aardappels. Maar de grote verrassing is andijvie. Andijvie bevat weinig calorieën, maar zit boordevol mineralen zoals ijzer, fosfor, magnesium, calcium en zink.

Waarschijnlijk de reden waarom ik er tijdens mijn zwangerschap geen genoeg van kreeg! 😅

Andijvie gesneden

De lekkerste andijviestamppot

Hoofdgerecht | 4 personen

​Ingrediënten:
  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 500 gram fijngesneden andijvie
  • 150 gram spekjes
  • 200 gram crème fraîche of een glas melk
  • een handje geraspte kaas
  • 1 el. mosterd (Dijon)
  • 1 klontje boter
  • snufje zout
  • snufje peper

​Aan de slag!

Andijviestamppot maken is niet moeilijk. En als je een keer dit recept hebt gevolgd, kun je het voortaan zeker weten zelf.

De aardappels Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Doe de piepers in een grote pan en schenk daar water bij en een snuf zout. De stukjes moeten net onder water staan.

Breng aan de kook. En kook zo’n 20 minuten tot ze gaar zijn.

Gestampte aardappels

Spekjes
Terwijl de aardappelen aan het koken zijn, heb jij mooi tijd om de spekjes te bakken in een koekenpan. Spekjes staan erom bekend dat ze erg veel vet en vocht verliezen tijdens het bakken. Je krijgt ze daardoor soms maar moeilijk krokant. Je kunt dit oplossen door de spekjes tussendoor ‘af te gieten’. Je vist de spekjes uit het vet en laat ze op een stukje keukenpapier uitlekken. Het vet kun je bewaren voor de jus. Onderaan lees je hoe je jus moet maken.

Bak de spekjes echt even goed door, dan worden ze lekker krokant.

​Was de pan nog niet af! Hier kun je later perfect die jus in maken.

Stamppot maken
Zodra de aardappelen gaar zijn, giet je ze af. Bewaar een kommetje kookvocht om later te gebruiken. Zodra de aardappels zijn afgegoten zet je de pan, met de aardappelen erin, op een zo laag mogelijk pitje. Voeg direct melk of crème fraîche toe, net als de mosterd, versgemalen peper, zout en de boter.

Tijd om te stampen! Voeg al snel één of twee handjes andijvie toe. Andijviestamppot is het lekkerst als de andijvie nog een beetje rauw en knapperig is. Werk dus zo snel mogelijk, anders wordt je andijvie te gaar.

Blijf stampen en blijf steeds meer andijvie toevoegen. Doordat je pan op een vuurtje staat, slinkt de andijvie. Hoe meer andijvie slinkt, hoe meer er weer ruimte ontstaat om nog meer andijvie bij de stamppot te doen.

Ga zo door tot je alle andijvie hebt opgebruikt. Haal snel de pan van het vuur zodra alle andijvie in de pan zit. Je groente blijft op die manier lekker knapperig. Is de stamppot een beetje aan de droge kant? Doe er dan nog wat kookvocht of een extra klontje boter bij. Zodra de andijviestamp de juiste textuur heeft, voeg je de spekjes en de kaas toe. Roer het geheel nog eens goed door elkaar en zet een deksel op de pan.

En nu snel aan tafel, zodat je die fijne crunch behoudt die van rauwe andijviestamppot zo fijn maakt.

​Heerlijk met zelfgemaakte jus, pittige mosterd en een goed stukje vlees – suggesties daarvoor vind je hieronder! ⬇️⬇️⬇️

TIP: Hele krielaardappelen zijn heerlijk in een stamppot. Andijvie is geen uitzondering. Om een wat ander tintje aan de andijviestamppot te geven, voeg je hele gekookte krieltjes toe. Je zult zien en proeven dat dit een hele andere beleving aan je gerecht geeft.

Andijvie stamppot met een balletje

Simpele jus | Genoeg voor één stamppot

​Ingrediënten:
  • ​30 gram roomboter
  • ​300 ml. runderbouillon
  • ​2 el. bloem
  • ​één tl. mosterd
  • ​één tl. ketchup
  • ​snuf zout
  • ​snuf peper

​Aan de slag!

Smelt de boter in een koekenpan op laag vuur, bij voorkeur de ‘vieze’ pan van de gebakken spekjes. Voeg dan de bloem toe. Blijf minstens twee minuten roeren en schrappen met een spatel. Zorg ervoor dat je steeds alle stukjes van de bodem schraapt. Het is de bedoeling dat het mengsel mooi bruin kleurt. Pas wel op dat je roux – zo heet dit bloem/boter mengsel – niet laat verbranden. Voeg nu de runderbouillon voorzichtig en in beetjes toe.

TIP: Als je spekjes hebt gemaakt, heb je waarschijnlijk veel vet over. Dat kun je lekker in deze jus gebruiken. Voeg dit tegelijkertijd met de bloem toe en roer het geheel goed door elkaar.

Blijf goed roeren en voeg de mosterd, ketchup, peper en zout toe. Al roerende zul je merken dat de saus steeds dikker wordt. Heeft de saus de viscositeit bereikt die jij lekker vindt? Schenk de jus dan in een jus schenker of kommetje.

​Welk vlees bij andijviestamppot?

Een echte stamppot is niet compleet zonder een heerlijk stukje vlees. Andijviestamppot leent zich perfect om lekker te variëren.

  1. Het eerste waar je aan denkt is misschien wel rookworst. Die past niet alleen goed bij boerenkool, ook bij dit gerecht is het een aangename metgezel. Je kunt je natuurlijk wel afvragen of er hierbij wel jus nodig is. ​
  2. Of probeer eens de traditionele gehaktbal. Een uitstekende begeleider voor je stamppot. Zie het voor je: een lekkere stamppot met een kuiltje vol met jus. Daarnaast prijkt trots een lekkere ouderwetse zelfgemaakte gehaktbal. #blessed​
  3. Als je tijd hebt om vlees te laten sudderen, dan maak je natuurlijk stoofvlees of draadjesvlees. Met dit heerlijke en malse rundvlees maak je direct ook een heerlijke jus. Heerlijk!

Wat je ook lekker vindt, er is genoeg te kiezen!

Geef je mening!
recipe image
Recept
Andijviestamppot
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!