Banketbakkersroom is een soort custard die op het fornuis wordt bereid van melk, eieren en suiker en die met maïzena wordt gebonden. Dat klinkt waarschijnlijk niet echt als een geweldig verkooppraatje, maar banketbakkersroom wordt geparfumeerd met vanille en verrijkt met boter. Het is een van de lekkerste dingen die ik ken.

Banketbakkersroom

5 from 2 votes
Recipe by Claire Saffitz
Portie

1

Pot
Bereidingstijd

30

minutes
Total time

4

hours 

30

minutes

Banketbakkersroom wordt in van alles gebruikt als vulling – in open taarten, éclairs, roomsoezen, taarten op basis van cake en gesloten taarten, om maar wat te noemen. Als er daarom één recept is om je meester te maken naast dat voor taartdeeg, dan is het dit recept.

Hieronder vind je ook enkele varianten op de klassieke banketbakkersroom. Namelijk chocolade-banketbakkersroom, banketbakkersroom met zwarte tahin en kokos-banketbakkersroom. Hmmm!

Ingrediënten

 • 480 ml 480 volle melk

 • 1/2 vanillestokje, merg uit geschraapt (of 1,5 tl vanille-extract of -pasta)

 • 1/2tl koosjer zout of grof zeezout

 • 100 gr 100 suiker

 • 30 gr 30 maïzena

 • 5 eidooiers

 • 90 gr 90 boter, koud, in blokjes van ruim 1 cm

Bereiding

 • Hang de zeef klaar:
  Hang een fijnmazige zeef boven een grote warmtebestendige kom en zet hem opzij.
 • Laat de melk trekken:
  Meng de volle melk met het vanillemerg, de vanillepeul en het zout in een middelgrote steelpan met stevige bodem. Verwarm het melkmengsel op halflaag vuur en laat het mengsel, al geregeld kloppende, langzaam aan de kook komen zodat de vanille in de melk kan trekken.
 • Klop de suiker, maïzena en eidooiers:
  Meng in een grote kom, terwijl de melk wordt verwarmd, de suiker met de maïzena en eidooiers. Klop krachtig tot na ongeveer 2 minuten het mengsel zeer lichtgekleurd is, een luchtige textuur heeft en dik is (in eerste instantie zal het lijken alsof het te dik is om te kloppen, maar het eimengsel wordt dunner tijdens het kloppen).
 • Gebruik een soeplepel om heel langzaam in een dun straaltje de helft van de hete melk bij het eimengsel te gieten, klop voortdurend tijdens het gieten (hierdoor wordt de temperatuur van het eimengsel geleidelijk verhoogd, zodat het niet verandert in roerei). Schenk snel al kloppend het eimengsel bij de overgebleven melk.
 • Verwarm de banketbakkersroom:
  Verhoog het vuur tot matig, ga door met het verwarmen van het melkmengsel, blijf kloppen tot na ongeveer 3 minuten het schuim is weggetrokken, de banketbakkersroom net zo dik is als pudding en de sporen van de garde erin blijven staan. (Het kan een aantal minuten langer duren, afhankelijk van het vermogen van je fornuis en de dikte van de bodem van je steelpan.)
 • Het is belangrijk dat het mengsel aan de kook raakt om de maïzena aan het werk te zetten, maar tegelijkertijd is het niet de bedoeling dat de banketbakkersroom te lang gekookt wordt – als je ongeveer 5 seconden stopt met kloppen dan zouden er een paar dikke luchtbellen moeten ontstaan onder het oppervlak die vervolgens ploppen. Draai het vuur hoger, als dit niet gebeurt of als de banketbakkersroom niet bindt, en blijf kloppen. Pauzeer iedere 30 seconden om te kijken of de banketbakkersroom borrelt.
 • Zeef de banketbakkersroom en voeg de boter toe:
  Schep de bereide banketbakkersroom in de zeef en duw met de garde het mengsel door de zeef in de kom eronder (verwijder eventuele vaste deeltjes). Klop de koude boter stukje voor stukje door de warme banketbakkersroom tot hij glad is.
 • Druk een vel plasticfolie rechtstreeks op de bovenkant van de banketbakkersroom en laat de banketbakkersroom afkoelen tot kamertemperatuur (eventueel in een kom met ijswater). Zet hem in de koelkast en laat hem minstens 4 uur staan tot hij koud is.

Tips

 • Gebruik de steelpan met de dikste bodem die je hebt, omdat een pan met dunne bodem of zijkant ertoe kan leiden dat de banketbakkersroom aanbrandt.
 • De banketbakkersroom is, afgedekt en in de koelkast bewaard, maximaal 5 dagen houdbaar. Zorg er wel voor dat de room goed afgedekt is met folie, anders droogt hij teveel uit. Vergeet de room voor je hem gaat gebruiken niet even goed door te roeren.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Varianten op klassieke banketbakkersroom


Chocolade-banketbakkersroom
Voeg nadat de boter is opgenomen 115 gram fijngehakte pure chocolade toe aan de hete banketbakkersroom en klop tot de chocolade is gesmolten en de banketbakkersroom glad is.

Banketbakkersroom met zwarte tahin
Voeg nadat de boter is opgenomen 140 gram zwarte tahin toe aan de hete banketbakkersroom en klop tot de banketbakkersroom glad is. Roer de tahin goed door als de olie en de vaste delen gescheiden zijn, zodat de sesampasta weer een geheel is en er geen klonten meer zijn, voordat je de tahin aan de banketbakkersroom toevoegt. (Verwarm de tahin indien nodig om hardnekkige klonten uit elkaar te laten vallen.)
Overweeg om te beginnen met het toevoegen van 100 gram zwarte tahin als je niet van de bittere smaak ervan houdt of als je dat niet zeker weet, en voeg meer tahin naar smaak toe.

Kokos-banketbakkersroom
Kook 400 ml goed geschudde, volle kokosmelk (uit blik) in een kleine steelpan zachtjes op matig vuur, klop af en toe, tot de kokosmelk na 15 tot 20 minuten is ingekookt tot 240 ml.
Vervang 240 ml melk door de ingekookte kokosmelk, vervang 6 eetlepels (= 90 gram) boter door 4 eetlepels (= 55 gram) extra vierge kokosolie en volg het recept zoals aangegeven.

Banketbakker van Claire Saffitz

Claire Saffitz herken je waarschijnlijk al van Bon Apétit op Youtube. Daar wordt ze niet voor niets 'Dessert Person' genoemd! Claire maakt de mooiste creaties en weet je in detail te vertellen hoe je de lekkerste baksels maakt. Banketbakker is haar nieuwste kookboek waarin ze haar lekkerste geheimen heeft gestopt.

In Banketbakker deelt Claire eigen recepten (ook mooie variaties op klassiekers) en komen veel technieken aan bod. Een echte must voor alle bakkers! Deze heerlijke banketbakkersroom was daar alvast een voorproefje van.

Ben je nieuwsgierig naar meer? Probeer Claire's recept voor deze tomatenplaattaart met feta of zie hier haar recept voor de ultieme pigs in a blanket. Ook uit Banketbakker.

Banketbakker kookboek
Banketbakker
 • auteur Claire Saffitz
 • uitgever Good Cook
 • ISBN 9789461432599
 • prijs € 35,-
 • omvang 368 pagina's

Koop Banketbakker hier op Bol.com.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten