Elke wijncursus is anders, maar een basis wijncursus hoort zeker op een paar onderdelen in te gaan. Hieronder bespreek ik de onderdelen die voor mij in een basis wijncursus thuis horen.

Leer proeven in een basis wijncursus

Een wijncursus is niet compleet zonder een gedegen methode voor het proeven van wijn. Dat is bij een basis wijncursus niet anders. Onderling verschillen de methodes wel een beetje, maar bij alle methodes is het de bedoeling dat je analytisch leert proeven en beoordelen van wijnen. Zo kun je beter vergelijken en verschillen opmerken.

Van "wel lekker", naar "prettige zuurgraad en mooi in balans met aroma's van boter en bloemen", zeg maar. Naar mijn idee moet een basis wijncursus de cursist hier zelfvertrouwen geven. En inzicht in je eigen proefvermogen. Een duidelijk beeld krijgen over waar een wijn uit is opgebouwd en welke onderdelen daarvan je wel of niet aanspreken. Het liefst dan ook nog waarom.

Ik heb onze basis wijncursus Ontdek Je Smaak in elk geval wel zo opgebouwd. Het is echt een cursus die uitlegt wat, wanneer en hoe je proeft. Ik ga veel minder in op topografie en veel meer op smaak. Wat doet het met je, wanneer heb je behoefte aan welke wijn.

wijnspijs-combinaties-maken


Wat is wijn?

Het is ook wel goed om te weten wat wijn nou eigenlijk precies is. En wat géén wijn is.

Het helpt om in de korte versie te begrijpen hoe je van druiven wijn kunt maken. En waar dat allemaal kan. Want de herkomst van de druiven is zeker van invloed op de smaak. Net als de wijnboer en de wijnmaker dat zijn.

Persoonlijk vind ik het niet nodig om in een basis wijncursus rijtjes te stampen of aardrijkskundeles te geven. Pas wanneer je aan een tweede of derde cursus begint moet je hier zeker rekening mee houden. Maar in een basis wijncursus wil je in eerste instantie weten of wijn iets voor je is. Of je je er verder in wilt verdiepen.

Druivenrassen en hun profiel

Wist je dat er meer dan 10000 verschillende druivenrassen zijn om wijn mee te maken? Elk hebben ze hun eigen unieke eigenschappen. Van dat enorme aantal zijn er enkele (zoals Cabernet Sauvignon, Tempranillo en Sauvignon Blanc) die verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de commerciële wijnen. In een basis wijncursus leer je enkele van die rassen kennen.

Wat zijn de belangrijkste smaken en eigenschapen van zo'n druif? En wat is een blend eigenlijk?
Onmisbare informatie voor een beginnende wijncursist.

Wil je ook een basis wijncursus doen? Neem dan ook een kijkje in de WijnSpijs Academy.

basis wijncursus druiven