Baklava met pistachenoten, het perfecte dessert

WijnSpijs
WijnSpijs

Men zegt dat teveel suiker niet goed voor je is. Dat klopt. Maar er is één uitzondering op die regel: baklava! Dit zoete dessert maakt je zo gelukkig, dat overstijgt alle negatieve eigenschappen van suiker.

Is het al bijna weer Suikerfeest? De perfecte dag om zelf baklava te maken. Probeer nu dit overheerlijke baklava recept!

baklava met thee

Echte baklava naar Turks recept

Dessert | 32 stukjes

Ingrediënten voor de baklava
 • 400 gr pistachenoten
 • (of pecannoten)
 • 1,5 tl kaneelpoeder
 • ¼ tl gemalen kardemom
 • ¼ tl zout
 • 32 velletjes filodeeg (400 gr)
 • 200 gr gesmolten boter
 Ingrediënten voor de siroop
 • 240 ml water
 • 200 gr basterdsuiker
 • 340 gr honing
 • 1 kaneelstokje
 • 1 reepje sinaasappelschil
 • 1 reepje citroenschil

Zo maak je baklava

STAP 1

Verwarm om te beginnen de oven voor op 180 ° Celsius. Pak de pistachenoten en doe ze in een blender. Voeg daar ook de kaneelpoeder, gemalen kardemom en het zout aan toe. Druk op de knop en maal tot een fijn mengsel. De nootjes hoef je niet tot poeder fijn te hakken, want de baklava moet natuurlijk wel een beetje een bite behouden.

Lekkere noten!

In plaats van pistachenootjes kun je ook prima pecannoten gebruiken voor je baklava. Maar wat misschien nog lekkerder is, is zelf een notenmix samenstellen. Zolang je maar ongeveer op 400 gram aan nootjes komt, kan dit recept niet mislukken. Wat dacht je van een mix van walnoot, pecan, macadamia en cashew? Zo’n culinair notenmixje geeft jouw baklava nèt dat beetje extra.

STAP 2

Pak een ondiep bakblik of een ovenschaal. Leg hier, laagje voor laagje, 6 velletjes filodeeg in. Zorg ervoor dat je elk laagje met gesmolten boter insmeert. Gebruik hiervoor een bakkwast. Verspreid nu ongeveer één vijfde (20%) van het notenmengsel over de blaadjes filodeeg.

STAP 3

Herhaal nu hetzelfde ritueel, maar dan met 5 velletjes filodeeg. Ook nu smeer je elk laagje in met boter. Na de vijfde laag verspreid je weer één vijfde van het notenmengsel over de blaadjes. Doe dit nog eens drie keer, zodat je baklava er als volgt uit ziet. 6 velletjes filodeeg, nootjes, 5 velletjes, nootjes, 5 velletjes, nootjes, 5 velletjes, nootjes, 5 velletjes en weer nootjes. Sluit af met 6 velletjes filodeeg. 

STAP 4

 Schuif het bakblik met baklava in de oven en bak gedurende 50 minuten.

Honingzoet

Als je verzekerd wilt zijn van een goed gelukt baklava recept, gebruik dan het liefste onbewerkte honing. Deze honing wordt ook wel ‘rauwe’ honing genoemd. Maar op dit moment worden de meeste honingsoorten die je in het schap kunt vinden, aangeduid als ‘rauw’.  Verse raat- of bloemenhoning uit een potje is veruit de beste keuze. Deze honingsoorten worden namelijk tot maximaal 40 ° Celsius verhit. Hierdoor verandert de kristalstructuur van de honing niet en dat maakt ‘m beter voor jouw baklava.

honing
STAP 5 

Zet een pannetje op middelhoog vuur en doe daarin het water, de suiker, de honing, het kaneelstokje, de sinaasappel- en citroenschil. Roer alle ingrediënten door elkaar en zorg dat de suiker smelt. Laat de saus nu op een laag vuurtje zachtjes borrelen en indikken. 

STAP 6

Haal de baklava uit de oven. Haal de citrusschillen uit de siroop en schenk deze over de baklava. De honingsiroop heeft nu tijd nodig om in te trekken en wat steviger te worden. Laat de baklava daarom minstens 8 uur rusten op kamertemperatuur. Dek het bakblik of ovenschaal niet af, anders wordt het dessert veel te kleverig en klef. Als je klaar bent om het toetje uit te serveren, snijd je de baklava in kleine, vierkante stukjes. Eet smakelijk!

baklava

Hoe bewaar je baklava?

Baklava blijft minstens één week goed buiten de koelkast. Dek dit deeghapje dan wel eventjes af met een theedoek of vliegenkap. Als je de baklava ín de koelkast legt in een afgesloten bakje, dan kun je het toetje tot wel twee weken goed houden. De suikerige honing treedt in dit geval op als een soort conserveringsmiddel.

baklava

Hoe lang wordt er al baklava gegeten?

Baklava is weer zo’n typische gevalletje van ‘de Grieken en Romeinen aten het al, dus dan móet het wel goed zijn’. De eerste vermelding van een baklava-achtig dessert stamt uit een Romeins kookboek uit het jaar 160 voor Christus. Maar het zijn de Ottomanen die het gerecht hebben geperfectioneerd tot wat het nu is. Baklava is eigenlijk niets minder dan een laagjestaart van bladerdeeg. 

Bekend is het notenmengsel tussen de vellen en een honinglaag op de bovenkant. Volgens de overlevering deelde de Ottomaanse sultan op de 15e dag van de islamitische vastenmaand Ramadan, baklava uit aan zijn onderdanen. Zo werd het gerecht immens populair in het Ottomaanse rijk: de landen die nu tot Turkije en het Midden-Oosten behoren.

Baklava
Geef je mening!
Gepubliceerd op
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?