Bananenbrood van amandelmeel: lekker én glutenvrij! Voor diegenen die glutenvrij willen eten, is dit recept voor bananenbrood met amandelmeel een uitkomst. Het is een heerlijke vervanging voor gewoon brood, en makkelijk te maken.

Maar ook als je niet hoeft na te denken over gluten, is dit een heerlijk recept. De amandelmeel geeft het bananenbrood een bijzonder lekkere smaak, waarin deze gezonde noten goed naar voren komen – weer heel anders dan het bananenbrood met havermout bijvoorbeeld. En de toegevoegde vruchten en noten houden het geheel heerlijk mals en vullend. Probeer het eens uit, zou ik zeggen!

Glutenvrij bananenbrood met amandelmeel

5 from 1 vote
Course: TussendoortjeCuisine: Amerikaans
Portie

1

Brood
Bereidingstijd

10

minutes
Baktijd

1

uur


De noten in dit glutenvrije bananenbrood met amandelmeel recept zijn belangrijk voor de smaak en structuur van het brood. Ze maken het voedzaam en vullend, en contrasteren mooi met de zoetere smaken van banaan en gedroogde vruchten!

Ingrediënten

  • 3 3 rijpe bananen

  • 500 gram 500 gedroogde vijgen en/of dadels

  • 2 2 grote eieren

  • 150 gram 150 amandelmeel

  • 1 tl 1 bakpoeder

  • 80 gram 80 rietsuiker

  • Een snufje kaneel

  • 1/2 tl 1/2 zout

  • 2-3 el 2-3 goede honing

  • 75 gram 75 gemengde, gebrande en ongezouten noten

aan de slag

  • Verwarm de oven op 175 graden Celsius.
  • Schil de bananen en prak ze in een grote kom. Voeg ook de vijgen of dadels toe (zonder pit!).
  • Voeg nu de eieren toe, en klop ze met een garde door de banaan. Hierna kun je het amandelmeel, het bakpoeder, de suiker, en het zout en de kaneel ook bijvoegen. Voeg ook twee eetlepels honing toe, voor de smaak. Roer het beslag, eventueel met een mixer, tot een glad geheel.
  • Hak de gebrande noten met een keukenmes in grove stukjes en voeg ze toe aan het beslag. Roer de helft erdoorheen, en strooi de andere helft er bovenop: zo zorg je dat niet alle noten mooi verdeeld raken.
  • Giet het beslag in een met bakpapier beklede standaard cakevorm. Het moet er een uur in. Ben je bang dat het te hard gaat, controleer dan na 45 minuten met een satéprikker of het bananenbrood al gaar is.
  • Haal de cake uit de oven en laat hem helemaal afkoelen in de vorm. Pas daarna is de cake stevig genoeg om uit de vorm te halen.

    Je glutenvrije bananenbrood is klaar! Je kunt dit brood serveren met boter of honing, of het gewoon eten zoals het is.

Tips

  • Gebruik het liefst bananen die een beetje overrijp zijn. Dat maakt ze makkelijker te verwerken in het recept, en bovendien zoeter, wat de smaak van het brood uiteindelijk ten goede komt. Je kunt daarmee zelfs een bananenbrood zonder suiker maken – maar hier kiezen we ervoor om wat rietsuiker toe te voegen, om de smaken beter in balans te houden.
  • Koop je noten het liefst bij een notenboer. Die verkopen vers geroosterde noten, wat de smaak merkbaar ten goede komt: daar kan een zakje uit de supermarkt echt niet tegenop. Bovendien heb je kans dat er in verpakte noten (smaak)stoffen worden toegevoegd, die soms wel eens gluten kunnen bevatten. Een rondje om voor een bezoekje aan de notenboer is dus de moeite waard, zeker als je moet letten op gluten.
  • Bananenbrood is prima een aantal dagen te bewaren. Leg het niet in de koelkast, want dan droogt het uit en wordt de smaak een stuk minder. Je kunt het brood wel in plakje snijden en invriezen (in een diepvrieszak of -bak).

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten