Dit is dé perfecte wijn voor elke de VrijMiBo | Beaujolais

WijnSpijs
WijnSpijs

Gamay uit de Beaujolais | Koning van de genadeloze comeback!

De Gamay druif is eindverantwoordelijk voor de dunne, schrale en zure wijnen – met smaken van banaan, zuurtjes en bubblegum geweest. Deze wijnen waren het gevolg van de hoge productie Beaujolais Primeur in de jaren tachtig. Gamay belandde in een armoedige crisis, maar krabbelde er weer bovenop!
Tegenwoordig kom je goedgemaakte Gamay uit de Beaujolais streek weer volop tegen. De mooiste exemplaren hebben een fris fruitig, sappig karakter van rode kers, bessen, zwarte peper en lentebloesem. De jonge garde heeft met succes het zure imago hersteld, door te focussen op de kracht en het fruit van de wijn, in plaats van de massaproductie ten tijden van de Beaujolais Primeur hype. Ook natuurwijnen zijn volop verkrijgbaar.

Meer over G A M A Y – lees het hier – infographic

beaujolais

De Beaujolais Streek

Direct ten Zuiden van de Bourgogne ligt de streek Beaujolais, thuisland van het druivenras Gamay. Het gematigde klimaat resulteert in wijnen met een licht body, verfrissend zuren en een laag tannine gehalte. Ze worden meestal zonder houtrijping gemaakt en de meeste wijnen zijn jong het lekkerst.

De uitzondering zijn de wijnen uit tien dorpjes; de beroemde Cru’s. Die zijn juist vaak met een aantal jaar flesrijping op hun top!

beaujolais-cru-mapDe Cru Beaujolais van Noord naar Zuid prachtig in beeld gebracht door Vinepair: Saint Amour, Juliénas, Chénas, AC Moulin-à-Vent, AC Fleurie, AC Chiroubles, AC Morgon, AC Régnié, AC Brouilly en AC Côte de Brouilly.

Etiketten Hiërarchie

Onderaan de hiërarchie staan de algemene appellations: AC Beaujolais & AC Beaujolais Nouveau. Deze wijnen worden ook wel Beaujolais Primeur* genoemd.
AC Beaujolais Villages staat een stap hoger. Hij is bedoeld voor wijnen van betere kwaliteit die komen van de granietheuvels die in het Noorden van de streek liggen. De top bestaat uit een groep van tien dorpen, waarvan de wijnen als de beste van de regio worden beschouwd. Zij hebben allemaal hun eigen appellation. (Zie plaatje hier boven.)

beaujolais-nouveau-information

*Beaujolais Primeur: een wijn uit de gelijknamige streek (in het Zuiden van de Bourgogne) die jong gebotteld wordt en van pas geoogste druiven. Deze regio heeft zichzelf op de kaart gezet! De primeur-wijn worden ieder jaar feestelijk gelanceerd op de derde donderdag van november. Ze zijn dan nét geoogst, gemaakt en gebotteld. In de jaren tachtig was Beaujolais Primeur enorm populair. Hij verdween echter lange tijd van het toneel toen lichte wijnen uit de mode raakten. Bovendien werd er door massaproductie veel matige wijn geproduceerd.

VrijMiBo mét borrelhappen!

Wijnen gemaakt van Gamay zijn ideaal om te combineren met lichte gerechten – denk bijvoorbeeld aan vis of lichte pasta’s op basis van tomatensauzen. De traditionele wijn spijs combinatie is charcuterie, oftewel fijne vleeswaren. De perfecte wijn voor de vrijmibo dus!

Ook een mooie combi : Gamay met 5 Spice Eendenbout Met Hoisin Pancakes! 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?