Maak heerlijke aspergesoep van schillen en restjes! Kun je ook niet wachten tot de Hollandse asperges weer in het seizoen zijn? Beetje ham of zalm, nieuwe aardappels, ‘n eitje en natuurlijk boter. Het water loopt mij al in de mond. 

En wist je dat je van de schillen en restjes van de asperges een heerlijke soep maakt? Zo geniet je dus dubbel van het witte goud! Hoe je die aspergesoep maakt lees je hier! 

Aspergesoep van schillen en restjes

3 van 4 Beoordelingen
Gerecht: HoofdgerechtKeuken: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minuten

De échte asperges zijn er natuurlijk alleen maar in het seizoen. Extra jammer voor de aspergeliefhebber die ook tijdens de winter lekker van zijn soepje wil genieten. Wees vooral niet getreurd, want deze aspergesoep van schillen leent zich uitstekend voor in de vriezer.

Houd dit recept bij de hand wanneer je asperges gaat maken, en maak direct een aspergesoepje als voorgerecht of voor een later moment.
 
Kook de asperges in bijvoorbeeld kippenbouillon en bewaar niet alleen de schillen en kontjes, maar ook het kookvocht. Maak de asperges extra lekker door wat laurier, foelie, en een halve liter melk bij de kippenbouillon te doen. Groentenbouillon kan natuurlijk ook! Dat vormt de ideale basis voor je aspergesoep!

Ingrediënten

  • 18 witte asperges, de schillen en kontjes 

  • 1 liter kookvocht van de asperges, evt aangevuld met water

  • 1 sjalot, gesnipperd 

  • 2 klonten boter 

  • Een scheut witte port, witte wijn of witte droge vermouth 

  • 1/2 bos platte peterselie

  • 50 gram roomboter 

  • 3 el bloem

  • Een paar gekookte witte asperges ter garnering

  • Peper en zout

Bereiding

  • Neem een grote soeppan met dikke bodem en zet op laag vuur. Smelt de twee lepels boter. Voeg dan het sjalotje toe en een snuf zout. Fruit heel zachtjes en op laag vuur aan voor zo’n 7 minuten. De sjalot mag niet bruin worden. 
  • Voeg nu de schillen en kontjes van de asperge toe. Bak even kort aan en vergeet niet te roeren. Blus af met de port, wijn of vermouth.
  • Schenk nu de bouillon in de pan en breng op laag vuur aan de kook. Laat de smaken zo’n 20 minuten zachtjes trekken op het laagst mogelijke pitje. Draai dan het vuur uit en laat de bouillon verder trekken. Het liefst een nachtje. 
  • Haal de bouillon nu door een fijne zeef. Bewaar in een container.
  • Maak de roux, hiermee maak je de soep iets dikker. Veeg de soeppan schoon. Zet terug op laag vuur. Smelt de boter in dezelfde soeppan. Roer de bloem erdoor en laat die een paar minuten garen, terwijl je blijft roeren. 
    Voeg nu beetje bij beetje de aspergesoep terug bij de roux. Blijf roeren.  
  • Je soep is bijna klaar! Breng de soep op smaak met peper en zout. Snijd de losse gekookte asperges in stukjes en verdeel over diepe borden. Schenk de soep erop en garneer met de fijngesneden peterselie. Serveer mooi stokbrood met roomboter bij de soep.

Tips

  • Wijntip: deze zachte pinot blanc past prima bij asperges en aspergesoep. Of kies voor een romige, volle riesling. Ook Nederlandse wijnen passen vaak bij asperges. Andere druivensoorten: sylvaner, chenin blanc, grüner veltliner, godello, of pinot gris. Ook lichte rosé is trouwens een hele goede keuze. Vooral als je zalm of garnalen bij je asperges eet. 
  • Je kunt gemakkelijk grote hoeveelheden maken en vervolgens invriezen. Zo blijft je aspergesoep van schillen maandenlang goed. Je kunt het heerlijke vocht ook in porties - deze plastic bakjes bijvoorbeeld - invriezen en een kommetje ontdooien zodra je trek krijgt. 
  • Wanneer je de aspergesoep een beetje extra wil aankleden zijn de mogelijkheden eindeloos.

    - Sinaasappel combineert heel mooi met de smaak van Hollandse asperges. Rasp vlak voor het serveren een beetje schil over de soep. 
    - Ook dragon(olie), bosui en peterselie passen goed. 
    - Serveer wat Hollandse garnalen op de soep. Mijn favoriet! 
    - Snippers zalm (het liefste wilde zalm) zijn natuurlijk een klassieke combinatie
    - Of maak de soep Flamande-stijl; snijd wat beenham en hard gekookt ei fijn en garneer je soep daarmee. 
  • Liever een andere lentesoep? Probeer ook onze kippensoep

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Zijn asperges gezond?

Witte asperges

Het was te verwachten: asperges zijn ontzettend gezond. Hoewel je urine er een beetje raar van kán gaan ruiken (dit hoeft niet want is genetisch bepaald), zijn de witte, groene en paarse stengels ontzettend goed voor je. 

Hier een greep uit de wapenfeiten van de asperge. Om te beginnen zitten er relatief weinig calorieën in deze groente. Daarnaast bevatten asperges veel vitamine A, C, E en K. Bovendien zijn ze rijk aan vezels en bevatten veel foliumzuur. Bovenstaande vitamines en mineralen hebben ook nog eens antioxiderende eigenschappen, wat je celletjes gezond houdt. Tenslotte zijn asperges goed voor de spijsvertering en staan ze bekend om het feit dat ze bijdragen aan een gezonde en lage bloeddruk.

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten