Haast in de ochtend en geen tijd om voor ontbijt, maar wel trek in wat lekkers? Maak dit havermout bananenbrood!

Met dikke plakken van dit bananenbrood in de vriezer heb je altijd iets lekkers en redelijk gezonds in huis. Wel even van te voren bakken natuurlijk, waarna je dikke plakken van dit bananenbrood per stuk in vriest.

Een plak van dit bananenbrood met havermout is het perfecte snelle ontbijt, of een lekker tussendoortje. Lees snel verder voor het recept!

Bananenbrood met havermout

4.1 from 24 votes
Course: Snacks, Tussendoortje
Portie

12

Plakken
Bereidingstijd

1

hour 

15

minutes

Dit vullende bananenbrood met havermout is mega lekker. Voor het ontbijt bijvoorbeeld. Extra lekker met een laagje pindakaas, chocopasta of amandelboter. Een optie is om het te serveren in plaats van een koekje bij de koffie of thee. Maar het liefst eten we dit bananenbrood als toetje, met een sterke kop koffie en glas Baileys ernaast. 

Met maar een paar ingrediënten maak je dit bananenbrood in een handomdraai! De hoofdingrediënten zijn (natuurlijk) banaan, maar ook havermeel (meel van havermout) en honing. Kijk voor meer variatie ook onderaan dit recept!

Ingrediënten

  • 60 gram kokosolie, vloeibaar

  • 2 eetlepels honing

  • 2 eieren

  • 2 rijpe bananen

  • 60 ml melk naar keuze

  • 1 theelepel baking soda

  • 1 theelepel vanille extract

  • 1/2 theelepel zout

  • 1 theelepel kaneel

  • 255 gram havermoutmeel (havermout in de foodprocessor of blender)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 165 graden. Vet een rechthoekige bakvorm in met wat kokosolie of boter en bedek extra met bakpapier. gezond bananenbrood met havermout
  • Mix in een grote kom de vloeibare kokosolie en honing tot het een geheel is. Voeg vervolgens de eieren toe en mix opnieuw. Prak de bananen en voeg ze samen met de melk toe aan het mengsel. Meng tot het egaal is. 

    Mixer nodig? Deze is fijn!bananenbrood met havermout
  • Voeg nu de baking soda, vanille, zout en kaneel toe en mix opnieuw.gezond bananenbrood
  • Maak het havermeel. Dit kun je kopen of heel makkelijk zelf maken door havermout in een blender of foodprocessor te doen. 

    (Ik heb deze al zo’n 10 jaar en ben er nog steeds heel gelukkig mee) 
  • Voeg nu met behulp van een spatel, het havermoutmeel toe aan jouw mengsel. Spatel het geheel totdat het havermoutmeel compleet opgenomen is en je een glad beslag hebt. 
  • Schenk het beslag in de ingevette bakvorm en plaats het brood in de voorverwarmde oven voor zo’n 40 tot 50 minuten. Wanneer een tandenstoker er schoon uitkomt na 40 minuten, is het bananenbrood klaar. 
  • Laat het brood voor 10 minuten afkoelen in de vorm en haal het daarna uit de vorm. Laat het nog eens 20 minuten afkoelen op een rooster. 
  • Serveer direct of bewaar in een afgesloten doos in de koelkast. Je kunt ook plakken invriezen voor een snel ontbijt. plakken bananenbrood uit de vriezer

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

6x bananenbrood met havermout variaties

  1. Voeg 75 gram gesneden chocolade toe aan je beslag voor een heerlijk chocolade-bananenbrood. Smelt nog wat extra chocolade over het gebakken bananenbrood als  topping. 
  2. Bananenbrood met extra banaan? Snij 1 banaan in plakjes en decoreer hiermee de bovenkant van jouw bananenbrood voordat het de oven ingaat. Smaakt niet alleen lekker, ziet er ook nog eens leuk uit! 
  3. Voeg 100 gram rozijnen aan het beslag toe, of ander gedroogd fruit, voor een heerlijk fruitig bananenbrood. 
  4. Wil je een herfst variant maken? Snij dan 2 kleine appels in blokjes . Marineer de appels met 1 eetlepel kaneel en 1 eetlepel honing. Voeg de appels toe aan het beslag en bak in de oven. 
  5. Bananenbrood met alcohol maken? Vervang de melk door Baileys, Licor43, Kahlua of Amaretto. 
  6. Voeg 150 gram noten toe aan het beslag en een paar als topping voor een knapperige smaak.

Waarom is dit havermout bananenbrood gezond?

  • Dit gezonde bananenbrood met havermout is goed voor je omdat het is gemaakt met havermout. Dit zit boordenvol vezels. Deze beta-glucanen zorgen voor een verlaging van je cholesterol. 
  • Havermout zorgt met al zijn vezels ook dat je lekker lang vol zit. De koolhydraten worden langzaam opgenomen en geven hun energie langzaam af. Hierdoor houd je het nét even langer vol! 
  • In havermout zitten antioxidanten (polyfenolen genaamd) die je lichaam beschermen tegen schade van buitenaf. 
  • Het is natuurlijk gezoet met honing, en honing reguleert de bloedsuikerspiegel.
  • Het bevat kokosolie in plaats van boter. Kokosolie is een gezondere bron van vetten. Nog beter is de kokosolie te vervangen door plantaardige olie, zoals olijfolie of zonnebloemolie. 

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten