In de kalmte van de omgeving van Zwolle, tussen schattige dorpjes waarvan ik het bestaan nog niet wist, staat de werkplaats van Balk en Plank. Hier vindt nog de echte ambacht van de meubelmakerij plaats. Oude wijnvaten worden in de werkplaats omgetoverd tot stoere tafels, mooie krukken en gave lampen.

Bij binnenkomst word ik hartelijk welkom geheten door Claes en Tineke Smit – eigenaren van Balk en Plank – en krijg ik, tijdens een lekker kopje koffie, te horen hoe zij zo bij Balk en Plank zijn gekomen. Het begon allemaal aan de keukentafel met een gesprek over wijnvaten. Al snel beseften Tineke en Claes dat dit bijzondere hout een tweede leven verdiende. De unieke achtergrond en het mooie eikenhout van de wijnvaten inspireerde houtliefhebbers Claes en Tineke Smit om er meubels van te maken, de start van ‘Balk en Plank’! In het afgelopen jaar toverden ze stapels wijnvaten om tot bijzondere meubels.

‘Het beste eikenhout dat er bestaat: wijnvaten’

De meeste wijnvaten die zij gebruiken komen uit de Bordeaux, waar het hout afkomstig is van echte oude eiken. ‘Het hout waarvan een wijnvat wordt gemaakt, beschikt over speciale eigenschappen’, aldus Claes. ‘Het is niet afkomstig van kweekbomen, maar van échte, oude eiken. En dat zie je aan de structuur. Bovendien gebeurt het klieven in de richting van de vezels, waardoor de vaten waterdicht zijn en het hout lang meegaat.’ Daarnaast heeft er jarenlang rode wijn in de wijnvaten liggen rusten, waardoor er een mooie verkleuring in het hout is ontstaan.

‘Wij kunnen van alle onderdelen iets bijzonders maken’

wijnvaten meubels

Handgemaakte eigen ontwerpen
Ik popel ondertussen om de meubels in levenden lijve te kunnen zien, dus snel de werkplaats in. De mannen leggen net de laatste hand aan een hele gave tafel. Het verkleurde hout van de wijnvaten is er heel mooi in verwerkt, waardoor het een hele eigen look krijgt. Ook zie ik een barkruk bestaande uit alle onderdelen van het wijnvat en hangen er lampen gemaakt van de ijzeren hoepels. Elk meubel heeft zijn eigen identiteit, dus niks duizend in een dozijn, maar echte unieke meubels. Ik ben onder de indruk!

Claes: ‘Het blijkt iedere keer weer een uitdaging om van het eigenwijze materiaal iets moois te maken. Het hout is leidend, waardoor het resultaat ons steeds weer verrast. Elke tafel, stoel of lamp heeft een eigen gezicht!’

‘Je ziet, ruikt en voelt dat het hout karakter heeft. Maar dat niet alleen. Dat we het hout opnieuw gebruiken is ook nog eens goed voor mens en milieu.’

wijnvaten

Duurzaamheid
In de opslag mag ik ook nog even een kijkje nemen. Stapels wijnvaten staan tot het plafond opgestapeld. ‘Alle onderdelen van het wijnvat worden gebruikt. Zo vormt het robuuste hout de basis voor een stoere tafel, maken we lampen van de hoepels en verkopen we de restjes als rookhout. Afval hebben we dus bijna niet’, vertelt Tineke trots.

En op deze mooie en unieke meubels mogen Tineke en Claes ook zeker trots zijn! Want wat een mooi ambachtelijk product maken zij en dan ook nog duurzaam. Het was erg leuk om een kijkje te kunnen nemen achter de schermen bij Balk en Plank.

Op de terugweg krijg ik de meubels van Balk en Plank maar niet uit mijn hoofd… Ik wil ook zo’n mooie tafel!

Nieuwsgierig geworden? balkenplank.nl

Schermafbeelding 2015-12-15 om 09.38.55