Zelf de lekkerste appelflappen maken [Recept]

Jesper Doolaard
Jesper Doolaard

Zelfgemaakte appelflappen – een winterse lekkernij

Nu het weer kouder wordt buiten en de oliebollenkramen in het straatbeeld opduiken, kan het zijn dat je trek hebt in een goede, ouderwetse appelflap. Zonder een zelfgemaakte appelflap met poedersuiker is oud en nieuw niet compleet!

Zoek jij een goed recept dat je deze kerstvakantie kunt maken? Lees dan verder.

appelflap

Het maken van appelflappen is een tijdrovend klusje. De afgelopen jaren heeft de krokante appelflap dan ook aan terrein gewonnen. Die met appel gevulde, krokante bladerdeegpunten uit de oven zijn veel sneller te maken, maar passen toch minder goed bij het oudjaar – meer een appelgebakje dan een ouderwetse appelflap!

Wij kiezen voor oud en nieuw dan ook liever voor de klassieke appelbeignet, die – net als de oliebol – in vet gebakken wordt. Het kost misschien wat meer tijd en moeite, maar zo’n mooie appelschijf met een gat in het midden hoor er nou eenmaal bij met de jaarwisseling. Heerlijk!

Welke soort appels horen er in een appelflap?

De ene appel is de andere niet. Er zijn grote en kleine appels, zoete en zure, natte en droge. Al die facetten van de appel zijn belangrijk in een appelflap. Wil je een mooie flap maken, dan moet die wel de juiste proportie, de juiste smaak en de juiste textuur krijgen. Welke soort appels kun je het beste gebruiken voor de appelflap? En waar moet je op letten?

In feite zijn appels onder te verdelen in twee hoofdsoorten: handappels en moesappels. Handappels zijn stevig en meestal niet al te zuur; moesappels zijn zachter en minder vochtig, en hebben een uitgesproken friszure smaak. Dat maakt ze zeer meest geschikt om mee te bakken.

goudrenetten

Met een moesappel zit je dus goed. Maar welke moet je kiezen? Van alle moesappelsoorten is de goudreinet de klassieke keuze voor appelflappen. Deze appel is groot genoeg om flinke appelflappen van te maken, en heeft een zachte, sappige smaak die perfect bij het recept past. Hij is bovendien goed te verkrijgen in de winter.

Kun je geen goudreinetten vinden, of wil je een keer wat anders proberen? Andere appels, zoals de Granny Smith, Cox of Gala zijn ook prima geschikt voor appelflappen.

Het klassieke recept voor appelflappen

Als je ouderwetse appelflappen gaat maken, kun je daar het best een middagje voor uittrekken. Het liefst maak je meteen een grote stapel! Het volgende recept is genoeg om ongeveer 30 appelflappen mee te maken. Daarmee haal je het nieuwe jaar wel.

Wat heb je nodig?

  • 10 grote goudreinetten (of een ander soort moesappel);
  • Witte basterdsuiker, een half pak;
  • Een of twee eetlepels kaneel;
  • 350 ml halfvolle melk;
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel;
  • 2 eieren
  • Een zakje vanillesuiker;
  • 1 tl zout;
  • 1 liter zonnebloemolie (of frituurolie, als je een frituur gebruikt).

appelschijven

Ga als volgt te werk om je appelflappen te maken:

  1. Schil de appels, haal het klokhuis eruit, en snijd ze over de lengte in plakken van een centimeter. De kontjes van de appels kun je in dit recept niet gebruiken (tip: maak er appelmoes van!);
  2. Meng de basterdsuiker en een of twee eetlepels kaneel naar smaak in een diep bord. Haal nu de appelschijven door de suiker heen, zodat ze helemaal bedekt zijn. Leg ze in een schaal, dek ze af en laat het een paar uurtjes liggen. Zo trekt de suiker- en kaneelsmaak goed in de appels.
  3. Tijd om het beslag te maken! Zeef het bakmeel in een ruime kom en meng de melk er langzaam bij terwijl je blijft roeren. Voeg daarna twee eieren, vanillesuiker en zout toe aan het beslag.
  4. Verwarm de frituur voor op 180 graden Celsius, of giet de zonnebloemolie in een geschikte pan op hoog vuur tot het begint te walmen.
  5. Haal de appelschijven door het beslag, zodat ze helemaal bedekt zijn met beslag. Laat ze vervolgens in de olie glijden. Na een paar minuten draai je de schijf om, zodat beide kanten mooi bruin worden. Frituur één appelflap per keer, zodat de olie op temperatuur kan blijven.
  6. Zijn ze klaar? Haal de appelflappen dan uit de olie met een vork, en leg ze op een met keukenpapier bekleed vergiet om ze af te laten koelen. Ga je appelflappen stapelen? Leg dan tussen de appelflappen steeds keukenpapier, zodat ze niet vettig worden.

Laat oud en nieuw maar beginnen! Eet je appelflappen terwijl ze nog warm zijn, met een beetje poedersuiker eroverheen.

Appelflappen bewaren en opwarmen voor oud en nieuw

Zelfgemaakte appelflappen zijn het lekkerst als ze net uit de olie komen. Maar het kan zijn dat je ze wat eerder wil maken dan op oudejaarsdag zelf. Wel zo gezellig als je niet de hele avond in de keuken staat te zwoegen. Maar kun je appelflappen bewaren? En hoe kun je ze opnieuw opwarmen, zonder dat ze slap worden?

appelflappen

Het goede nieuws is dat je appelflappen prima een paar dagen van tevoren kunt maken. Laat ze eerst goed afkoelen, en bewaar ze daarna in de koelkast. Leg keukenpapier onderop de schaal en dek ze af met folie: zo voorkom je dat ze nat worden of te veel uitdrogen. Hoe verser de appelflappen zijn, hoe lekkerder: na een dag of drie beginnen ze aan smaak te verliezen.

Hoewel appelflappen koud heel lekker zijn, kun je ze ook goed opnieuw opwarmen. De beste manier om dat te doen is in een koekenpan, met een klein beetje olie. Warm de appelflappen even door op matig vuur, en eet ze direct op.

Wil je de hele schaal appelflappen tegelijkertijd opwarmen? Bedek ze dan met aluminiumfolie en leg ze een oven op 160 graden, totdat de appelflappen warm zijn. Kijk wel uit dat ze niet te lang in de oven blijven liggen, want ze mogen niet aanbakken.

De magnetron lijkt misschien een handige optie om appelflappen op te warmen, maar die is helaas niet zo geschikt. Ze worden er slap van: koud zijn ze vaak lekkerder! Wil je snel appelflappen toch opwarmen in de magnetron, kies dan een lage stand en bedek de appelflappen met magnetronfolie om te voorkomen dat ze uitdrogen!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?