Gegrild en geroosterd | Vegaburgers-de-luxe

Voor vegetariërs onder ons is het heus niet altijd een feest om te barbecuen. In het ergste geval sta je de hele avond brood en salade te eten.

Gelukkig kan het heel goed anders. Met dit vegetarische bbq recept bijvoorbeeld. Want met deze vega burgers doe je ook vlees eters een plezier. Zo lekker en zo vegetarisch! Cool. 

Vegetarisch BBQ Recept | 3 x Vegaburgers 

Hier vind je maar liefst drie recepten voor een serieus lekkere vegaburger. Veel variëren dus, je kunt er de hele zomer mee aan de slag. Omdat het broodje ontbreekt mogen we ze eigenlijk geen burgers noemen, maar super lekker zijn ze wel! Dus steek de barbecue maar aan en verras je vega vrienden en jezelf met een overheerlijke bonenburger. 

➡️ Alle drie de recepten zijn voor vier grote of zes kleine vegaburgers. 

vegaburgers

3x Vega van de BBQ | burgers rollen

1. Witte bonenburger met zonnebloempitten van de bbq

Ingrediënten

  • 150 g gekookte quinoa
  • 150 g cannellinibonen (blik), uitgelekt
  • 75 g grof broodkruim of panko
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • zout en peper
  • 150 g zonnebloempitten, geroosterd en afgekoeld
  • 2 el olijfolie

Bereidingswijze

  1. Doe de quinoa, cannellinibonen, grof broodkruim, ei, knoflook, chilipoeder, gerookt paprikapoeder, zout en peper in de keukenmachine en maal fijn met de pulsknop.
  2. Voeg de zonnebloempitten toe en puls nog een paar keer.
  3. Schep in een schaal of kom en laat 30 min. staan zodat het broodkruim het vocht op kan nemen.
  4. Verdeel in 4-6 bolletjes en vorm daar hamburgers van. Leg op een platte schaal tussen 2 vellen aluminiumfolie in de koelkast en laat opstijven.

2. Zwarte bonenburger met walnoten

Ingrediënten

  • 60 g walnoten
  • 50 g havermout
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • zout
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 2 tl dijonmosterd
  • 1 tl worcestersaus of mirin (vegan)
  • 1 el lijnzaad
  • 100 g gekookte zwarte rijst (of zilvervliesrijst)
  • 300 g zwarte bonen (blik), uitgelekt
  • 3 tl kokosolie
  • 2 witte uien, gesnipperd

Bereidingswijze

  1. Rooster de walnoten in een droge koekenpan. Laat afkoelen en doe daarna in de keukenmachine.
  2. Voeg de havermout, tomatenpuree, gerookte paprikapoeder, zout, knoflook, mosterd, worchestersaus en lijnzaad toe en pureer tot een gladde pasta.
  3. Voeg de helft van de gekookte rijst en de helft van de bonen toe en meng tot een samenhangend geheel. Schep in een grote kom. 
  4. Fruit de ui op middelhoog vuur in kokosolie.
  5. Voeg met de rest van de bonen en rijst toe aan het bonenmengsel en meng goed door elkaar.
  6. Verdeel in 4-6 bolletjes en vorm daar hamburgers van. Leg op een platte schaal tussen 2 vellen aluminiumfolie in de koelkast en laat opstijven.
Lekkere friet bij de burgers? Deze zoete aardappelfriet is hemels!

3. Borlotti bonen en bietenburger

Ingrediënten

  • 4 beetgaar gekookte bieten, 2 in partjes, 2 geraspt
  • 175g borlottibonen (blik), uitgelekt
  • 1 rode ui, in partjes
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1ei, losgeklopt
  • 2 el olijfolie
  • 100g havermoutvlokken
  • 1 el chiazaad
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Pureer de bietenpartjes met bonen, ui, knoflook, ei en olijfolie in de keukenmachine en meng tot een gladde massa.
  2. Roer de havermout, chiazaadjes en geraspte bieten erdoor en laat 30min. staan zodat de havermout het vocht op kan nemen. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Verdeel in 4-6 bolletjes en vorm daar hamburgers van. Leg op een platte schaal tussen 2 vellen aluminiumfolie in de koelkast en laat opstijven.

BBQ aan en gaan! 

Wanneer de burgers klaar zijn, kun je ze gaan bakken. Dit kan in een grillpan, maar op een barbecue in het zonnetje is natuurlijk veel leuker.

GRILLPAN

Gril de ingevette burgers 4-5 min. op een hete grillpan. Keer halverwege en draai een kwartslag zodat ze een mooi ruitje krijgen.

BBQ

Bak de ingevette burgers 4-5 min. op een rooster boven direct vuur tot ze grill streepjes hebben. Keer halverwege en draai een kwartslag zodat ze een mooi ruitje krijgen.

TIP: Maak zelf saus voor op de burgers. Bijvoorbeeld de lekkerste ketchup.

Finishing touch

Borstel per burger een portobello schoon en snij of draai de steel eruit. Vet de binnenkant en de randen in met wat olie. Leg ze 2-3 min. in de grillpan. Leg sla op de helft van de portobello’s, leg daar de burger op met garnituren en saus, dek af met sla en prik de resterende portobello’s erop.

Light barbecuen

In 'Gegrild en geroosterd' staan ruim 100 lekkere en gevarieerde recepten. Marjolijn Rosendaal en Anya van de Wetering vonden het tijd voor een lichtere versie van grillen en roosteren, dus het zijn vooral gerechten met groente, vis, gevogelte, vleesvervangers en kleinere porties vlees. 

Daarnaast zijn zij ook de bijgerechten niet vergeten! Recepten voor oranjebloesemwater, fruit op de barbecue, platbrood, chips van verschillende groenten en heerlijke dessert zijn beschreven. Mocht je nog geen trek hebben gekregen, dan zorgen de foto's van Bella Thewes in het boek daar wel voor!



➡️ Uit dit boek mochten wij ook een tof visrecept voor de BBQ 'Forel in pancetta met gegrilde krieltjes' delen!

gegrild en geroosterd



Gegrild en Geroosterd

Auteurs | Marjolijn Rosendaal en Anya van de Wetering
Uitgever | Terra
Technische gegevens |
Omvang: 240 pagina’s
EAN 9789089897909 
Prijs: € 26,99

Ook light barbecuen? Koop hier jouw exemplaar!

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email