Aubergine is een groente boordevol vezels en eiwitten. Daarom dat deze aubergine soep ontzettend gezond is én helemaal vegan! Eet je mee?

Aubergine soep met venkel een vleugje sinaasappel

0 from 0 votes
Recipe by Jigal Krant Course: AvondetenCuisine: Midden-OostenDifficulty: Gemiddeld
Porties

10

personen
Bereidingstijd

30

minutes
Wachttijd

1

uur

Aubergine is een ontzettende populaire groente in Israël. Het is bijna een schande om er dan soep van te maken. 'Dat is jammer, want het romige vruchtvlees van de aubergine leent zich uitstekend voor een hartverwarmend troostsoepje' vindt Jigal Krant, de maker van dit recept.

Deze soep valt alleen in een grote hoeveelheid te maken. Gelukkig vriest hij prima in, zodat je altijd een aubergine soepje achter de hand kunt hebben.

Ingrediënten

  • 3 3 aubergines

  • 3 grote tenen 3 knoflook

  • 9 takken 9 rozemarijn

  • Extra vergine olijfolie

  • 3 3 laurierblaadjes

  • 1 tl 1 venkelzaad

  • 1 1 grote venkel (ca 300 gram)

  • 1 1 grote ui, gesnipperd

  • eenvoudige olie

  • 1 blik 1 limabonen (400 gram), uitgelekt en afgespoeld

  • 400 ml 400 amandelmelk

  • 1 1 rasp en sap van 1 biologische sinaasappel

  • versgemalen witte peper

  • 2 2 trostomaten

  • za'atar (zie uitgebreide uitleg onder het recept)

  • pul biber (zie uitgebreide uitleg onder het recept)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 250 graden.
  • Halveer de aubergines in de lengte. Maak met een scherp mes 3 lange inkepingen in het vruchtvlees van alle auberginehelften, zonder de schil te raken. Snijd de knoflook in plakjes. Vul de helft van de aubergines met knoflook en de andere helft met rozemarijn. Besprenkel het vruchtvlees met olijfolie en bestrooi met grof zout. Bind met keukentouw de auberginehelften samen met ertussen een laurierblaadje.
  • Kneus het venkelzaad in de vijzel. Halveer de venkel in de lengte en snijd de kegelvormige aanzet en de groene stengels weg (bewaar voor het trekken van een bouillon). Besprenkel de snijvlakken met olijfolie en bestrooi met venkelzaad. Bind de 2 helften samen.
  • Rooster de aubergines en venkel 1 uur in de oven. Keer halverwege om. Knip de touwtjes door, klap de groenten open en verwijder de laurierblaadjes. Laat afkoelen.
  • Fruit de ui in een soeppan in een scheutje olijfolie glazig op middelhoog vuur, zonder dat hij bruin kleurt. Zet na 2 minuten het vuur laag en laat verder garen. Roer af en toe.
  • Vis de takken rozemarijn uit de afgekoelde aubergines en haal zo veel mogelijk losgeschoten naaldjes weg. Schraap het vruchtvlees, inclusief de knoflook, met een lepel uit de aubergines en voeg bij de ui. Veeg het venkelzaad van de venkelhelften en verwijder de zwartgeblakerde buitenste vellen. Snijd de venkel in grove stukken en voeg bij de ui en aubergines.
  • Draai het vuur hoog en voeg de limabonen, bouillon, amandelmelk en de rasp en het sap van de sinaasappel toe. Pureer de aubergine soep glad met een staafmixer. Zet een chinois, of als je die niet hebt, een grove zeef, op een tweede pan en wrijf zo veel mogelijk aubergine soep erdoorheen (dat gaat bij een chinois heel gemakkelijk door nogmaals de staafmixer te gebruiken). Gooi het vezelige residu weg.
  • Proef de soep en breng op smaak met zout en lekker veel versgemalen witte peper. Verdun zo nodig met extra bouillon of amandelmelk.
  • Snijd de tomaten in grove stukken. Voeg een snuf zout toe en pureer glad met de staafmixer. Laat een poosje staan. Dankzij de pectine in de tomaat ontstaat vanzelf een gebonden saus.
  • Garneer de aubergine soep met de tomatensaus, za’atar en pul biber. Serveer met brood.

Tips

  • Soep en wijn, daar wagen de meeste sommeliers zich niet aan. Al helemaal niet als er ook nog venkel in het spel is. Maar schenk hier een muscadet bij en je wil geheid een tweede kom soep – én een tweede glas wijn.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Za'atar

Za'atar is een kruid dat in Israël, Palestina en in delen van Libanon en Syrië groeit. Het wordt vaak vertaald als hyspo, oregano of tijm, terwijl za'atar van zichzelf een kruid is. Het kruid is heeft een zeer beperkte productie, waardoor er in potjes za'atar vaak niet zo veel za'atar zit.

Waar je goed op moet letten tijdens het kopen van za'atar is dat er niet een hele lijst met toegevoegde ingrediënten op de verpakking staat. Soemak, sesamzaadjes, olijfolie en zout kunnen prima toegevoegd worden, maar is de lijst langer dan dat? Dan kan je beter op zoek naar andere za'atar. Jigal Krant raadt de za'atar van Nadia en Merijn's Souq aan.

Pul Biber

Deze rode pepervlokken zijn heel mild en hebben een zoete, rokerige smaak. Waar pul biber smaaktrekjes heeft van gedroogd fruit, cranberry's en zongedroogde tomaten, neigt zijn broertje isot biber meer naar een smaak van pottertjes, pure chocolade en rozijnen.

TLV Vegan: land zonder melk en honing van Jigal Krant

Het recept voor deze auberginesoep komt uit dit boek. TLV Vegan is meer dan alleen een receptenboek. Jigal Krant gaat in TLV Vegan op zoek naar de reden waarom Tel Aviv, een kustplaatsje in Israël, is uitgegroeid tot dé vegan stad van de wereld. Tegelijkertijd laat hij zich inspireren en creëert hij heerlijke vegan recepten, boordevol zwammen, noten en groenten.

Kook je graag vegan? Neem dan ook een kijkje bij onze andere vegan recepten.

TLV-Vegan-Land-zonder-melk-en-honing

TLV Vegan: land zonder melk en honing

  • Auteur | Jigal Krant
  • Fotografie | Vincent van den Hoogen
  • Uitgever | Nijgh & van Ditmar
  • Omvang | 448 pagina's
  • ISBN | 9789038806754
  • Prijs | €34,99

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten