Babi Pangang. Het internet staat vol tegenstrijdige berichten over dit gerecht. Wat is het eigenlijk? En belangrijker, hoe maak je Babi Pangang zelf?
Bij ons thuis wordt niet vaak Chinees afgehaald. Maar als we het doen is het bakje Babi Pangang het eerste leeg. Het zit ‘m denk ik in de combinaties. Knapperig vlees met een zachte binnenkant. Zoet en zout tegelijk. In dit artikel geef ik je mijn makkelijke Babi Pangang recept (zonder zakjes en pakjes) en vertel ik je alles over de oorsprong van deze afhaal klassieker.
Waar komt Babi Pangang vandaan?
Babi Pangang is Indonesisch voor ‘geroosterd varkensvlees’. Maar eigenlijk is het gerecht niet Indonesisch. Zoals wel meer Nederlandse ‘Chinese’ afhaalgerechten, is dit ook een soort vreemde fusion van Chinese, Indonesische en Nederlandse keuken.
Volgens verschillende bronnen is Babi Pangang in de 19e eeuw door Chinese immigranten meegenomen naar Sumatra in Indonesië. Daar is het gerecht geëvolueerd en na de Indische onafhankelijkheid meegenomen naar Nederland.
Hier groeide het gerecht uit tot zijn bekendste gedaante: de absolute afhaalklassieker. Maar wie weet behoort het bestellen nummertje 38 wel tot de verleden tijd.
Want eerlijk is eerlijk: deze zelfgemaakte babi pangang is véél lekkerder.