Nu het buiten weer kouder wordt en de oliebollenkramen in het straatbeeld opduiken, kan het zijn dat je trek hebt in een goede, ouderwetse appelflap.

Want zonder ten minste één zelfgemaakte appelflap met poedersuiker is de winter niet compleet!

Zoek jij een goed appelflap recept dat je zelf kunt maken? 

Lees snel verder voor het recept!

Appelflappen maken

3 from 6 votes
Course: NagerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

Ingrediënten

 • 10 grote 10 Goudreinetten

 • 1 half 1 pak basterdsuiker

 • 350 ml 350 halfvolle melk

 • 350 gr 350 zelfrijzend bakmeel

 • 2 2 eieren

 • 1 zakje 1 vanillesuiker

 • 1 tl 1 zout

Appelflappen maken

 • Schil de appels, haal het klokhuis eruit, en snijd ze over de lengte in plakken van een centimeter.
 • Tijd om het beslag te maken! Zeef het bakmeel in een ruime kom en meng de melk er langzaam bij terwijl je blijft roeren. Voeg daarna twee eieren, vanillesuiker en zout toe aan het beslag.
 • Verwarm de frituur voor op 180 graden Celsius, of giet de zonnebloemolie in een geschikte pan op hoog vuur tot het begint te walmen.
 • Haal de appelschijven door het beslag, zodat ze helemaal bedekt zijn met beslag. Laat ze vervolgens in de olie glijden. Na een paar minuten draai je de schijf om, zodat beide kanten mooi bruin worden. Frituur één appelflap per keer, zodat de olie op temperatuur kan blijven.
 • Zijn ze klaar? Haal de appelflappen dan uit de olie met een vork, en leg ze op een met keukenpapier bekleed vergiet om ze af te laten koelen. Ga je appelflappen stapelen? Leg dan tussen de appelflappen steeds keukenpapier, zodat ze niet vettig worden.

Tips

 • De kontjes van de appels kun je in dit recept niet gebruiken, maar je kan er wel heerlijke appelmoes van maken. Bekijk hier een heerlijk appelmoes recept!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Welke appels horen in een appelflap?​

De goudreinet is de klassieke keuze voor appelflappen. Deze appel is groot genoeg om flinke appelflappen van te maken, en heeft een zachte, sappige smaak die perfect bij het recept past. Hij is bovendien goed te verkrijgen in de winter.

Kun je geen goudreinetten vinden, of wil je een keer wat anders proberen? Granny Smith, Cox of Gala zijn ook geschikt om appelflappen mee te maken.

Appelflappen maken

Hoe bewaar je appelflappen? ​

Laat de appelflappen eerst goed afkoelen, en bewaar ze daarna in de koelkast. Leg keukenpapier onderop de schaal en dek ze af met folie: zo voorkom je dat ze nat worden of te veel uitdrogen.

Hoe verser de appelflappen zijn, hoe lekkerder. 

Hoe warm je appelflappen op?​

Hoewel appelflappen koud heel lekker zijn, kun je ze ook goed opnieuw opwarmen. De beste manier om dat te doen is in een koekenpan, met een klein beetje olie. Warm de appelflappen even door op matig vuur, en eet ze direct op.

Wil je de hele schaal appelflappen tegelijkertijd opwarmen? Bedek ze dan met aluminiumfolie en leg ze een oven op 160 graden, totdat de appelflappen warm zijn. Kijk wel uit dat ze niet te lang in de oven blijven liggen, want ze mogen niet aanbakken.

De magnetron lijkt misschien een handige optie om appelflappen op te warmen, maar die is helaas niet zo geschikt. Ze worden er slap van: koud zijn ze vaak lekkerder! Wil je snel appelflappen toch opwarmen in de magnetron, kies dan een lage stand en bedek de appelflappen met magnetronfolie om te voorkomen dat ze uitdrogen.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten