Hoe kook je een artisjok? En hoelang kook je een artisjok?
In dit artikel vertellen we je er alles over.

De mooie artisjok blijft een bijzonder ding, met z'n stekelachtige, harde maar vlezige bladeren. En dan ook nog dat harige stukje binnenin (hooi). De blaadjes en de bodem, of hart, zijn eetbaar en lekker. Qua smaak is 'ie bijna nergens mee te vergelijken.

In dit artikel naast een recept om artisjok te koken ook een recept voor vinaigrette voor artisjok en een blauwe kaasdip.

Artisjok koken

3 from 4 votes
Recipe by Vale Berral García Course: Bijgerecht, Voorgerecht, SnackCuisine: Mediterraans
voorgerecht

4

personen
bereidingstijd

45

minutes

Je hebt een grote pan nodig en een goed kartelmes om de harde artisjokken mee door te snijden. De bladeren en het hart zijn het eetbare gedeelte. Zoek artisjokken uit waar de bladeren nog stevig van dichtzitten. Kleine artisjokken kook je heel, maar grotere, vuistdikke artisjokken snij je door de helft.

Ingrediënten

 • 4 4 artisjokken

 • 2 2 citroenen (niet weglaten!)

 • 1 bol 1 knoflook

 • flinke scheut flinke olijfolie extra virgen

 • bouquet garni (bijvoorbeeld rozemarijn, tijm, laurier, salie)

 • ruim zout naar smaak

Zo kook je artisjok

 • Het begint bij het uitzoeken van een goede artisjok.

  Van mei tot november komen artisjokken uit Frankrijk of Italië. Maar de rest van het jaar zijn ze ook verkrijgbaar en komen ze uit Spanje of Egypte.

  Let erop dat de bladeren niet te erg open staan, dit betekent dat de artisjok te laat is geoogst. Deze laat geoogste versies zijn erg hard en er zit bovendien veel hooi in. Als je een artisjok open snijdt kun je aan de hand van het hooi zien hoe vers de artisjok is. Hoe groot - of hoe klein - een artisjok is zegt niets over de smaak of kwaliteit.

  Paarse artisjokken zijn vaak kleiner en schijn je ook rauw te kunnen eten. Deze artisjokken komen voornamelijk uit de Franse Provence en andere gebieden rondom de Middellandse Zee.
  De groene versie is een stuk groter. Hij is ook ronder en komt bijvoorbeeld uit Egypte. artisjok koken
 • Breng een grote pan met water aan de kook en doe er best wat zout in. De artisjokken mogen lekker 'hoog op smaak' zijn.
 • Maak je bouquet garni, of op z'n Hollands, je kruidenbuiltje, door de kruiden met een stukje touw aan elkaar vast te binden.
 • Snij de citroenen (die zorgen ervoor dat de artisjok niet verkleurt) en de bol knoflook doormidden en doe ze samen met de kruiden bij het water.
 • Als je kleine, verse artisjokken hebt, kunnen deze nu direct in het water.

  Grote artisjokken kun je beter eerst bewerken. Snij ten eerste de steel af tot kort onder de bladeren. Als de buitenste bladeren erg hard zijn mogen die er ook af. Je kunt zelfs de bovenkant 'recht' snijden, zoals op de foto. Snij vervolgens de artisjok in de lengte doormidden met een scherp kartelmes. Hierdoor wordt het straks makkelijker om de vervelende haartjes (hooi) te verwijderen.
 • Kook de artisjokken nu tussen de 15 en 45 minuten, afhangende van het formaat artisjok. Artisjokken hebben de neiging te gaan drijven, dus leg een plat bord op de artisjokken zodat ze de hele tijd onder water staan. Prik na 15 minuten in de steel, om te zien of de artisjokken gaar zijn. Als de steel zacht is, zijn ze gaar.
 • Schep de artisjokken uit het water en laat ze wat afkoelen. Pak er een eetlepel bij en schep het hooi eruit. Leg twee halve artisjokken per persoon rechtop op een bord met een lekkere dip erbij.

Tips

 • Hoe eet je een artisjok? Eenmaal gekookt is de artisjok een stuk hanteerbaarder. Je kunt nu de volgende onderdelen eten: het zachte deel van de bladeren (dippen in een lekker sausje), het hart en de bodem. De steel en het hooi (tussen het hart en de bodem) kun je niet eten.
 • Heb je al de zomer in je bol? Bekijk dan deze heerlijke zonnige zomerrecepten!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


Vinaigrette voor bij de artisjok

Maak een lekkere vinaigrette om de artisjokblaadjes in te dippen.
Meng 4 el olijfolie met 1 el balsamico-azijn, 1 tl mosterd, 1 el citroensap, 1 el fijngesneden sjalot en 1 tl fijngesneden peterselie goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Hoe bewaar je een artisjok?

Verse artisjok wikkel je in een vochtige doek en bewaar je in de groentelade van de koelkast. Je kunt ze zo een week 'goed' houden. Maar het liefste eet je de artisjokken zo snel mogelijk na aankoop.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten