Curry's zijn er vele soorten en maten. Er zijn curry's recepten met veel kruiden en specerijen, maar ook curry's die uit maar een paar specerijen bestaat. Zo ook de deze aubergine curry: komijn, nigella zaden en kurkuma zijn drie specerijen die deze curry perfect op smaak brengen. Door de eenvoud in ingrediënten en in bereidingswijze is deze aubergine curry ideaal voor een doordeweekse avond.

Serveer met naanbrood, perfect gekookte rijst of bloemkoolrijst voor een volledige maaltijd.

Aubergine curry

4.0 from 6 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Indian
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Of je nu zin hebt in een gezonde maaltijd bomvol met groenten of een lekker kruidige curry, deze aubergine curry is de perfecte combinatie. Goed gevuld met aubergine, gegrilde paprika en sjalot. Lekker op smaak gebracht met specerijen, tomatenpuree en kokosmelk.

Ingrediënten

  • 1 rode paprika

  • 3 aubergines

  • 1/2 tl zout

  • 2 sjalotten

  • 2 tenen knoflook

  • 2 el (olijf)olie

  • 1,5 tl komijnzaad

  • 1,5 tl zwart nigella zaad (eventueel vervangen door 1 tl gedroogde oregano en een snufje zwarte peper)

  • 1 tl kurkuma

  • 70 gram tomatenpuree

  • 200 ml kokosmelk

  • 3 el sojasaus

  • 1 klein bosje koriander

Zo maak je aubergine curry

  • Start met het roosteren van de paprika, dat kan in grove stukken gesneden in een hete grillpan of in zijn geheel op open vuur.
  • Snijd ondertussen de aubergines in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Verwarm een grote hapjespan, strooi de aubergine blokjes met het zout en bak voor een aantal minuten (zonder olie) totdat ze mooi bruin van kleur zijn. Doe de pan niet te vol. Bak dan liever in twee keer. Blijf tussentijds goed omschudden.
  • Snipper de sjalotten en knoflook fijn en schep de aubergine uit de pan als deze klaar zijn.
  • Voeg nu komijn, nigella en kurkuma toe aan de droge pan en bak 1 a 2 minuten tot de kruiden beginnen te geuren. Voeg dan olie toe en verwarm al roerend. Voeg dan de sjalotten en knoflook toe en bak voor een aantal minuten mee.
  • Verwijder het vel van de geroosterde paprika. Lees de tip onder het recept!
    Snijd de geroosterde paprika in kleine stukjes en voeg samen met de tomatenpuree toe aan de pan. Bak het geheel weer even door, en voeg dat de kokosmelk en sojasaus toe. Aubergine curry maken stap voor stap
  • Voeg als laatste de gebakken aubergine terug in de pan en laat het geheel 15 minuten zachtjes koken. Maak naar wens af met een aantal in stukjes gescheurde koriander takjes.

Tips

  • Paprika's ontvellen kan een lastig klusje zijn. Wanneer je de hete geroosterde paprika in een afgesloten bak of zak laat zitten voor zo'n 10 minuten, verwijder je het vel daarna een stuk makkelijker.
  • Aubergine curry invriezen is helaas niet aan te raden, maar bewaren in de koelkast gaat heel goed. In een afgesloten bakje blijft de curry voor minstens drie dagen goed.
  • Geen zin, of tijd om de paprika te roosteren? Geen probleem, je kunt deze stap overslaan en de paprika gewoon fijngesneden toe voegen tegelijk met de sjalot en knoflook. De smaak van paprika is dan net iets scherper aanwezig maar de curry blijft lekker.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Waarom zou je paprika roosteren?

De schil van paprika is wat stug en heeft de scherpste smaak, niet iedereen vindt dat lekker. Door de paprika te roosteren breekt de structuur van de schil af zodat deze makkelijker te verteren is. Daarnaast haalt het roosteren de scherpe smaak uit de schil en geeft het een aangenaam grill smaakje zodat het gerecht meer diepgang in smaak krijgt. Dubbel feest dus!

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten