Appel crumble! Een van de grootste klassiekers uit de Engelse keuken en geliefd in alle windstreken. Appel crumble maken kan met of zonder keukenapparatuur en met maar een handjevol ingrediënten.

De basis is simpel, die kun je hieronder lezen. En qua fruit kun je veel kanten op. Gebruik zoveel mogelijk fruit dat nu in het seizoen is, maar welk fruit bepaal je zelf. Combinaties van fruit zijn ook top! Hier lees je hoe je het lekkerste klassieke appel crumble maakt.

Appel crumble

3 from 3 votes
Course: Dessert
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Appel crumble of appel kruimel is een warm dessert gemaakt van een vulling van fruit en een laag van streusel. Dit is een mengsel van bloem, boter en bruine suiker. Hieronder lees je hoe je een appel crumble havermout maakt voor een extra krokant resultaat.
Zelf gebruik ik het liefst niet te kruimige zoete appels met een friszurige smaak. De bekende oerhollandse Elstar is hiervoor perfect!

Ingrediënten

  • 250 gr 250 bloem

  • 200 gr 200 donkere basterdsuiker

  • 150 gr 150 koude ongezouten roomboter, in kleine stukjes

  • 150 gr 150 havermoutvlokken

  • snufje snufje zout

  • 5 5 appels (Elstar of eventueel Cox of Granny Smith)

  • 2 el 2 suiker

  • 2 tl 2 kaneel

  • sap van een halve citroen

Bereiding

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appels in grove stukjes.
  • Meng in een mengkom de appels met de 2 eetlepels suiker, het citroensap en kaneel.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een ovenschaal met bakpapier. Doe het appelmengsel in de ovenschaal en zet even apart.
  • Meng in een andere kom de bloem met de bruine suiker, boter en zout. Wrijf nu met je vingertoppen de boter door de bloem en suiker totdat je allemaal kleine kruimels hebt Wrijf vervolgens de havervlokken erdoor totdat ook deze in het mengsel zitten. Probeer snel te werken zodat de boter niet te zacht wordt.
  • Verdeel het kruimeldeeg over de appels en verwarm 25 - 35 minuten. Als de laag bruin is en er hier en daar fruitvocht door het deeg komt, is het klaar. Je huis ruikt nu als het goed is naar die goeie ouwe tijd. Serveer er vooral ijs en/of slagroom bij! Smullen...

Tips

  • Als je een appel crumble kunt maken, kan je ook een rabarber-, peren-, appel/blauwe bessen- of appel/kersen crumble maken!
  • Maak de appel crumble met rozijnen en noten erdoor. Walnoten, pecannoten en hazelnoten bijvoorbeeld.
  • In plaats van één rustieke ovenschaal te gebruiken, kun je ook meerdere eenpersoons crumbles maken door ze in ramekins te doen.
  • Is de boter, dus ook je kruimelmengsel, zacht geworden? Zet het even in de vriezer om koud te worden. Dit zorgt straks voor nog meer 'crunch'.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Volgens oud Brits gebruik gebruik is het de bedoeling dat je zo'n perfecte laag crumble maakt dat het fruit er niet doorheen komt. Maar eigenlijk staat het erg rustiek als er bijvoorbeeld blauwe bessensap erdoorheen sijpelt. Of gekaramelliseerd appelsap aan de randen, echt heerlijk!

Wil je een wat chiquere crumble? Gebruik dan je keukenmachine om het mengsel even te blenderen voor een crumble met kleinere kruimels. Ook mooi is om je kruimeldeeg op bakpapier uit te rollen en te koelen in de koelkast of vriezer. Steek er daarna rondjes uit en leg deze op de ramekins.


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten