Banketbakkersroom maken

Jesper Doolaard
Jesper Doolaard

Banketbakkersroom is de basis van veel verschillende heerlijke zoetigheden. Je hebt er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar je vindt deze dikke, zoete room in heel veel lekkernijen die bij de banketbakker staan uitgestald. Van soesjes tot puddingbroodjes, van taartvulling tot echte pastéis de nata: met banketbakkersroom kun je werkelijk alle kanten op.

banketbakkersroom maken

Recept | Banketbakkersroom

Ingrediënten
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml volle melk
  • 3 eierdooiers
  • 80 gram suiker
  • 50 gram bloem
ei kloppen recept

Aan de slag!

Stap 1

Breng de melk in een ruime pan tegen de kook. Doe dat op halfhoog vuur, en blijf erbij om te zorgen dat het niet overkookt.

Stap 2

Splits het vanillestokje open, maar zorg ervoor dat de twee helften aan elkaar blijven zitten. Voeg het toe aan de melk en breng het tegen de kook aan. Draai het vuur dan op laag, en laat het 15 minuten pruttelen.

Stap 3

Haal het vanillestokje uit de melk en schraap de zaadjes eruit. De schil heb je niet meer nodig, maar de zaadjes doe je terug in de melk.

Stap 4

Klop de drie eidooiers met de suiker in een ruime kom tot een romige crème. Zeef de bloem boven de kom, en roer die er met een garde doorheen. Je kunt dit met een keukenmachine doen, maar met de hand lukt het ook.

Stap 5

Haal de pan met melk van het vuur, en schenk die rustig bij de eiercrème. Roer het goed door, en giet alles weer terug in de pan. Breng het geheel op zacht vuur weer tegen de kook aan.

Stap 6

Laat de crème nog een paar minuten doorkoken op laag vuur. Het is belangrijk dat het niet aanbakt. Dat gebeurt snel, zeker op het moment dat de crème begint de binden en aan de bodem vast blijft plakken. Blijf dus het geheel dus steeds goed omscheppen.

Stap 7

Is de crème verdikt, en begint hij aan de bodem te kleven? Dan is hij klaar. Haal de pan van het vuur en giet de banketbakkersroom in een schone kom.

De gele room moet helemaal afkoelen voordat je ermee kan werken. Bestrooi hem met een beetje suiker, of dek de kom af met plasticfolie, om te voorkomen dat er een vel op komt. Wacht net zo lang totdat de banketbakkersroom helemaal niet meer warm aanvoelt. Dit duurt ongeveer een uur.

banketbakkersroom

Zelf banketbakkersroom maken of uit een pakje?

Heb je banketbakkersroom wel eens zien staan in een recept, dan is de kans groot dat je toevlucht hebt genomen tot een kant-en-klaar zakje poeder. Daar hoef je alleen melk of water aan toe te voegen, en klaar is Kees. Maar zo lekker als het wordt met verse ingrediënten is dat natuurlijk nooit. 

En banketbakkersroom is heel eenvoudig om zelf te maken. En als je het zelf maakt heb je de kans om alvast wat te proeven. Altijd lekker! Daarom geven we je een handig basisrecept. Probeer het ook eens uit!

Zelfgemaakte banketbakkersroom is heerlijk, en niet moeilijk te maken. Toch kost het maken en het laten afkoelen even tijd. Heb je gasten, dan is het handig om alvast vooruit te werken. Gelukkig kun je banketbakkersroom prima bewaren.

Maak je de banketbakkersroom volgens het bovenstaande recept, dan kun je die nog 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de room goed afgedekt is met folie, anders droogt hij teveel uit. Vergeet de room voor je hem gaat gebruiken niet even goed door te roeren.

puddingbroodjes met banketbakkersroom

Hoe kun je zelfgemaakte banketbakkersroom het best bewaren?

Zelfgemaakte banketbakkersroom is heerlijk, en niet moeilijk te maken. Toch kost het maken en het laten afkoelen even tijd. Heb je gasten, dan is het handig om alvast vooruit te werken. Gelukkig kun je banketbakkersroom prima bewaren.

Maak je de banketbakkersroom volgens het bovenstaande recept, dan kun je die nog 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de room goed afgedekt is met folie, anders droogt hij teveel uit. Vergeet de room voor je hem gaat gebruiken niet even goed door te roeren.

Heb je veel room over? Dat zal niet vaak voorkomen, want het is zo heerlijk… Maar misschien wil je graag een voorraadje aanleggen. Dat kan, want je kunt de room ook invriezen. Je levert op deze manier wel wat in de op de smaak, maar in een luchtdicht bakje is het tot 3 maanden houdbaar.

Haal de room op de dag dat je het wil gebruiken uit de vriezer, en laat het uit langzaam ontdooien. Zet het niet in de magnetron, want als het te heet wordt kan het taai worden, en dat is niet lekker!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?