Dit is zo’n dessert wat je eenmaal in de vingers, zeker vaker gaat maken. In elk geval all time favorite bij mijn familie. Die schaal gaat altijd leeg. Dit recept komt uit de kookboekenserie van De Zilveren Lepel.

Baba au Rum – uit de Zilveren Lepel

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: NagerechtKeuken: Italiaans
Portie

20

Porties
Bereidingstijd

55

minuten
Rijstijd

90

min

Baba met rum ofwel ‘babà’ is zacht, luchtig gistgebak dat in rumstroop is gedrenkt. In Campanië en vooral Napels is het zo populair dat een Napolitaan je kan complimenteren met ‘si nu’babba’, ‘U bent een baba.’

De Baba au Rum is ook een echte topper om als dessert op tafel te zetten! Maak hem zo feestelijk als je zelf wilt; pak een mooi serveerblad, gebruik flink wat poedersuiker, gezellige toefjes verse slagroom en leg er bijvoorbeeld rode vruchtjes en muntblaadjes omheen!

Ingrediënten

  • Voor het deeg
  • 14 gram actieve gedroogde gist

  • 50 ml warme melk

  • 2 el plus een mespunt suiker

  • 5 eieren

  • 250 gram bloem

  • Mespunt zout

  • 125 gram boter, op kamertemperatuur

  • Voor het fruit
  • 4 - 5 el rozijnen

  • 8 gedroogde pruimen, doormidden

  • 250 ml lichte rum

  • 2 appels, geschild, zonder klokhuis en in achten

  • 3 peren, geschild, zonder klokhuis en in zessen

  • 375 ml water

  • 3 el suiker

  • 1/2 citroen, schil geraspt

  • Voor de stroop
  • 200 gram suiker

  • 450 ml water

  • 1/2 citroen, schil geraspt

  • 50 ml citroensap

  • 300 ml lichte rum

  • Voor erbij
  • 2 el abrikozenjam

  • 2 el rum

Aan de slag!

  • Maak het deeg
  • Los de gist op in een glas met 2 eetlepels melk en een mespunt suiker. Laat alles 10 minuten staan.
  • Klop 3 eieren in een kom los. Schep de bloem als een bergje op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Doe er het zout, het gistmengsel, de 3 eieren, 2 eetlepels suiker en de helft van de boter in. Giet er de rest van de melk bij en kneed grondig.
  • Voeg de resterende 2 eieren en de boter toe en kneed tot het deeg loslaat van het aanrecht. Doe het deeg in een beboterde kom, sluit hem af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats ca. 1 uur 30 minuten rijzen.
  • Beboter 20 babavormpjes (of een savarinvorm met een inhoud van 2½ -3 liter of deze schatjes) en bestuif ze met bloem.
  • Schep het zachte deeg met een houten lepel in de vorm(en). Dek alles af en laat het rijzen tot het deeg de rand van de vorm(en) bereikt.
  • Bereid intussen het fruit voor
  • Meng de rozijnen en gedroogde pruimen in een kom met zo veel rum dat alles net onderstaat. Laat ze 15 minuten staan. Giet ze dan goed af.
  • Meng de appels, de peren, de uitgelekte rozijnen en de gedroogde pruimen in een grote pan. Doe er het water, de resterende rum, de suiker en de citroenschil bij en kook alles op niet te hoog vuur tot de appels en peren gaar zijn (ca. 20 minuten). Haal de pan van het vuur en laat het fruit in de stroop afkoelen.
  • Verhit de oven intussen tot 220 graden.
  • Zet de baba’s 15 minuten in de oven; verlaag de temperatuur tot 190 graden en blijf bakken tot een tandenstoker er schoon uitkomt. (Zo’n 15 – 20 minuten.)
  • Maak intussen de stroop. Meng de suiker en het water in een pan en kook tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en wacht een paar minuten.
  • Voeg dan de citroenrasp, het citroensap en de rum toe. Haal de baba(‘s) uit de vorm(en), prik ze met een pen in en overgiet ze beetje bij beetje met de hete stroop. Wacht tot alles helemaal is opgenomen voordat je er de volledige lading overheen giet. Het gebak moet alle stroop absorberen, maar houd een beetje stroop apart voor de garnering.
  • Roer de jam door de rum. Stort de baba’s op een schaal, bestrijk ze met een laagje jam en garneer ze met het gare fruit. Geef er nog wat stroop apart bij.

tips

  • Waarom je deze boeken van De Zilveren Lepel ook allemaal in je kookboekencollectie moet hebben lees je hier!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Napels – en de Amalfikust

De zilveren lepel - Napels kookboek

Napels – en de Amalfikust

  • Auteur | De Zilveren Lepel
  • Uitgever | Spectrum
  • Fotografie | Simon Bajada
  • Omvang | 272 pagina’s
  • ISBN | 9789000355679
  • Prijs | € 35,-

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

 •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten