Appelcake bakken is makkelijk maar niet simpel, als je begrijpt wat ik bedoel. Het líjkt heel simpel. Maar je wilt wel een perfecte appelcake. Zo eentje die van binnen zacht en boterig is. Met een krokant korstje als 'ie net uit de oven komt, toch?

Wij gaan nog een stapje verder! Deze cake heeft friszure stukjes appel in de cake en zachtgestoofde, gekarameliseerde, stroperige stukjes appel bovenop.

Deze móet je proberen, trust me. Dol op cake met fruit? Probeer dan ook onze bananenbrood met havermout eens!

Appelcake met kaneel en gekarameliseerde appelstukjes

0 from 0 votes
Course: TussendoortjeCuisine: Hollands
Porties

1

cake
Bereidingstijd

15

minutes
Oventijd

45

minutes

Appelcake kun je simpel en eenvoudig houden of culinair en toch ook makkelijk maken, zoals deze.

Gebruik niet al te kruimige appels maar liever friszure zoals Elstar of Jonagold. We hebben voor dit recept een cakeblik van 25 cm, een keukenmachine of handklopper nodig en een pannetje.

Maak de appelcake extra feestelijk met een toefje slagroom of dot crème fraîche erbij.

Ingrediënten

  • 2 a 3 appels, geschild en in kleine blokjes

  • 250 gr roomboter op kamertemperatuur

  • 150 gr suiker

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel

  • 3 biologische eieren

  • 2 tl vanille-extract

  • 2 tl kaneel

  • 2 tl poedersuiker

  • snuf zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.

    Klop de boter met 125 gram suiker luchtig, licht en romig. Dit duurt een paar minuten op half hoge stand. Voeg de eieren één voor één toe terwijl de mixer langzaam draait.appelcake-recept
  • Spatel nu het vanille-extract, zelfrijzend bakmeel en zout voorzichtig door het beslag.
  • Meng in een andere kom de appelstukjes met de rest van de suiker, de kaneel en de poedersuiker. Meng de helft van de appelstukjes voorzichtig door het beslag .
  • Vet het cakeblik in en bekleed het cakeblik met bakpapier.
    Giet het beslag in de cakevorm.
  • Smelt de rest van de boter in een pannetje en bak de rest van de appelstukjes op zacht vuur en terwijl je met een houten lepel roert. Pas op dat het vuur niet te hoog staat, de suiker kan verbranden en bitter worden. Als de appelstukjes stroperig worden, doe je ze in een kom om af te koelen. Leg ze vervolgens op het cake-beslag in het blik.
  • Bak de cake af in een op 175 graden voorverwarmde oven. Prik er na 50 minuten een satéprikker in om te kijken of 'ie gaar is. Zo niet, nog eens 10 minuten bakken. Haal uit het blik en laat afkoelen op kamertemperatuur.
  • Bestrooi de appelcake eventueel met nog wat kaneelsuiker en serveer.

Tips

  • Als je een frissere cake wilt, doe er wat geraspte citroen of limoenschil bij. En/of gebruik Granny Smith appels.
  • Heb je weleens een crumble gemaakt? Die kruimeltjes zijn op deze cake ook erg lekker!
  • Zijn de kinderen uit logeren en geef je een etentje voor vrienden? Maak dan eens een boozy cake door de appelstukjes eerst te flamberen met Calvados. Wel voorzichtig natuurlijk.
  • Als je een mooie glimmende appelcake wilt, dan bestrijk je hem met wat verwarmde abrikozenjam voor een perfecte finishing touch.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Welke appel is het beste voor appelcake?

Dat appels gezond zijn, weten we natuurlijk al lang. Veel vitamines, vezels etc. Plus, ze zijn lekker en ook nog eens ontzettend veelzijdig.

Er zijn ontelbaar veel recepten met appel, vaak zoet, maar ook in hartige gerechten kan appel voor een upgrade zorgen, zoals bij hete bliksem. En niet te vergeten, dat heerlijke drankje cider wordt uiteraard van appels gemaakt!

Maar welke appel gebruik je nou waarvoor?

Voor dit recept voor appelcake willen we graag een appel met een beetje pit, figuurlijk gesproken dan.

Elstar en Jonagold zijn redelijk stevig, een beetje fris-zuur en een beetje zoet. Ideaal, omdat de appel niet helemaal moes wordt tijdens het bakken zodat je nog stukjes overhoudt. En het zure is een lekkere tegenhanger voor de suiker en kaneel.

Ga je appelmoes maken? Dan wil je een appel zoals bijvoorbeeld de Goudreinet of Royal Gala.


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten