Italië is een fascinerend land. Eten. Wijn. Italianen.

Maar het is ook een verdeeld land. Pas in de negentiende eeuw werd het tot één natie gesmeed. Dat voel je nog altijd als je door het land reist. Het noorden – waaronder Piemonte – heeft nog altijd een soort onafhankelijkheidsgevoel. Dit hart van het oude koninkrijk Savoie voelt zich stiekem een beetje verheven boven de rest van het land. Ze zijn ook een stuk rijker.

Ook de keuken is hier anders: verfijnder, minder boers en eleganter. Het is dé streek van risotto en truffels: Italiaanse gastronomie in de hoogste vorm. Hier ontstond na de Middeleeuwen de westerse beschaving met de verlichting, democratische regeringsvormen en handel. Het is nu één van de meest dynamische delen van Italië, vernieuwd bruisend en met de beste ambassadeur voor Italiaanse eigenheid op wijngebied: de DOCG Barolo en DOCG Barbaresco.

De druif van de Barolo & Barbaresco – Nebbiolo

Het zwaartepunt van Piemonte ligt ten zuidoosten van de stad Turijn, rond de bekende plaatsen Asti en Alba. Het heuvelachtige landschap hier toont sterk Bourgondische trekjes – met kleine wijngaarden op hellingen – en daarmee ook een heel verschillende kwaliteit. Deze cru’s zijn stukken wijngaarden met een geheel eigen terroir. Eigenschappen die we terugvinden in het karakter van de wijnen. Binnen elke cru hebben wijnboeren kleine stukken wijngaard en deze zijn gezichtsbepalend voor de grote Barolo’s van de streek. Door de hoge prijzen slechts voor een select gezelschap wijnliefhebbers bereikbaar…

Truffels zoeken

Als je deze streek en zijn wijnboeren beter kent, vooral in deze tijd terwijl de truffels worden geoogst dan weet je hoe mooi het leven kan zijn! Piemonte betekent letterlijk ‘aan de voet van de berg’. Niet zo gek, want aan alle kanten omgeven door bergen.

Flagship wijnen Barolo en zijn jongere broertje Barbaresco hebben internationaal niet voor niets een grote naam. Op basis van de Nebbiolo druif, een eigenzinnige druif, die wijnen oplevert die altijd hoge zuren en veel tannine hebben.

Deze autochtone Italiaanse druivensoort produceert wijnen die in hun jeugd nog gesloten zijn, maar ontwikkelen in een klasse die na jarenlange flesrijping de grootheid van deze wijn laat ervaren. De primaire aroma’s van de Nebbiolo hebben een afwijkend, maar geniaal karakter en de geur is vlammend verleidelijk. Deze wijn heeft hoge zuren, en snoeiharde tannines in zijn jeugd. Na de nodige flesrijping zul je bij het ruiken van deze wijn, tot je eigen verbazing, worden overvallen door pure hebzucht.

Watskeburt? Italiaanse wijnrevolutie

Wijn in Italië

In de jaren 90 moderniseerden de wijnmakers hun wijnen. De wijn werd aangepast aan de smaak van een breder publiek. Het was een noodzakelijk ontwikkeling – ondanks de faam – want Barolo bleek té streng en té hard voor de meeste liefhebbers.

Door de druiven rijper te oogsten en andere technieken te gebruiken bij het wijnmaken, werden de wijnen zachter en soepeler. Ook de ouderwetse foeders van Slavonisch eiken werden vervangen door Franse barriques: de Barolo kreeg een duidelijke houttoets mee. Tegenwoordig vind je beide stijlen op de markt.

Er is meer…

Barolo en Barbaresco vormen een klein gedeelte van de wijnproductie in Piemonte. Er zijn nog talloze andere wijnen! Allemaal op basis van autochtone druiven. Veel van die andere wijnen dragen de naam van de druif; Barbera is veruit de belangrijkste.

  • Barbera levert hier heerlijke fruitige wijnen op, met altijd een spannend zuurtje. Barbera d’Alba of d’Asti staat aangeplant op hellingen waar de Nebbiolo niet rijp wordt. De Barbera staat zelfs in de Nieuwe Wereld – zoals in Californië – aangeplant.
  • Zachtere wijnen worden gemaakt van de Dolcetto. Een druif die wijnen oplevert met veel zoet fruit en een milde, romige smaak, perfect om jong te drinken. Dolcetto staat aangeplant op de koelere hellingen.

1+1=3

Italië is niet voor niets het land van ‘Eten’ uit het bestseller boek van Elizabeth Gilberts Eten, bidden, beminnen. De witte truffels uit de Piemonte hebben een wilde, muskusachtige, aardse diepgang. De sensationele smaak explodeert in je mond. Samen met de Barolo is het een klassieke 1+1=3-ervaring. Italië op zijn best: extravagant, decadent  & deluxe!