's Morgens haast en geen tijd om te ontbijten, maar wel trek in wat lekkers? Maak dit havermout bananenbrood! Met dikke plakken van dit bananenbrood in de vriezer heb je altijd iets lekkers en gezonds in huis. Wel even van te voren bakken natuurlijk, waarna je dikke plakken van dit bananenbrood per stuk in vriest. Een plak is het perfecte snelle ontbijt, of een voedzaam tussendoortje.

Met maar een paar ingrediënten maak je in een handomdraai het meest smaakvolle bananenbrood wat je ooit hebt gegeten! De hoofdingrediënten zijn (natuurlijk) banaan, maar ook havermeel (meel van havermout) en honing.
Kijk voor meer variatie ook onderaan dit recept, voor heerlijke variaties, zoals de herfstvariant met appel en kaneel. 

bananenbrood met havermout

Waarom dit havermout bananenbrood zo gezond is? 

  • Dit gezonde bananenbrood met havermout recept is goed voor je omdat (de titel zegt het al) het gemaakt is van havermout. Dit zit boordenvol met bijzondere vezels. Deze beta-glucanen zorgen voor een verlaging van je cholesterol. 
  • Havermout zorgt met al zijn vezels ook dat je lekker lang vol zit. De koolhydraten worden langzaam opgenomen en geven hun energie langzaam af. Hierdoor houd je het net even langer vol! 
  • In havermout zitten antioxidanten, polyfenolen genaamd, die je lichaam beschermen tegen schade van buitenaf. 
  • Het is natuurlijk gezoet met honing, honing reguleert de bloedsuikerspiegel.
  • Het bevat kokosolie in plaats van boter, kokosolie is een gezonde bron van vetten.

Dit bananenbrood met havermout is door de combinatie van gezond en lekker eigenlijk altijd een top optie!  
Als ontbijt bijvoorbeeld. Extra lekker met een laagje pindakaas of amandelboter. Een andere optie is om het te serveren in plaats van een koekje bij de koffie of thee. Maar het liefst eten we dit bananenbrood als toetje, met een sterke kop koffie en glas Baileys ernaast. 

Wat heb je nodig? 

1 bananenbrood met havermout (12 plakken)

  • 60 g kokosolie 
  • 150 g honing 
  • 2 eieren 
  • 2 rijpe bananen 
  • 60 ml melk naar keuze 
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl vanille extract 
  • 1/2 tl zout 
  • 1 tl kaneel poeder
  • 255 g havermoutmeel (havermout in de foodprocessor of blender) 

Hoe maak je het? 

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden. Vet een rechthoekige bakvorm in met wat kokosolie of boter. 
  2. Mix in een grote kom de kokosolie en honing tot het een geheel is. Voeg vervolgens de eieren toe en mix opnieuw. Prak de bananen en voeg ze samen met de melk toe aan het mengsel. Zorg opnieuw dat het een geheel is. 
  3. Voeg nu de baking soda, vanille, zout en kaneel toe en mix opnieuw.
  4. Maak het havermeel. Dit kun je kopen of heel makkelijk zelf maken door havermout in een blender of foodprocessor te doen.
  5. Voeg nu met behulp van een spatel, het havermoutmeel toe aan jouw mengsel. Spatel het geheel totdat het havermoutmeel compleet opgenomen is en je een glad beslag hebt. 
  6. Schenk het beslag in de ingevette bakvorm en plaats het brood in de voorverwarmde oven voor zo'n 40 tot 50 minuten. Wanneer een tandenstoker er schoon uitkomt na 40 minuten, is het bananenbrood klaar. 
  7. Laat het brood voor 10 minuten afkoelen in de vorm en haal het daarna uit de vorm. Laat het nog eens 20 minuten afkoelen op een rooster. 
  8. Serveer direct of bewaar in een afgesloten doos in de koelkast. 
havemout bananenbrood

Bananenbrood met havermout variaties:

  • Voeg 150 gram noten toe aan het beslag en een paar als topping voor een knapperige smaak. 
  • Voeg 75 gram gesneden chocolade toe aan je beslag voor een heerlijk chocolade-bananenbrood. Smelt nog wat extra chocolade over het gebakken bananenbrood als  topping. 
  • Voeg 100 gram rozijnen aan het beslag toe, of ander gedroogd fruit, voor een heerlijk fruitig bananenbrood. 
  • Bananenbrood met extra banaan? Snij 1 banaan in plakjes en decoreer hiermee de bovenkant van jouw bananenbrood voordat het de oven ingaat. Smaakt niet alleen lekker, ziet er ook nog eens leuk uit! 
  • Wil je een herfst variant maken? Snij dan 2 kleine appels in blokjes . Marineer de appels met 1 eetlepel kaneel en 1 eetlepel honing. Voeg de appels toe aan het beslag en bak in de oven. 
  • Bananenbrood met alcohol maken? Vervang de melk door Baileys, Licor43, Kahlua of Amaretto. 
  • Pas je oventijd aan wanneer je een van deze varianten wilt maken. Controleer je bananenbrood na 45 minuten met een cake prikker of sate stokje. De oventijd zal zo'n 10 minuten langer zijn, dan bij het 'gewone' bananenbrood.