Banoffee pie is een hemelse combinatie van banaan en toffee. Oftewel karamel. En nog beter, gebruik gezouten karamel!

Nu nog wat donkere chocolade en een toefje slagroom, en... je hebt een van de lekkerste desserts ooit.

Dit is een recept voor een bijzondere omgekeerde banoffee pie, of tarte tatin dus. Want deze combinatie van bananen, cake, karamel, room en chocolade werkt ook heel goed in het originele banoffee recept, maar ook in trifles, cheesecakes of als cupcake.

Upside down banoffee pie

Upside down banoffee pie

5 from 1 vote

Voor deze versie van de banoffee maken we gebruik van dezelfde techniek als die bij tarte tatin wordt gebruikt.

We maken dus een omgekeerde bananencake in een ovenschaal. Zo krijgen we een mooie dunne laag cake. Na het bakken draaien we de taart om, zodat de bananen mooi zichtbaar worden. Dan garneren met gezouten karamelsaus en room.

Course: Dessert
Taart

8

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

Ingrediënten

  • 200 gr 200 suiker

  • 250 gr 250 boter op kamertemperatuur

  • 250 gr 250 zelfrijzend bakmeel

  • 1/2 tl 1/2 zout

  • 5 5 eieren

  • 80 gr 80 gesmolten boter

  • 4 el 4 donkere basterdsuiker

  • 5 5 rijpe bananen

  • cacaopoeder, om te garneren

  • karamelsaus
  • 200 gr 200 suiker

  • 50 ml 50 water

  • 175 ml 175 slagroom

  • 20 gr 20 boter

  • snuf snuf zeezout

  • vanille-slagroom
  • 250 ml 250 koude ongezoete slagroom

  • 2 el 2 poedersuiker

  • 2 tl 2 vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker

  • ook nodig
  • bakvorm, ongeveer 20 x 30 cm

  • keukenpapier

  • 2 el 2 boter of bakspray

Zo maak je up side down banoffee

  • Begin met de banoffee taart
    Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de suiker en boter in 5 minuten luchtig in je keukenmachine (of met de handklopper). Doe de eieren er één voor één bij. Dan het zout erbij.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en boven het beslag en spatel het er voorzichtig doorheen met een pannenlikker of houten lepel.
  • Bekleed een ovenschaal van ongeveer 20 cm - 30 cm met bakpapier. En smeer de randen nog eens in met boter of bakspray. Verdeel de donkere basterdsuiker over het bakpapier en verdeel de gesmolten boter erover.
  • Snij 4 of 5 bananen in de lengte door en leg ze op de donkere suiker met de ronde kant naar beneden totdat de ovenschaal gevuld is. Je kunt ook 2-3 cm dikke plakjes banaan verdelen over je schaal als dat mooier past.
  • Giet het cakebeslag erover en strijk het mooi glad. Bak de cake af in 35 minuten.
  • Maak ondertussen de karamelsaus
    Neem een steelpannetje met dikke bodem en doe de suiker, de boter, het water en zeezout erin en zet het op een laag vuurtje. Na een paar minuten wordt het geheel bruin. Roer er heel voorzichtig in met een houten lepel.
  • Verhit de slagroom een minuutje in de magnetron of in een ander pannetje. Doe de room nu voorzichtig bij het suikermengsel. Als de room warm is, zal het minder gaan spetteren maar pas alsnog goed op.
    Breng kort aan de kook, roer alles door en haal van het vuur af. Als de karamelsaus wat is afgekoeld, wordt het nog iets dikker. Wil je dit proces versnellen, zet het dan even in de ijskast.
  • Maak ook vanille-slagroom
    Klop alle ingrediënten tot de room dikker wordt. Maar vooral niet te lang, we willen lobbige slagroom, dus ongeveer de dikte van een dikke yoghurt.
  • Maak de banoffee af
    Leg een snijplank op de afgekoelde bananencake. En draai het geheel nu voorzichtig, soepel en in één vloeiende beweging om, zodat de gekarameliseerde bananen nu bovenop liggen. Mooi he! Snij de cake in mooie rechthoeken, of serveer hem als één geheel.
  • Doe flink wat van die heerlijke karamel erop of eromheen. Dan zoveel van de lobbige slagroom als je wilt, of zou willen. Maak af met cacaopoeder en geniet!

Tips

  • Giet de karamelsaus in een spuitzak of fles en maak hier mooie strakke strepen mee over de slagroom voor een professioneel resultaat.
  • In plaats van deze karamelsaus kun je ook dulce de leche maken van een blikje gecondenseerde melk en daar de taart mee overgieten.
  • Voor kleine, individuele banoffee cakes, volg je het recept maar doe je de bananen en cakebeslag in muffin vormpjes. Wel iets bewerkelijker, maar super cute. Handig voor bij de picknick of feestje.
  • Je kunt de cake en de slagroom ongeveer vier dagen bewaren in de koelkast. De karamelsaus nog langer, tot anderhalve week.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten