Augurken inmaken zorgt ervoor dat je ze langer kunt bewaren.

Zorg ervoor dat je de natuurlijke suikers en de zuurgraad hoog zijn, zo kun je de augurken heel lang conserveren en veel langer bewaren dan normaal! Dit is super leuk om te doen met augurken die je zelf hebt verbouwd!

Augurken eet je zo, uit de pot. Maar ze zijn ook een feestje bij een Reuben Sandwich.

Zelf augurken inmaken

4 from 5 votes
Recipe by Jessica Koomen Difficulty: Makkelijk
Voor

1

pot 1 liter
Bereidingstijd

20

minutes

Om je augurken wat meer smaak te geven kun je gebruik maken van smaakmakers. Naast zeezout en eventueel suiker geef je veel smaak aan de ingemaakte augurken door bijvoorbeeld knoflook, chilipeper of kruiden als oregano en tijm toe te voegen.

Even verderop in dit recept vind je de tips van Jessica om je augurken nog meer pit te geven.

Ingrediënten

  • 600 gram 600 augurken

  • 650 ml 650 azijn

  • 350 ml 350 water

  • 25 gram 25 zeezout

  • 50 gram 50 suiker (eventueel)

  • kruiden en smaakmakers (zie tips)

Bereiding ingemaakte augurken

  • Steriliseer de glazenpotjes zoals deze volgens de basis hygiëneregels. In dit recept voor zelfgemaakte sambal staat uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen.
  • Voeg de azijn, het water, de suiker en het zout aan een pan. Als vuistregel hanteer je een azijn-watermengsel met de verhouding 2:1. Daaraan voeg je 2,5% zeezout en eventueel 5% suiker toe. Voor groente in het zuur kun je de suiker ook weglaten: de zure smaak is heerlijk in een salade, spread of bij een Indonesisch gerecht.
  • Was de kruiden en groenten. Snijd de groenten in de gewenste vorm. Dit kunnen repen, blokjes, plakken of linten zijn.
  • Breng het azijn-watermengsel aan de kook met het deksel op de pan. Leg eventueel een druivenblad op de bodem en voeg de eventuele smaakmakers toe.
  • Vul de pot met augurken tot 2 centimeter onder de rand en vul af met het azijn-watermengsel tot 1 centimeter onder de rand. Klop op een zachte ondergrond voorzichtig de luchtbellen uit de pot, draai het deksel op de pot en laat afkoelen.

Tips

  • Noteer de inhoud van de pot, de datum van het inmaken en de ingrediënten. Bewaar het goed. Ik doe dat altijd met deze briljante krijtstiften direct op de pot zelf.
  • Je kunt de pot vacuüm trekken. De inhoud is dan minimaal 1 jaar houdbaar.
  • Na opening kun je de pot in de koelkast bewaren. Als je met schoon bestek werkt, is de inhoud na openen zeker nog 2 maanden houdbaar.
  • Je kan met dit recept onder andere ook komkommer en courgette inmaken. Het enige wat je dan hoeft te doen is de augurk te vervangen voor een van de andere twee groenten.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Kruiden en smaakmakers

Om wat extra smaak toe te voegen aan je ingemaakte augurken kun je verschillende (verse of gedroogde) kruiden en smaakmakers toevoegen. Hieronder geef ik wat tips uit het boek van Jessica Koomen.

Kruiden: oregano, tijm, rozemarijn, basilicum, salie, lavas, dragon, dille, venkelblad.

Zaden: mosterdzaad, korianderzaad, jeneverbessen, anijszaad, karwijzaad, zwarte peperkorrels.

Andere smaakmakers: ui, knoflook, chilipeper, kurkuma, gember, laurierblad, limoen- of citroenblad.

Overig: druivenblad. De tannine in dit blad houdt de augurk knapperiger.

De kruiden en/of smaakmakers voeg je toe aan de pot. De knoflook kun je snijden in dunne plakjes en de ui in dunne ringen. Chilipeper kun je er in zijn geheel in doen of in lange repen snijden. Je kunt de blaadjes van de kruidentakjes rissen of de takjes in hun geheel in de pot doen.

augurken maken

Augurk inmaken uit Seasons Moestuin

Deze tips voor het inmaken van augurken komen uit het boek Seasons Moestuin van zangeres en moestuinfan Jessica Koomen. Het moestuinieren is haar met de paplepel ingegoten. Al op jonge leeftijd hielp ze haar ouders bij het werken in de tuin. Toen ze in 2012 overstapte op een eetpatroon waar onbewerkte voeding centraal stond, pakte ze dit weer op en kan ze zichzelf nu wel een échte moestuin professional noemen.

Of je nou een beginnende moestuinier bent of een expert in het verbouwen van eigen groente en fruit, kun je met Jessica's boek je geluk niet op. In dit boek helpt ze je op weg met informatie over de basis van je moestuin. Daarnaast geeft ze tips over alles wat je er mee kunt maken in de keuken en hoe je je gewassen goed kunt bewaren. Kortom, hét boek om erbij te pakken wanneer je lekker aan het werk gaat in je eigen moestuin.

moestuin seasons
  • Auteur | Jessica Koomen
  • Uitgever | Nijgh & van Ditmar
  • Release | 1 februari 2022
  • ISBN | 9789038810614
  • Bestel hem hier



🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten