Cupcakes zijn vrolijke, kleine cakejes. Ze zijn perfect voor op feestjes of om te maken en versieren met je (oppas)kinderen. 

Wij geven je hier een betrouwbaar en eenvoudig basisrecept om cupcakes te maken. Wij geven je meteen tips en ideeën mee die je kunt gebruiken om je cupcakes op te leuken! Alles kan, en niets is te gek: binnen de kortste keren maak jij cupcakes in allerlei soorten en maten, smaken en kleuren. Want zeg nou zelf; wat is een cupcake zonder topping of glazuur? Of botercrème?

Meer bakken? Ontdek ook hoe je de lekkerste koekjes van je leven bakt


In dit artikel lees je alles over: [klik op de tekst om snel naar je favoriete stuk te scrollen]


Recept | Cupcakes

4 from 9 votes
Course: DessertCuisine: Amerikaans
Portie

12

Cupcakes
Bereidingstijd

30

minutes

Ingrediënten

  • 125 gram 125 zelfrijzend bakmeel

  • 125 gram 125 witte kristalsuiker

  • 125 gram 125 roomboter

  • 2 2 grote eieren

  • 2 el 2 halfvolle melk

  • snufje zout

  • Extra’s
  • Een grote beslagkom

  • Een mixer

  • Cupcakevormpjes van papier of aluminium

  • Een siliconen of metalen bakblik voor cupcakes (optioneel, maar wel aan te raden)

  • Een zeef

Bereiding

  • Als voorbereiding kun je de oven verwarmen tot 170 graden Celsius. Ook is het handig om de roomboter, de eieren en de melk van tevoren uit de koelkast te halen: die ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
  • Snijd de roomboter in blokjes en doe die, als het op kamertemperatuur gekomen is, in de beslagkom. Zet de mixer aan, en mix de suiker langzaam bij de boter. Doe dit niet te snel en zorg ervoor dat de suiker goed in het beslag wordt opgenomen: daardoor krijg je een luchtig beslag.
  • Voeg nu de eieren toe aan je beslag, en mix ze (op niet al te hoge snelheid) er goed doorheen.
  • Hierna kun je het zelfrijzend bakmeel toevoegen door middel van de zeef. Doe dit niet in één keer, maar beetje bij beetje en blijf steeds mixen.
  • Tot slot kan de melk erbij. Mix alles gedurende een minuutje nog eens goed door: je moet nu een luchtig en glad beslag hebben.
  • Je beslag is klaar! Het is belangrijk om je beslag goed over 12 vormpjes te verdelen; de cupcakes rijzen nog flink in de oven. Pak een lepel of een spatel en vul je cupcakevormpjes voor ongeveer twee derde. Gebruik je een bakvorm, doe dan papieren vormpjes in de vorm, en giet het beslag daar vervolgens in.Cupcake vormpjes
  • De cupcakes kunnen nu de oven in. Zet ze in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze 15 à 20 minuten, of totdat je ziet dat de bovenkant goud kleurt. Doe tijdens het bakken de oven niet open, want dan ontsnapt er snel warmte en worden je cupcakes veel minder luchtig.

    Zijn je cupcakes klaar? Haal ze dan zo snel mogelijk uit de oven en uit de vorm, zodat ze niet verder bakken. Laat ze helemaal afkoelen voordat je de cupcakes verder gaat versieren.Cupcake vorm

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Verschillende smaken cupcake beslag

Het bovenstaande recept is heerlijk, maar hoe lekker is het om je cupcakes extra op smaak te brengen? De volgende opties kun je door je beslag doen:

  • Vanille: Wil je een vanille-cupcake maken, dan kun je een halve theelepel vanille-extract toevoegen aan het beslag. Natuurlijk kun je ook verse vanille toevoegen (een half stokje per basisrecept) of gebruik een zakje vanillesuiker. 

  • Fruit: Frambozen, bramen, bosbessen en ander zacht fruit zijn allemaal geschikt om toe te voegen aan je basisrecept. Daarnaast kun je ook heel fijn geraspte schilletjes van sinaasappel, citroen, mandarijn of limoen toevoegen aan het basisrecept.

    Per basisrecept gebruik jezo’n 150 gram fruit. Je kunt wat achter houden voor de garnering. Zet aan het eind van het recept de mixer op de laagste stand en mix het fruit kort. Het mag best stuk gaan, maar het moet niet egaal gemixt worden. 

  • Chocola: Neem het basisrecept en voeg tegelijk met het met zelfrijzende bakmeel 3 á 4 eetlepels cacao toe aan je beslag.Nog lekkerder wordt het als je stukjes chocolade toevoegt na het bijvoegen van de melk. Kies zelf of je wit, puur, melk of allemaal gebruikt en mix kort, voordat je de cupcakes in de vorm schept. Ook lekker in combinatie met hazelnoten of pecannoten! 🍫 All the way chocolate heaven? Maak de cupcakes compleet met een ganache topping. Neem hiervoor 80 gram melkchocolade + 80 gram Nutella + 100 ml room. Breng de room net aan de kook. Doe de melkchocolade en Nutella in een kom en voeg de hete room toe. Laat even smelten en roer dan glad. Dip de afgekoelde cupcakes in de chocolade en laat de chocodip even stollen voor dat je aanvalt. 
Chocolade cupcake

3 soorten topping voor cupcakes

1. Glazuur in drie kleuren

Glazuur maken is super simpel. Nergens voor nodig om een pakje te kopen. Het enige wat je nodig hebt is poedersuiker en een smaakvol sapje. Roeren met een houten lepel en klaar voor gebruik.Doe de bramen, water en citroensap in een kom. Prak goed door elkaar en duw door een fijne zeef. Je hebt 60 ml sap nodig. 

