Met dit recept voor een snelle bami goreng zet je binnen no-time een gezellig en gezonde maaltijd op tafel. En iedereen kan zelf pakken!

Bami goreng (gebakken mie) is populair bij Chinese-Indonesische restaurants. Deze variant is gezonder en lekkerder, want zelfgemaakt. Er zit minder zout in en meer groenten. Maar, door de pindasaus en een ei erbij, voelt het toch als comfort food. Een heerlijke combinatie!

Schrik niet van de lijst met ingrediënten, je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je wilt. Geen zin om groenten te snijden, koop dan een voorgesneden bamipakket. Of haal pindasaus uit een potje.
Wat wel echt een keer leuk is om te doen - zowel qua smaak als qua klus - is het maken van je eigen sambal.

Een snelle vegetarische rijsttafel met bami goreng

4 from 7 votes
Recipe by Denise Admiraal Course: HoofdgerechtCuisine: ChineseDifficulty: makkelijk
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

25

minutes

Zet alle rijsttafel essentials (seroendeng, gebakken uitjes, sambal, kroepoek en atjar) alvast in leuke bakjes op tafel. Schep de pindasaus in een kommetje en serveer met de bami goreng. Geniet ervan!

Ingrediënten Bami Goreng

  • 300 gram 300 brede mie

  • 1 1 ui, gesnipperd

  • 1 1 rode peper

  • 1 1 winterpeen, in kleine stukjes

  • 1 1 prei, in fijne ringen

  • 125 gram 125 taugé

  • 2 el 2 ketjap manis

  • 1 el 1 sojasaus

  • 2 teentjes 2 knoflook, fijngesneden

  • 1 tl 1 gember

  • 1/2 tl 1/2 (vegetarische) trassi

  • 1 tl 1 komijn

  • 2 tl 2 ketoembar

  • 1 tl 1 kurkuma

  • 1/2 1/2 limoen (sap)


  • Pindasaus
  • 4 el 4 pindakaas (grote eetlepels)

  • 1 kopje 1 water

  • 2 el 2 ketjap manis

  • 2 tl 2 sambal manis of sambal badjak

  • 1 el 1 tomatenketchup

  • 2 el 2 bruine bastard suiker

  • 1 el 1 azijn


  • Voor erbij
  • 1 1 ei, gebakken

  • 1 1 komkommer, in schijfjes

  • seroendeng

  • gebakken uitjes

  • kroepoek

  • sambal

  • atjar

Bereiding

  • Meng alle ingrediënten voor de pindasaus in een steelpannetje en blijf even goed roeren tot de pindakaas zacht is en er een saus ontstaat. Zet dan het vuur laag. 
  • Kook de mie alvast en laat uitlekken. 
  • Zet de schijfjes komkommer met een scheutje azijn en beetje suiker in een kommetje in de koelkast, of al op tafel. 
  • Bak in een grote hete wok met olie de ui, knoflook en rode peper even aan. Voeg dan de gember en trassi toe en bak kort mee.
  • Voeg alle gesneden groenten, behalve de taugé, toe en wok ze door elkaar met de smaakmakers. 
    Rijen groenten op snijplank
  • Voeg ook ketoembar, de komijn, de kurkuma, ketjap manis, limoensap en de sojasaus toe. Blijf goed roeren tot de groenten gaar zijn. 
  • Voeg de mie toe, roer voorzichtig om en voeg een klein beetje water toe, zodat het gaat stomen en de warmte zich goed verdeeld. Voeg nu ook de taugé toe en bak ondertussen het ei. 
  • Breng op smaak met peper & zout. En zet alles op tafel. Smakelijk eten!

Tips

  • Bami goreng is ideaal om in te vriezen. Maak in het weekend een grote portie en vries de rest in. Makkelijk voor een doordeweekse dag als je geen tijd hebt!
  • Deze variant is vegetarisch, maar je kunt natuurlijk kip, varkenshaas of garnalen toevoegen. Mocht je voor garnalen gaan, laat dan de pindasaus achterwege of vervang door een chilisaus. 
  • Vind jij rijst lekkerder dan mie, bekijk dan eens dit gerecht voor nasi goreng

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Bami goreng, vega of toch niet?

De smaakmaker in dit gerecht is trassi, gemaakt van gefermenteerde garnaaltjes. Niet helemaal vegetarisch dus, maar trassi is er ook in een vega-variant. In veel supermarkten al te krijgen en anders zeker in de toko! 

Ook de meeste kroepoek is gemaakt van garnalen. Deze worden gedroogd en daar wordt een deeg van gemaakt dat gefrituurd wordt. Gelukkig zijn er veel alternatieven, zoals de cassave kroepoek. Ook erg lekker als tussendoortje!


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten