Beef Wellington is zo’n typisch feestgerecht, wat de meeste mensen voor het eerst eten tijdens kerst. Het ziet er enorm aantrekkelijk uit. Bij het aan tafel opensnijden van de krokante bladerdeegkorst komt het sappige vlees tevoorschijn. Het lijkt wel een cadeautje. Aangezien jij dit leest overweeg je om binnenkort Beef Wellington te maken.

Je maakt Beef Wellington met een stuk ossenhaas. Dat is een delicaat en duur stukje vlees. Ga je er gewoon een keer voor? Bestel een mooi stuk bij de beste slager in de buurt en ga er zorgvuldig mee om.

Beef Wellington

4 from 4 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Engels
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

30

minutes


Het is misschien niet het makkelijkste gerecht, maar als je weet waar je op moet letten kun jij het ook! Gewoon doen dus! Bovendien kun je een heel groot gedeelte van de Beef Wellington van te voren maken. Superhandig!

Het is belangrijk dat je de ossenhaas een beetje op temperatuur laat komen, voor je ermee aan de slag gaat. Als je dit niet doet, kunnen de pezen in het vlees door het grote temperatuurverschil ‘verkrampen’. Hierdoor kan je Beef Wellington taai worden, zonde. 

We gaan Beef Wellington maken! 

Ingrediënten

  • 750 gram 750 ossenhaas of diamanthaas

  • Peper en zout

  • Scheutje olijfolie en wat boter

  • 2 el 2 mosterd

  • 400 gram 400 champignons of andere lekkere paddenstoelen

  • 1 1 sjalotje (optioneel)

  • Handje verse tijm (optioneel)

  • 8 plakjes 8 prosciutto, maar je kunt elke ham gebruiken. Wanneer je dit laat snijden door de slager wil je dit het liefst ietsje dikker gesneden hebben dan je normale vleeswaren.

  • Bloem

  • 250 gram 250 bladerdeeg

  • 1 1 eidooier

  • Benodigdheden:
  • Huishoudfolie

  • Bakkwast

  • Oven

  • Koekenpan

Aan de slag!

  • Bestrooi de ossenhaas royaal met zout en peper.
  • Neem een koekenpan met een dikke bodem en verwarm die goed. Verhit een scheutje olie met een lepel boter. Wanneer het vet goed heet is schroei je de ossenhaas op hoog vuur vlug rondom goed bruin. Dat duurt niet langer dan 2 minuten per zijde.
  • Duxelle maken
  • Maak nu de duxelle. Duxelle is een mengsel van brunoise gesneden champignons of andere paddenstoelen. Je kunt de paddenstoelen met de hand fijnsnijden of gebruik – lekker snel – de puls knop van je keukenmachine. Het moet eruit zien als een soort tapenade. Best wel fijn dus. Je kunt verder nog een heleboel kruiden toevoegen zoals, tijm, rozemarijn en peterselie. En ook een gefruit sjalotje of teentje knoflook is lekker. Sommige mensen voegen op het laatst een scheut witte wijn toe, ook een optie. Wij maken hier een simpele duxelle, maar voeg vooral toe wat je lekker vindt. 

    Maak de paddenstoelen schoon.
  • Hak de paddestoelen zeer fijn in de keukenmachine. Ris een paar takjes tijm.
  • Bak de paddenstoelenpasta en de tijm in een koekenpan, zonder vet, tot al het vocht is verdampt. Dat duurt zeker 15 minuten. Roer regelmatig! De duxelle is klaar wanneer hij niet meer aan de pan plakt.
  • Oprollen
  • Neem een stuk huishoudfolie van ongeveer 30 bij 50 cm. Beleg dit met de plakken prosciutto. Het zou kunnen dat je iets meer of iets minder dan acht plakken nodig hebt. Zorg dat je een vierkant van plakjes maakt, waarin je straks de ossenhaas in kunt rollen. Smeer nu de duxelle over de ham, zodat er een mooi laagje ontstaat. Leg daar de ossenhaas op.
  • Rol de haas als een pakketje dicht, zodat er een rol ontstaat met aan de binnenkant vlees, dan duxelle, prosciutto en huishoudfolie aan de buitenkant. Leg de (bijna) Wellington 10 minuutjes in de koelkast om op te stijven.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ° Celsius.
  • Strooi wat bloem op je aanrechtblad voor één van de laatste stappen. Leg hierop de bladerdeegvelletjes.
  • Maak ook met de velletjes weer een vierkant, ietsje groter dan dat je met de prosciuttoplakjes deed. Zorg dat ze goed aan elkaar zitten. Je kunt hiervoor ook een deegroller gebruiken.
  • Neem de ossenhaas uit de koelkast. Verwijder het folie. En plaats het vlees aan de onderkant van het vierkant op het bladerdeeg. Rol nu het deeg om de ossenhaas. Zorg ervoor dat er geen lucht tussen zit. Vouw de uiteindes naar elkaar toe zodat het een afgesloten geheel wordt. Overtollig deeg kun je wegsnijden. Hier kun je ook nog grappige figuurtje mee maken om de Beef Wellington mee te versieren. Verpak de Wellington opnieuw in folie en zet koud weg.

    Je kunt de Beef Wellington nu zeker nog 12 uur wegzetten in de koelkast tot gebruik. Laat het vlees in elk geval een uur of twee koelen in de koelkast.
  • The finishing touch
  • Klop een eidooier los.
  • Kwast het hele pakket af met een laagje eigeel voor een mooie glimmende korst. Strooi er wat grof zeezout over.
  • Bedek een ovenplaat met bakpapier en leg de Beef Wellington met de naad naar beneden op de bakplaat.

    Tip! [Even credits aan Jamie Oliver voor deze toptip.] Zet twee pitten van je gasfornuis aan en plaats de bakplaat met Wellington hierop. ‘Bak’ zo de Wellington van onderaf aan voor een minuut of 5, om een zachte bodem te voorkomen!
  • Schuif in het midden van de oven en bak in zo’n 30 minuut af voor medium rare resultaat.
  • Laat daarna nog even 10 minuten rusten voor dat je de Beef Wellington is z’n geheel aan tafel serveert.

Tips

  • Gebruik voor het beste resultaat een oven thermometer. Die gaat af wanneer je Beef Wellington de juiste kern temperatuur heeft. Heel handig! Kernthermometer Beef Wellington:

    - Rare | 43 graden
    - Medium rare | 46 graden
    - Medium | 52 graden
    - Well done | 56 graden 
  • Met veel gasten aan tafel zijn er altijd mensen die juist van wat meer ‘well done’, of juist wat ‘rare’ vlees houden. Hoe dichter naar de rand, hoe gaarder het vlees. Zo kun je iedereen toch de juiste garing serveren.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten