Heerlijke Aspergesoep van Restjes en Schillen

Een heerlijke soep van asperge-afval

Als je lekker staat te koken, produceer je daarbij vaak veel afval. Plastic verpakkingen en karton, maar ook resten van groente en vlees: we gooien heel wat weg met zijn allen. 

Zonde natuurlijk, want vaak kun je met die resten nog de heerlijkste gerechten maken!

aspergesoep

Dit recept voor romige aspergesoep is daarvan een prachtig voorbeeld. Met wat normaal gesproken in de prullenbak zou belanden – de kontjes en schillen van de asperges – kun je gewoon een gezonde aspergesoep bereiden. Zo zie je maar: bewust omgaan met eten loont!  Wil je aspergesoep maken van de hele groente? Bekijk dan onze heerlijke recepten voor Heldere Aspergesoep en romige aspergesoep!

Gebruik alle onderdelen van de asperge

De klassieke wijze om (witte) asperges te bereiden is om ze kort te koken en te laten garen in het kookvocht. Daarvoor moet de asperge eerst geschild worden: de buitenkant van de stengel is hard en dradig. Ook de onderkant van de asperge wordt meestal afgesneden, want dit is het taaiste stuk van de groente.

schillen van de asperge

Zijn de asperges eenmaal bereid, dan zijn er dus twee restproducten: de schillen én het kookwater waarin de groente is gegaard. Voor de slimme kok valt daar nog prima iets van te maken. Geen enkel onderdeel van het ‘witte goud’ hoeft verloren te gaan! Het kookwater heeft veel van de smaak van de asperges opgenomen, en is dus een prima basis voor een bouillon of soep. Samen met de schillen en kontjes van de asperges kun je daar een perfecte soep van maken.

Bewaar dus de volgende keer dat je asperges bereidt alle resten die je van de groente afsnijdt, en probeer als het even kan ook het kookvocht op te vangen!

Nooit meer twijfelen over wijn in de supermarkt of in een restaurant? 


Download nu gratis:
E-book met 33 druivensoorten.

wijn infographic

Het recept voor aspergesoep van schillen

In dit recept verwerken we de resten van ongeveer twee dozijn asperges. Daar kun je een liter aspergesoep mee maken.

De ingrediënten zijn als volgt:

 • De schillen en uiteinden van 20 witte asperges (iets meer of minder is ook geen probleem);
 • Een liter kookvocht van witte asperges, aangelengd met water of groentebouillon;
 • Een teen knoflook, in z'n geheel;
 • Een grote sjalot, gesneden;
 • Een handvol verse peterselie, fijngehakt;
 • 100 ml crème fraîche;
 • Peper en zout.
witte asperges

Je wil natuurlijk zoveel mogelijk smaak uit de aspergeresten persen. Dat doe je zo:

 1. Verhit een beetje boter of olie in een grote pan op halfhoog vuur. Voeg daar de aspergeschillen en -kontjes aan toe, en doe er ook de ui en knoflook bij. Strooi er een flinke snuf zout op en laat het een paar minuten bakken. Zo komen de smaken van de asperge het beste los.
 2. Als de asperge begint te geuren, voeg je een liter van het kookvocht toe. Breng het aan de kook en draai het vuur daarna weer laag. Laat het minstens een uur pruttelen, totdat het vocht goud gekleurd is en een duidelijk aspergesmaak heeft. Haal de pan nu van het vuur.
 3. De aspergeschillen en kontjes zijn nu zacht genoeg geworden om ze te blenden. Na een paar minuten blenden heb je een gladde soep. Gebruik hiervoor een goede blender of een keukenmachine, want de schillen zijn nog steeds taai!
 4. De grote stukken asperge krijg je waarschijnlijk niet fijn met een blender. Giet de soep dus door een zeef, om de uitgekookte resten asperge eruit te halen. Pers die stukken uit, om er zoveel mogelijk smaak uit te halen.
 5. Zet de pan terug op laag vuur, roer de crème fraîche er doorheen en breng het geheel op temperatuur. Voeg zout en peper toe naar smaak.
 6. Draai het vuur uit en voeg op het laatst de peterselie toe aan je soep. Dit geeft extra smaak én kleur.

Serveer de aspergesoep van schillen direct, met een stuk brood ernaast. Heerlijk op een warme lentedag, bijvoorbeeld in combinatie met zalm of ham, of met een goede Franse kaas!

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Voeg je koptekst hier toe

Wat eten we vandaag?
1001 recepten voor elke dag