Babi Pangang. Het internet staat vol tegenstrijdige berichten over dit gerecht. Wat is het eigenlijk? En belangrijker, hoe maak je Babi Pangang zelf?  

Bij ons thuis wordt niet vaak Chinees afgehaald. Maar als we het doen is het bakje Babi Pangang het eerste leeg. Het zit ‘m denk ik in de combinaties. Knapperig vlees met een zachte binnenkant. Zoet en zout tegelijk. In dit artikel geef ik je mijn makkelijke Babi Pangang recept (zonder zakjes en pakjes) en vertel ik je alles over de oorsprong van deze afhaal klassieker. 

Babi Pangang

4 from 3 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Indonesisch
Portie

10

Personen
Bereidingstijd

4

hours 

Bij dit gerecht denk je misschien dat je wel een tijdje aan het koken bent, maar niets is minder waar. Babi Pangang maken is vooral een kwestie van het vlees goed lang laten marineren. Het liefst een nacht, maar een paar uur is ook goed hoor!

Het daadwerkelijk roosteren van Babi Pangang duurt niet lang. De saus kun je trouwens ook van te voren maken en daarna alleen even opwarmen. Babi Pangang vraagt om een goed stukje vlees. Daar wordt het een stuk lekkerder van. 

Bij de Babi Pangang maak je bijvoorbeeld deze nasi. Superlekker! 

Ingrediënten

  • 3 kg varkensbuikspek met zwoerd

  • Huishoudfolie

  • Voor de marinade
  • 2 tl zeezout

  • 2 el rijstazijn

  • 2 el palmsuiker

  • 1 el vijf spice kruiden

  • 2 el zwarte bonensaus

  • Voor de saus
  • Arachideolie (geen olijfolie!)

  • 1 sjalot, fijngesnipperd

  • 2 tomaten, in stukjes

  • 2 tenen knoflook, geraspt

  • 6 cm gember, geraspt

  • 1 lombok rawit (of andere rode peper), fijngesneden zonder pitjes

  • 1 klein blikje tomatenpuree

  • 3 el azijn

  • 1 tl ketjap manis

  • 1 el palmsuiker

  • 1 el maizena

  • Water

Bereiding

  • Breng een flinke pan water aan de kook. Wanneer het water kookt voeg je het buikspek in z’n geheel toe. Kook voor 15 minuten tot het vlees een kerntemperatuur van 60 graden heeft. Koel het daarna terug onder de koude kraan. En dep droog met keukenrol. 
  • Prik met een vork gaatjes in het zwoerd en wrijf het daarna in met azijn en zout. Leg het spek met het zwoerd naar beneden op een snijplank en snijd het vlees nu in plakken van zo’n 4 cm, maar niet helemaal door tot op het zwoerd. 
  • Het vlees marineren | Babi
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade en wrijf dat tussen de speklappen. De onderkant – met zwoerd – laat je droog. Wikkel het vlees in huishoudfolie en zet het koud weg. Een paar uur is zoals gezegd goed. Maar liever doe je dit een dag van te voren. 
  • Het roosteren | De Pangang
  • Afhankelijk van je mogelijkheden ga je nu het vlees roosteren. Dat kan heel goed op de BBQ of gewoon in een grillpan (of koekenpan).
  • Bak het vlees in z’n geheel op de zwoerdkant, tot het goed en lekker krokant is. 
  • Haal van de bbq of uit de pan. Je kunt het buikspek nu doorsnijden of knippen, tot je speklappen hebt. Bak ze nog even kort gaar en leg apart op een serveerschaal. 
  • De Babi Pangang saus
  • Zet een pan op laag vuur en verwarm hierin de olie. Voeg het gesnipperde uitje toe. Na 5 minuten voeg je ook de tomaat, knoflook, gember en peper toe. Zorg dat het niet aanbakt. Na weer 5 minuten voeg je de tomatenpuree toe, bak even mee om te ontzuren. Voeg azijn en ketjap toe. Roer goed. Voeg de suiker toe en roer tot ook die is opgelost. 
  • Voeg een kopje water (of twee) toe. Meng in een kopje de maizena met een lepel water. Voeg dat nu toe aan de saus om te binden. Proef! Je kunt eventueel nog sambal, gember en wat limoensap of suiker toevoegen naar smaak. 
  • Verdeel de saus over het vlees en je hebt je zelfgemaakte Babi Pangang!

    En? Heb je Babi Pangang ooit zó lekker gegeten?

Tips

  • Wanneer je Babi Pangang wilt maken voor minder personen en niet zo’n zin hebt in 3 kilo buikspek in de vriezer, kun je die ook vervangen door dikke speklapjes. Bak het vlees (na het marineren) dan op hoog vuur lekker krokant in een grillpan of koekenpan. Saus erover en klaar!
  • Wanneer je Babi Pangang gaat maken, gebruik dan echt varkensvlees. Het liefst het buikspek van het varken. Dat ga je terug proeven!
  • Sla het marineren van het vlees niet over! Hoe langer, hoe beter.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Babi Pangang vlees

Waar komt Babi Pangang vandaan?

Babi Pangang is Indonesisch voor ‘geroosterd varkensvlees’. Maar eigenlijk is het gerecht niet Indonesisch. Zoals wel meer Nederlandse ‘Chinese’ afhaalgerechten, is dit ook een soort vreemde fusion van Chinese, Indonesische en Nederlandse keuken. 

Volgens verschillende bronnen is Babi Pangang in de 19e eeuw door Chinese immigranten meegenomen naar Sumatra in Indonesië. Daar is het gerecht geëvolueerd en na de Indische onafhankelijkheid meegenomen naar Nederland. 

Hier groeide het gerecht uit tot zijn bekendste gedaante: de absolute afhaalklassieker. Maar wie weet behoort het bestellen nummertje 38 wel tot de verleden tijd.

Want eerlijk is eerlijk: deze zelfgemaakte babi pangang is véél lekkerder.

🍾 Gelegenheid

 •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten