Heerlijke aspergesoep van restjes en schillen

WijnSpijs
WijnSpijs

Maak heerlijke aspergesoep van asperge-afval! 

Kun je ook niet wachten tot de Hollandse asperges weer in het seizoen zijn? Beetje ham of zalm, nieuwe aardappels, ‘n eitje en natuurlijk boter. Het water loopt mij al in de mond. 

En wist je dat je van het afval van de asperges een heerlijke soep maakt? Zo geniet je dus dubbel van het witte goud! Hoe je die aspergesoep maakt lees je hier! 

*Liever een andere lentesoep? Probeer ook onze kippensoep

aspergesoep-schillen

Waar kook je asperges eigenlijk in?

Houd dit recept bij de hand wanneer je asperges gaat maken, en maak direct een aspergesoepje als voorgerecht of voor een later moment. 

Kook de asperges in bijvoorbeeld kippenbouillon en bewaar niet alleen de schillen en kontjes, maar ook het kookvocht. Dat vormt de ideale basis voor je aspergesoep!

Maak de asperges extra lekker door wat laurier, foelie, een halve liter melk bij de kippenbouillon te doen. Groentenbouillon kan natuurlijk ook! 

Recept | Verse aspergesoep maken

Aspergesoep | 4 personen
Ingrediënten
  • De schillen en kontjes van zo’n 18 witte asperges 
  • 1 liter kookvocht van de asperges, (zie uitleg hierboven) evt aangevuld met water
  • 1 sjalot, gesnipperd  
  • 2 klonten boter  
  • een scheut witte port, witte wijn of witte droge vermouth 
  • 1/2 bosje platte peterselie
  • 50 gram roomboter  
  • 3 eetlepels bloem
  • Een paar gekookte witte asperges ter garnering
  • peper en zout
 
Onder het recept vind je nog enkele tips voor het extra lekker maken van je aspergesoep. 

Welke wijn bij asperges? 

Deze zachte pinot blanc past prima bij asperges en aspergesoep. Of kies voor een romige, volle riesling. Ook Nederlandse wijnen passen vaak bij asperges. 

Andere druivensoorten; sylvaner, chenin blanc, grüner veltliner, godello, pinot gris. 

Ook lichte rosé is trouwens een hele goede keuze. Vooral als je zalm of garnalen bij je asperges eet. 

Aspergesoep maken van schillen

Stap 1. 

Neem een grote soeppan met dikke bodem en zet op laag vuur. Smelt de twee lepels boter. Voeg dan het sjalotje toe en een snuf zout. Fruit heel zachtjes en op laag vuur aan voor zo’n 7 minuten. De sjalot mag niet bruin worden. 

aspergesoep

Stap 2. 

 

Voeg nu de schillen en kontjes van de asperge toe. Bak even kort aan en vergeet niet te roeren. Blus af met de port, wijn of vermouth.

 

Stap 3. 

Schenk nu de bouillon in de pan en breng op laag vuur aan de kook. Laat de smaken zo’n 20 minuten zachtjes trekken op het laagst mogelijke pitje. Draai dan het vuur uit en laat de bouillon verder trekken. Het liefst een nachtje. 

aspergesoep

Stap 4.

Haal de bouillon nu door een fijne zeef. Bewaar in een container. 

Stap 5. 

 

Maak de roux, hiermee maak je de soep iets dikker.

Veeg de soeppan schoon. Zet terug op laag vuur. Smelt de boter in een dezelfde soeppan. Roer de bloem erdoor en laat die een paar minuten garen, terwijl je blijft roeren. 

Voeg nu beetje bij beetje de aspergesoep terug bij de roux. Blijf roeren.  

Stap 6.

 

 

Je soep is bijna klaar! Breng de soep op smaak met peper en zout. Snijd de losse gekookte asperges in stukjes en verdeel over diepe borden. Schenk de soep erop en garneer met de fijngesneden peterselie. 

Wat is lekker bij aspergesoep?

Serveer mooi stokbrood met roomboter bij de soep.

Wanneer je de aspergesoep een beetje extra wil aankleden zijn de mogelijkheden eindeloos. Hieronder een paar suggesties. 

  • Sinaasappel combineert heel mooi met de smaak van Hollandse asperges. Rasp vlak voor het serveren een beetje schil over de soep. 
  • Ook dragon(olie), bosui en peterselie passen goed. 
  • Serveer wat Hollandse garnalen op de soep. Mijn favoriet! 
  • Snippers zalm (het liefste wilde zalm) zijn natuurlijk een klassieke combinatie
  • Of maak de soep Flamande-stijl; snijd wat beenham en hard gekookt ei fijn en garneer je soep daarmee.   

Aspergesoep invriezen

De échte asperges zijn er natuurlijk alleen maar in het seizoen. Extra jammer voor de aspergeliefhebber die ook tijdens de winter lekker van zijn soepje wil genieten. Wees vooral niet getreurd, want deze aspergesoep leent zich uitstekend voor in de vriezer.

Je kunt gemakkelijk grote hoeveelheden maken en vervolgens invriezen. Zo blijft je aspergesoep maandenlang goed. Je kunt het heerlijke vocht ook in porties (plastic bakjes bijvoorbeeld) invriezen en een kommetje ontdooien zodra je trek krijgt. 

 
aspergesoep-van-schillen

Walking Dinner van WijnSpijs

➡️ Stel je eigen mini WijnSpijs Wandeling samen op een dag dat het jou uitkomt. 

Dat is een Walking Dinner. 

Elke dag te boeken, overal in Nederland. 

Kijk hier welke restaurants er allemaal mee doen in jouw stad. 

Walking dinner

Asperges. Aardig gezond!

Het was te verwachten: asperges zijn ontzettend gezond. Hoewel je urine er een beetje van raar kán gaan ruiken (dit hoeft niet want is genetisch bepaald), zijn de witte, groene en paarse stengels ontzettend goed voor je.

Hier een greep uit de wapenfeiten van de asperge. Om te beginnen zitten er relatief weinig calorieën in deze groente. Daarnaast bevatten asperges veel vitamine A, C, E en K. Bovendien zijn ze rijk aan vezels en bevatten veel foliumzuur. Bovenstaande vitamines en mineralen hebben ook nog eens antioxiderende eigenschappen, wat je celletjes gezond houdt. Tenslotte zijn asperges goed voor de spijsvertering en staan ze bekend om het feit dat ze bijdragen aan een gezonde en lage bloeddruk.

Geef je mening!
recipe image
Recept
Aspergesoep van restjes en schillen
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?