Zeef de poedersuiker in een andere kom en voeg het sap toe. Roer tot een dik, maar vloeibaar glazuur. 

TIP: Hoe meer vocht, hoe dunner je glazuur. Per ongeluk te dun? Voeg dan gewoon wat extra poedersuiker toe.

Lichtgeel ananasglazuur: 

  • 300 gram poedersuiker 
  • 60 ml vers ananassap

Zeef de poedersuiker en roer er met een lepel de ananassap doorheen. Voeg eventueel meer vocht toe wanneer je het glazuur te dik vindt. 

Knalroze bramenglazuur: 

  • 60 gram bramen
  • 3/4 eetlepel water
  • 1 theelepel citroensap
  • 165 grampoedersuiker

Glazuur van roomkaas: 

  • 75 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram roomkaas
  • 150 gram poedersuiker 
  • smaakmakers, zoals lemoncurd, jam, vanillemerg, rasp van citrus

Klop de boter luchtig met de mixer. Voeg de roomkaas en poedersuiker toe en klop een paar minuten door. Voeg de smaakmaker toe en klop egaal. Voor de mooiste afwerking van je cupcakes, vul je een spuitzak met dit glazuur en laat je die even goed koud worden voor gebruik.

2. Recept | Botercrème

Botercrème maken is wat ingewikkeld, maar zeer de moeite waard. En je kunt het maken in elke smaak die je lekker vindt. Botercrème kun je trouwens makkelijk 3 dagen bewaren in de koelkast. Vlak voor gebruik op kamertemperatuur laten komen en even goed los kloppen. Spatel de botercrème daarna in een spuitzak en je maakt de mooiste kleurrijke cupcakes. 

Ingrediënten zwarte bessen botercreme

  • Hiervoor heb je zeker een staande keukenmixer nodig! 

  • 85 gram golden syrop

  • 100 gram zwarte bessenpuree (diepvries kan ook)

  • 120 gram fijne suiker

  • 4 grote eidooiers

  • 300 gram zachte boter in blokjes

  • merg van 1/2 vanillestokje

aan de slag met de botercreme

  • Maak eerst suikersiroop. Doe de suiker, golden syrop en het vanillemerg in een grote pan. Zet op laag vuur tot de suiker helemaal is gesmolten. 
  • Doe de eidooiers vast in een beslagkom van de mixer. Klop op middelhoge snelheid tot ze dik en lichtgeel zijn. Neem dan de gesmolten suikersiroop. Laat de mixer draaien terwijl je langzaam en voorzichtig de hete suikersiroop toevoegt aan de eidooiers. Schakel de mixer naar de hoogste stand en blijf mixen – zo’n 10 minuten – tot de mix is afgekoeld. 
  • Blijf nog steeds kloppen en voeg blokje voor blokje de boter toe. Vergeet niet de rand van de kom te schrapen wanneer alle boter is toegevoegd. 
  • Wanneer je botercrème helemaal glad is, voeg je de fruitpuree al mixend toe. Klop door tot alles goed gemengd is en bewaar tot gebruik in de koelkast. 

3. Royal Icing | Recept

De makkelijkste manier om een cupcake te versieren, is met een eenvoudige ‘royal icing’. Royal icing kun je, als je geluk hebt, kant-en-klaar vinden in de winkel. Die hoef je alleen aan te lengen met water. Maar deze icing is ook niet erg lastig om zelf te maken. 

Ingrediënten

  • 2 eiwitten 

  • 500 gram poedersuiker

  • citroensap

aan de slag met de royal icing!

  • Zorg ervoor dat de eiwitten op kamertemperatuur zijn, en klop ze met een mixer in een kom op. Voeg een beetje citroensap toe (niet meer dan een theelepel) en mix daarna op middelhoge snelheid de poedersuiker in de eiwitten, met een eetlepel tegelijk. Blijf kloppen tot er stijve pieken ontstaan, en zet de icing afgedekt in de koelkast tot je hem gaat gebruiken.
  • Deze icing is ideaal om cupcakes mee te decoreren. Smeer hem ruim over de bovenkant van de afgekoelde cupcakes voor een harde, zoete laag icing. En voor een icing met een kleurtje kun je kleurstoffen toevoegen aan dit icingrecept!
Cupcakes met icing topping

Meer decoratie

Cupcakes gebakken en afgemaakt met een mooie swirl van icing, botercrème of je favoriete smaak glazuur! Lekker bezig. Maar wil je écht een klein taartje van je cupcake maken? Dan moet er natuurlijk nog een fantastische ‘kers op je taart’!

Enkele suggesties: 

  • Fruit! Kersen, bramen, frambozen, halve aardbeien, granaatappel, aalbessen 
  • Hagelslag, vlokken, vruchtenhagel, knettersuiker, en meer hysterische strooisels
  • Eetbare bloemen! Prachtig! 
  • Kleine koekjes of stukjes koek. Bijvoorbeeld mini chocolate chip, stroopwafels of wafels 
  • Een beetje kaneel of poedersuiker staat prachtig. Doen vlak voordat je gaat uitdelen
  • Noten; heel of crunch
  • Koffieboontjes, M&M’s, Smarties
  • Stukjes popcorn 
  • Een blaadje verse munt of verveine

Heel veel plezier bij het maken van deze mooie en vrolijke cupcakes. Laat je weten hoe het geworden is? Of heb je andere top tips? Laat een comment achter! 

Cupcakes met decoratie

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten