De Aperol Spritz. Met zijn feloranje kleur zou je bijna denken dat deze cocktail speciaal is ontwikkeld voor Koningsdag.

Ook al wordt hij steeds populairder in Nederland blijft hij van Italiaanse afkomst. En zeg nou zelf, deze cocktail is het lekkerst met heel veel ijs op een échte piazza in zonnig Italië.

Ik heb een lange geschiedenis met de Aperol Spritz. Ik was eens op vakantie in de buurt van Verona. Hier dronk ik mijn eerste Aperol Spritz en wat vond ik deze vies. Spoiler: kant en klaar uit een mixflesje van de supermarkt is niet te doen.

Jaren dacht ik dat dit bittere oranje drankje niet voor mij was weggelegd. Tót ik weer terugging naar Italië.
Op een terras aan het meer van Mergozzo zag ik het bij iemand op tafel staan: (mijn prachtige vijand) de Aperol Spritz. Ik besloot hem nog een kans te geven. Eerste slokje: 'Oké, dit is te doen.' Maar mijn tong bedriegt mij, dacht ik. Het tweede slokje smaakte nog beter. En na de derde slok ging er een wereld voor mij open: ik ben verliefd op een Italiaan.

De liefde duurt. En tot op heden staat de voorraadkast elke zomer vol met flessen Aperol en prosecco. Elke zonnige dag gaat gepaard met deze cocktail.

Wat ik maar wil zeggen, geef Aperol Spritz een kans. Je krijgt geen spijt.

Aperol Spritz

5 from 1 vote
Course: CocktailCuisine: ItaliaansDifficulty: Makkelijk
Portie

1

Cocktail
Bereidingstijd

5

minutes

Aperol is gemaakt in 1919 door de 'Gebroeders Barbieri'. Het is ontstaan in de stad Padua, in het Noorden van Italië. De Aperol Spritz is ontstaan in de jaren '50. Wat er in deze heerlijke cocktail gaat, weet bijna iedereen. Maar de ingrediënten van Aperol zelf is tot vandaag de dag nog het grootste geheim van Italië.

Ingrediënten aperol spritz

  • IJsblokjes

  • 60 ml Aperol

  • 90 ml prosecco

  • 30 ml bruiswater

  • 1 schijfje sinaasappel

Hoe maak je een aperol Spritz?

  • Vul een groot wijnglas (of als je hebt: hét Aperol-glas) met lekker veel ijsblokjes.
  • Voeg hier de Aperol en de prosecco aan toe en roer het rustig door elkaar.
  • Top het af met bruiswater. In het recept staat 30 ml. Je kunt ook wat meer of minder toevoegen, wat jij lekker vindt.
  • Garneer met een schijfje sinaasappel en serveer. Saluti!

Tips

  • Wist je dat op de achterkant van een Aperol fles de perfecte kleur staat aangegeven voor een Aperol Spritz. Handig om erbij te pakken wanneer je de cocktail maakt.
  • Mocht je geen prosecco hebben, zou je ook een cava kunnen gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je Italiaanse vrienden hier niet achter komen.
  • Zin in een ander aperitief met een Italiaans tintje? Probeer deze overheerlijke espresso martini! Of maak een andere cocktail.
  • En daarna volgt natuurlijk een Italiaanse diner. Stel een prachtig menu samen uit onze Italiaanse recepten.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten