Arretjescake is een koude chocoladecake die moet opstijven in de koelkast. Dit pareltje uit de Nederlandse keuken moet worden bewaard en doorgegeven, maar wel in een modern jasje. 

Wil jij weten hoe je een arretjescake maakt die met z’n tijd meegaat? Lees dan snel verder!

Arretjescake (zonder ei)

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: TussendoortjeKeuken: Hollands
Portie

10

Porties
Bereidingstijd

2

hours 
Voorbereiding

15

min

We gaan dit oudhollandse recept nieuw leven inblazen. Vroeger werd er frituurvet gebruikt, maar deze is al decennia geleden vervangen door boter.

In ons recept gebruiken we pure chocolade in plaats van enkel cacao. De eieren laten we weg, om het gebruik van rauw ei te vermijden.  

Ingrediënten

  • 250 gram boter of margarine

  • 100 gram pure chocolade

  • 200 gram basterdsuiker

  • 200 gram kaakjes (Marie Biscuit)

  • 50 gram cacaopoeder

  • 1 zakje vanillesuiker of een scheutje vanille-extract

  • Benodigdheden
  • 1 cakeblik

  • Huishoudfolie

Bereiding

  • Zet een pan met water op het vuur en breng het aan de kook. Ondertussen breek je de kaakjes in kleine stukjes. Breek de chocolade in kleinere stukken en snijd de boter in blokjes. De boter en chocolade doe je samen met de cacao en suiker in een hittebestendige schaal.
  • Als het water kookt zet je het vuur laag en smelt je de chocolade en de boter au bain marie.
  • Bedek een cakeblik met 2 lagen huishoudfolie. Zo kun je de cake straks makkelijk uit de vorm halen.
  • Als de chocolade volledig gesmolten is, schep je de gebroken kaakjes door het chocolademengsel. Zorg ervoor dat de kaakjes en chocolade goed met elkaar vermengd zijn.Kaakjes voor arretjescake
  • Schep het mengsel in het cakeblik en laat het minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Nu kun je er plakken of punten van snijden. Serveer de cake niet te koud en maak de porties niet te groot.

Variatietips

  • Je kunt roomboterspritsen gebruiken in plaats van- of gecombineerd met de kaakjes om de arretjescake meer body te geven.
  • Een beetje oploskoffie door het chocolademengsel maakt de cake wat sterker van smaak.
  • Meng kleine stukjes meringue of nougat, gehakte pecan- of pistachenoten door je arretjescake. Of denk aan Malthesers of marsepein. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Waar komt Arretjescake vandaan?

Arretjescake uit receptenboek
Origineel recept Arretjescake uit kookboek NOF

‘Arretje Nof’ was een stripfiguur uit een promotieboekje van de Nederlandse Oliefabrieken in Delft (het hedendaagse Calvé). Het was een mannetje afkomstig uit Bagdad met een tulband en pofbroek.

In ‘De wondere avonturen van Arretje Nof’ beleefde dit figuurtje allerlei avonturen.

 Je kon door middel van stickers op de etiketten van NOF producten sparen voor deze boekjes. De strips van Arretje waren erg populair. 

Later, in de jaren 30, gaf de NOF een receptenboekje uit waar ze hun eigen producten mee promootten. Een van die producten, Delfia,  heette Arretje cake. 

Delfia was een soort frituurvet, dat de basis vormde voor het recept.

🍾 Gelegenheid

 •  •  •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten