Nog zo’n Italiaans-Amerikaanse klassieker waar ik dol op ben. Rund geeft de ballen structuur, kalf houdt ze lekker mals en varken maakt ze vettig en sappig. Snijd je ui superfijn en werk de boel met lichte hand door elkaar.

De gehaktballen van Anthony Bourdain

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: HoofdgerechtKeuken: Italiaans, Amerikaans
Portie

8

Personen
Prep time

1

hour 
Bereidingstijd

40

minuten
Total time

1

hour 

40

minuten

SPECIAAL GEREEDSCHAP
ondiepe braadslede waar 25 tot 30 balletjes in passen (ongeveer 25 x 30 cm)
vleesthermometer

Ingrediënten

  • 3 el plus 120 ml extra vergine olijfolie

  • 3 middelgrote gele of witte ui, gepeld en in kleine blokjes

  • 4 tot 6 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt

  • 6 takjes verse oregano, alleen de blaadjes, fijngehakt

  • 10 tot 12 takjes gladde peterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt

  • zout en zwarte peper uit de molen, naar smaak

  • 500 g rundergehakt (schouder)

  • 500 g kalfsgehakt

  • 500 g varkensgehakt

  • 50 g panko ( Japans paneermeel)

  • 2 grote eieren, geklutst

  • 350 ml droge witte wijn

  • 1 liter Pomodoro (Tony’s speciale tomatensaus – zie blz. 269 in zijn nieuwe kookboek Beter Wordt Het Niet)

  • 4 puntige sesambroodjes, in de lengte en breedte gehalveerd

  • 225 g mozzarella, in plakjes

  • 120 g Parmigiano-Reggiano, geraspt

Bereiding

  • Doe de drie soorten gehakt met de panko en de eieren in de kom. Voeg peper en zout toe en werk alles met de hand door elkaar.
  • Draai het mengsel tot 25 tot 30 balletjes van 5 centimeter en leg ze op een groot bord. Dek af met plasticfolie en zet 15 tot 60 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C en haal de gehaktballen uit de koelkast.
  • Verhit 4 eetlepels olie in de hapjespan op middelhoog vuur. Braad de balletjes in porties voorzichtig rondom aan, en voeg zo nodig wat extra olie toe om te voorkomen dat ze aanbakken. Leg ze in de braadslede.
  • Giet de wijn en 250 milliliter van de pomodorosaus (of een andere frisse tomatensaus) bij de balletjes zodat ze tot ongeveer halverwege onder staan. Schuif 25 tot 30 minuten in de oven, of tot de balletjes gaar maar nog wel sappig zijn (ze moeten een kerntemperatuur van 65 °C hebben).
  • Warm de rest van de pomodorosaus ondertussen al roerend op in een kleine braadpan met dikke bodem.
  • Haal de balletjes uit de oven en zet de oven op de grillstand.
  • Leg 3 balletjes op de onderste helften van de gehalveerde broodjes. Schep er een paar lepels pomodorosaus op en maak af met een plakje mozzarella en een flinke dot Parmezaanse kaas.
  • schuif de broodjes ongeveer 2 minuten onder de hete grill, of tot de mozzarella iets bruin is en zachtjes bubbelt. Druk de kapjes op de broodjes en serveer ze meteen.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

 •  •  •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten

 •  •  •