Asperges koken; iedereen zal het vast een keer gedaan hebben. Maar hoe moest het ook alweer precies?

Het begint in ieder geval met het kopen van verse, stevige asperges. Als ze een piepgeluid maken wanneer je ze tegen elkaar wrijft, zijn ze goed.

Dan komt het schillen. Schil ze met een dunschiller. Leg ze plat neer en schil ze rondom. Anderhalf rondje. Snijd of breek het harde, houtachtige kontje af.

Klaar met asperges schillen? Hier vind je allemaal lekkere asperge recepten.

Asperges koken

5 from 1 vote
Recipe by Vale Berral García Course: HoofdgerechtCuisine: HollandsDifficulty: makkelijk
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

15

minutes

Als je de asperges hebt geschild, haal je het harde uiteinde eraf. Dit kan mooi gelijk met een mes, of door te breken. De asperge zal altijd bij het stukje afbreken dat te hard is om te eten, handig hè? Gebruik een verticale aspergepan of een ruime pan met gezouten water.

Ingrediënten

  • 500 gr 500 asperges

  • 10 gr 10 zout

  • 3 l 3 water

Zo kook je asperges

  • Breng het water in de grote pan aan de kook. Doe het zout er nu bij.
  • Leg de asperges met de kopjes in dezelfde richting voorzichtig in het water. We willen niet dat de kopjes afbreken.witte Asperges koken
  • Kook de asperges 8 minuten. Zet het vuur uit en laat ze nog eens 10 minuten afkoelen en verder garen in het water. Een goede manier om te controleren of ze gaar zijn, is er eentje uit te vissen en te laten balanceren op je vork of tussen duim en wijsvinger. De asperge moet enigszins doorbuigen. Is hij nog stevig, dan is ´ie niet gaar en is de asperge slap dan is hij wellicht iets te zacht. Ikzelf vind het lekker als asperges wel helemaal gaar zijn doch beetgaar. Maar dat is een kwestie van smaak 😉
  • Haal de asperges met een schuimspaan of voorzichtig met een tang uit de pan en laat ze uitlekken op een schone theedoek.

Tips bij het koken en bewaren van asperges

  • Voeg aan het kookwater smaakmakers toe voor nóg meer smaak! Denk hierbij aan wat boter, citroensap (dan blijven de asperges ook nog eens mooi wit), en kruiden/specerijen zoals foelie, dragon of nootmuskaat.
  • Heb je teveel asperges gekookt? Bewaar ze in een langwerpige bak in een theedoek. Ze blijven in de koelkast makkelijk 4 of 5 dagen goed.
  • Bewaar de aspergeschillen! Je kunt perfect aspergesoep van de schillen maken. Niet weggooien dus!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Hoe herken ik een mooie verse asperge?

Let op de stevigheid en witte kleur van de asperges. Je kunt zien - en horen - of ze vers zijn door ze langs elkaar te wrijven. Verse asperges maken een piepend geluid.

Als je in de eindjes van de asperges knijpt, of je nagel in het snijvlak steekt, dan moet er een beetje vocht uit komen. Als dat niet het geval is zijn ze ingedroogd en niet sappig meer. Controleer ook of je asperges geen bruine vlekjes hebben en neem de meest glanzende exemplaren.

asperges vocht

Wat zijn de lekkerste asperges? Dikke of dunne? Groene of witte?

De mythe is dat dikke asperges lekkerder zijn dan dunne. Maar eerlijk gezegd heb ik nog nooit verschil geproefd. Wel is het makkelijk om allemaal asperges van dezelfde dikte te kopen, omdat ze dan dezelfde gaartijd hebben.

De maat wordt bij asperges aangegeven met A's. Elke A staat voor een vingerdikte. Dus A is één vinger dikke asperge en AAA is drie vingers dik.

Een groene asperge groeit boven de grond en wordt onder invloed van de zon mooi groen. Een witte asperges groeit onder de grond en blijft daarom wit. Het is dezelfde plant die enkel op een andere manier groeit en zo een totaal andere smaak ontwikkeld. Witte asperges zijn sappig en zacht van smaak en groene asperges zijn knapperig en steviger van smaak.

asperges koken en schillen

Hoe lang moet je asperges koken?

Hoe lang moet je witte asperges koken?

Hoe lang je asperges moet koken hangt erg af van de dikte en niet perse van de soort.
Gemiddeld kun je er bij zowel groene als witte asperges vanuit gaan dat je ze 8 minuten kookt. Dus breng eerst ruim water aan de kook met zout. Kook dan de asperges 8 minuten mee. En laat ze dan nog 10 minuten doorgaren in het hete water, terwijl je het vuur uitlaat. Je hebt dan asperges met nog een beetje bite.

Wil je ze wat gaarder? Hou dan 10 minuten kooktijd aan.

Hoe lang moet je groene asperges koken?

Groene asperges zijn makkelijker te bereiden dan witte asperges. Om te beginnen zijn ze ook het hele jaar door te koop. Daarnaast hoef je alleen het houtige stukje eraf te breken of snijden. Schillen is meestal niet nodig.

Ga je ze grillen, of wokken dan ben je helemaal snel klaar. Liever koken? Dat kan ook. Groene asperges kook je ook in water met zout, alleen veel korter. Meestal is een minuut of twee blancheren al voldoende. Koel ze daarna direct in koud water zodat ze mooi groen en knapperig blijven.

Hoe weet je of een asperge gaar is?

Wanneer is je asperge gaar? Net als bij andere groenten kun je een vork in de asperges steken. Als die er makkelijk doorheen gaat, is je asperge zeker gaar. Maar liever haal je ze er iets eerder uit.

Een andere manier om te controleren of je asperges gaar zijn is een asperge (voorzichtig heet!) tussen duim en wijsvinger nemen. Hij moet een beetje doorbuigen, maar niet slap hangen.

Kan ik asperges bewaren?

Rauwe asperges blijven tot echt maximaal twee weken goed in de koelkast. De kwaliteit gaat per dag achteruit. Ze zullen sowieso wat van hun stevigheid en witte kleur verliezen naarmate de tijd verstrijkt. Gewoon lekker snel opeten dus.
En als je ze wél bewaart, kun je ze het beste in een vochtige, schone theedoek wikkelen en in je groentelade van de koelkast bewaren.

Gekookte asperges kun je een paar dagen in de koelkast bewaren. Wikkel ze in een schone theedoek of stevig keukenpapier. Maar beter eet je ze direct op!

asperges koken met ei en zalm

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten