Romige bechamelsaus maak je zo! [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Bloem, boter en melk. Dat zijn de basisingrediënten om een klassieke bechamelsaus te maken. Breng op smaak met wat gemalen ​peper en zout en eventueel wat nootmuskaat, en klaar is kees.

Wil je deze eenvoudige saus thuis kunnen maken? Lees dan snel verder en ontdek het originele recept! Verder delen we onderaan ook nog enkele gerechtjes met bechamel, om inspiratie op te doen. Smakelijk!

bechamelsaus

Recept | De bechamelsaus

Saus | 4 porties
Ingrediënten
  • 3o gr bakboter
  • 40 gr bloem
  • 700 ml melk, halfvol
  • zwarte peper, gemalen
  • zout, gemalen
  • nootmuskaat gemalen
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt (optioneel)

Zo maak je de bechamelsaus

Stap 1.

Smelt de boter in een ​kleine pan op een middelhoog vuur.

Stap 2.

Voeg de bloem toe aan de gesmolten boter ​en meng met een garde of een houten lepel. Je hebt nu de roux van de bechamelsaus gemaakt.

Stap 3.

Doe een scheutje melk in de pan en en meng tot de melk tot in de roux is gedrongen. Voeg daarna stapsgewijs de rest van de melk toe en blijf roeren tot je een mooie, gladde en smeuïge saus hebt.

Stap 4.

Werk de bechamelsaus af met een snuifje peper en zout en meng goed. Houd je van een lichte kruidige toets? Voeg dan ook een snuifje gemalen nootmuskaat toe.

Wat is bechamelsaus?

Bechamelsaus is de naam voor de witte saus die in heel wat bekende Italiaanse en Franse gerechten voorkomt. Deze smeuïge basissaus is bijvoorbeeld onmisbaar in een zelfgemaakte lasagne, macaroni met kaas en ham of in ‘gratin dauphinois’. Zelf bechamelsaus maken is een must voor wie wel eens thuis wat lekkers op tafel tovert.

Of het maken van bechamelsaus moeilijk is? Welnee, het is zelfs erg eenvoudig. Je hoeft er ook geen dure of zeldzame ingrediënten voor in huis te halen. De kans is groot dat je er zelfs niet voor naar de winkel hoeft te lopen. Benieuwd geworden hoe je de enige echte bechamelsaus zelf maakt? Met bovenstaand recept kan jouw zelfgemaakte bechamel niet mislukken!

bechamel lasagne

Bechamelsaus en....

​Heb je het maken van bechamelsaus helemaal onder de knie? Dan is het hoog tijd om er wat mee te doen! Hieronder ​delen we enkele idee​tjes voor gerechten met bechamel.

Lasagne bolognese

lasagne met bechamelsaus

Lasagne bolognese is misschien wel het meest bekende gerecht waar bechamelsaus in zit. De klassieke Italiaanse ovenschotel bestaat uit laagjes lasagnabladeren, bolognesesaus en bechamelsaus.

Gegratineerde bloemkool

​Bloemkool overgoten met bechamelsaus en een kaaskorstje, bestaat er iets lekkerders? Deze klassieker is populair bij jong en oud, en dat is helemaal terecht. Eet je niet graag bloemkool? Deze ovenschotel met bechamelsaus is ook lekker met broccoli, schorseneren of prei.

Macaroni met kaas en ham

pasta ham kaas

​Hier gebruik je de bechamelsaus als basissaus. Je voegt er tijdens het maken van de saus namelijk nog gemalen kaas en stukjes ham aan toe. Mac ‘n cheese is comfort food en smaakt altijd! Tip: maak een schotel met bovenop extra gemalen kaas en stop voor een halfuur in de oven op 180 graden.

Geef je mening!
recipe image
Recept
Bechamelsaus
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!