De lekkerste appelmoes maak je helemaal zelf [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Ouderwetse zelfgemaakte appelmoes, is er iets lekkerder? En zo moeilijk is het niet. Met dit recept voor zelfgemaakte appelmoes kan helemaal niets misgaan.

Je mag zelf kiezen: de originele appelmoes van oma of die bijzondere kruidige versie vol verrassende smaken. Kun je niet kiezen? Dat is niet erg, maak ze gewoon alle twee!

Baby's zijn dol op appelmoes. Maar als je ouder bent is appelmoes ook heerlijk om bij een kommetje yoghurt te eten of wat dacht je van een extra laag tussen het deeg en de appels van een ouderwetse appeltaart

Appelmoes maken 

appels

Dit is de enige echte appelmoes zoals Oma hem al maakte. Geen gedoe, geen poespas, gewoon gepureerde appels. Natuurlijk met een aantal (geheime) ingrediënten die deze appelmoes toch niet zo gewoon maken als ‘ie lijkt.

Bijgerecht | Flinke kom

Ingrediënten:
  • 1 kilo goudrenetten
  • 1 dl water
  • 1 el citroensap
  • 75 gr basterdsuiker
  • 1 tl kaneel

Aan de slag!

Schil om te beginnen de appeltjes. Verwijder het klokhuis, snijd de appel in partjes en vervolgens in stukjes van ongeveer 3 x 3 cm. 

Neem een grote kom en meng hierin het water en het citroensap. Doe de appelstukjes meteen in het water, want het citroensap voorkomt dat de stukjes bruin worden (wat best snel kan gaan gebeuren). Roer de appel door het water-citroenmengsel en giet af. De stukjes mogen nu meteen de pan in. Zet deze op middelhoog vuur en voeg de suiker en kaneel toe. Even roeren en omscheppen.

TIP: Je hoeft geen kaneelpoeder te gebruiken. Wat je ook kunt doen, is twee kaneelstokjes met een stukje kooktouw aan elkaar binden en met de appels laten meekoken. Wel af en toe blijven roeren natuurlijk.

Zet nu het vuur hoog. Zodra de appelstukjes beginnen te pruttelen draai je het vuur laag en doe je een deksel op de pan. Leg de deksel zo neer dat er wat stoom kan ontsnappen. Laat zo een kwartiertje rustig doorkoken. Roer af en toe, zodat de appels niet aankoeken.


Zijn de appelstukjes al mooi zacht? Dan kun je ze nu gaan prakken met een pureestamper. Als de appel nog vrij hard is, laat dan nog een minuutje of vijf doorkoken. Je kunt deze appelmoes warm of koud eten.

Appelmoes bewaren

Bewaar de appelmoes in een gesteriliseerde glazen pot. Je kunt zo’n pot het beste ontsmetten door er kokend water in te gieten en even vijf minuten laten staan. Als je het kokende water weer uit het potje giet, moet meteen de appelmoes erin én de deksel erop. Zo kan het lang bewaard blijven buiten de koelkast – in sommige gevallen zelfs tot een jaar.

TIP: Als jij van avontuurlijk koken houdt, dan voeg je tijdens het koken van de stukjes appel wat sterke drank toe. Cognac werkt erg goed, maar natuurlijk is een scheutje calvados (gemaakt van appels) de allerlekkerste smaakmaker.

appels plukken

Appels plukken in Nederland 

Zin om ook zelf appels te gaan plukken? In Nederland kun je op verschillende plekken ontzettend goed terecht.

Landgoed de Olmenhorst is een van de bekendste plekken om te plukken en daarna een appelsappie te drinken. 

Maar het barst in Nederland van de pluktuinen. Niet alleen appels, maar ook kersen, frambozen en bramen kun je zelf plukken. De ideale vakantiebezigheid! 
 

Kruidige appelmoes

Op zoek naar iets speciaals? Probeer dan eens deze lekker kruidige appelmoes. Als het wat kouder wordt is deze rijk geurende appelmoes fantastisch!

Bijgerecht | Flinke kom

Ingrediënten:
  • 1 kilo goudrenetten
  • 1 el citroensap
  • 1 dl appelsap
  • klontje boter
  • 75 gr basterdsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 3 kruidnagels
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl ahornsiroop
Appelmoes1

Appels in de aanslag!

Schil de appeltjes, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes van drie bij drie centimeter. Pak een kom en meng daarin het appelsap en het citroensap. Doe de appelstukjes hierbij en roer door elkaar. Smelt een klontje boter in een ruime pan en doe daarin de stukjes appel. Het appel- en citroensap schenk je er ook in. Voeg de suiker toe en roer alle ingrediënten door elkaar. Laat op hoog vuur op temperatuur komen en voeg de kruiden toe.

Meng de kruiden met de appelstukjes en wacht tot de appels beginnen te pruttelen. Zodra dit het geval is, draai je het vuur laag en laat je de appeltjes met de deksel op de pan een kwartier stoven. Roer af en toe door de pan.

Stamp de appeltjes fijn met een pureestamper en voeg de ahornsiroop toe. Roer de siroop door de puree en serveer deze heerlijke kruidige appelmoes koud of warm. Heel lekker bij een stukje rood vlees of naast een ijskoude eetlepel crème fraîche!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!