Wat is de beste bbq van 2024? Die vraag klinkt makkelijker dan hij is. Want weet je wel hoeveel verschillende soorten bbq’s er zijn?

Je hebt natuurlijk de liefhebbers van houtskool barbecues en de mensen die het liefst met een gasbarbecue werken. 

Maar buiten die twee categorieën heb je nog veel meer soorten BBQ’s. Wat dacht je van die prachtige kamado’s? En ben je al bekend met de BBQ hit van 2024; de pellet bbq? 

Geen zorgen: in dit artikel lees je alles over de beste bbq van 2024. In elke categorie vertellen we je welke het beste is. Ook vertellen we je de best betaalbare, mooiste en goedkopere barbecue in deze klasse. 

Welke BBQ bij jou past en wat de verschillen zijn lees je hier. Samen met onze favoriete BBQ recepten en ons het lekkerste vlees

Klaar voor de zomer? Straks wel! 

Beste BBQ 2020

De beste BBQ op houtskool van 2024

il je je meten met echte BBQ pitmasters? Dan is er eigenlijk geen andere bbq, dan de kolen BBQ. Houtskool barbecues geven een mooie smaak aan je vlees en ze zijn niet duur. Deze kolen barbecues worden ook nog eens heel erg heet (+ 400 graden) en kunnen je vlees daarom perfect  en vlug dichtschroeien. 

Natuurlijk speelt de beleving hier ook een grote rol. Het aansteken van de kooltjes, de geur die om de BBQ (en je kleding!) hangt. Ja, dat heeft wel wat. 

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Kolen zijn iets moeilijker om aan te steken dan een gasbarbecue. Het duurt even voordat ze echt aan zijn en het wordt een zooitje. En alles stinkt. 🙂 Goed, ik vind persoonlijk dat dat er gewoon bij hoort. Voordelen
🔥 Geeft het échte BBQ gevoel 
🔥 Wordt heel heet (+ 400 graden) 
🔥 Zijn niet duur
🔥 Authentiek

Nadelen
🙁 Lastig aan te steken
🙁 De geur van BBQ is overal
🙁 Het duurt echt even voordat je kunt beginnen
🙁 Het wordt een zooitje 🙂

Onze favoriet | Weber Mastertouch GBS Premium SE E-5775​

Onze favoriete kolen BBQ is de Weber Mastertouch GBS Premium SE E-5775. Deze BBQ is groot genoeg voor een BBQ feestje voor 12 personen en Weber geeft 2 jaar garantie. Hij komt al met behoorlijk wat accessoires, maar je kunt de BBQ ook nog eens heel makkelijk uitbreiden. Hierdoor kan je er bijvoorbeeld ook een pizza of wok op gebruiken, waardoor je er de hele zomer, of misschien wel het hele jaar door, op kunt koken. Je kunt trouwens ook grillen en roken tegelijk. Een leuke BBQ dus, die je langzaamaan kunt upgraden tot een alleskunner. 

De BBQ heeft een thermometer ingebouwd in de deksel, zodat je precies kunt werken. Nog handiger is dat de deksel vastzit aan de BBQ met een scharnier. Dat betekent nooit meer een hete deksel op de grond parkeren. Veiligheid voorop! 

Naast de favoriet, Weber Mastertouch GBS Premium, is een goed alternatief deze goedkope houtskool barbecue. Ook van Weber.

Favoriet: Weber Mastertouch GBS Premium SE E-5775
Beste kolen bbq

Goedkope versie: Weber Original Kettle 57
Beste kolen bbq

De beste gasbarbecue van 2024

Gasbarbecues zijn perfect voor wie elke dag buiten wil koken. Niet alleen zijn ze binnen 10 minuten heet en dus ready to go voor je doordeweekse maaltje, ook de temperatuur is makkelijk te verhogen of te verlagen. Inderdaad net zo makkelijk als je fornuis. 

Gasbarbecues zijn dus een stuk makkelijker en sneller in gebruik in vergelijking met een houtskool barbecue. Al wordt hij nooit zo heet als een kolenbarbecue. Ook zijn deze BBQ’s groter en duurder. Je moet er dus zowel de ruimte, als de portemonnee voor hebben. 

Voordelen
🔥 Supersnel klaar
🔥 Temperatuur is makkelijk aan te passen
🔥 Elke dag te gebruiken
🔥 Gemakkelijk aan te steken

Nadelen
🙁 Neemt veel ruimte in
🙁 Niet dat echte BBQ gevoel
🙁 Duur
🙁 Telkens gasflessen vervangen

Onze favoriet | Weber Q3200 gasbarbecue

Onze favoriete gasbarbecue is van Weber. Hij heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt en is groot genoeg voor 13 personen, met twee branders. Bijna net zo goed, maar goedkoper (en mooier vinden wij) is de Boretti Addizio gasbarbecue, met wel 3 gasbranders. Mooi he?! 

Favoriet: Weber Q3200 stand zwart
Weber gasbarbecue
Runner up: Boretti Addiozio
Beste gasberbecue

De beste hout gestookte BBQ van 2024

Zelf vind ik het heel erg leuk om te koken op hout. Dat kan door een vuurtje te maken en er een driepoot, zoals deze op te zetten. Echt BBQ op hout kan natuurlijk ook. En het oer BBQ gevoel krijg je cadeau bij deze prachtige BBQ. De OFYR, wat een kunstwerk. 

Barbecueën op hout vergt wat meer tijd en ervaring. Maar, het geeft een waanzinnige smaak. Wist je bijvoorbeeld dat elke houtsoort weer een andere smaak geeft aan je steak? En na het barbecueën, tover je hem zo om tot vuurschaal. Kun je er natuurlijk ook nog gezellig omheen gaan zitten! Misschien met een paar marshmallows? 


Voordelen
🔥 De ultieme BBQ-ervaring
🔥 Prachtig design 
🔥 Je kunt verschillende soorten hout gebruiken met eigen smaakeigeschappen
🔥 Bijzonder
Nadelen
🙁 Lastig aan te steken
🙁 De geur van BBQ is overal
🙁 Het duurt echt even voordat je kunt beginnen
🙁 Kan heel prijzig zijn
OFYR-barbecue

Onze favoriet | De OFYR

Deze OFYR zagen we een paar jaar geleden voor het eerst. Sindsdien hebben we prachtige versies van deze houtgestookte BBQ voorbij zien komen. Deze zwarte zuil is onze favoriet, maar ook de koperkleurige versies, het tafelmodel en de buitenkeuken zijn een aanwinst voor je tuin. 
 
Deze barbecue is veelzijdig en krijgt heel veel extra punten als kunstobject. Het Nederlandse(!) design is om te beginnen origineel en past in elke tuin, maar daarnaast is het materiaal hoogwaardig. Elke chef, beginner of vergevorderd wordt hier blij van! 

Favoriet: OFYR black 100/100
OFYR Houtgestookte bbq
OFYR Tabló
Ofyr Tafel bbq

De beste elektrische BBQ van 2024

De elektrische bbq, kun je dat nog een BBQ noemen?  Het heeft wel wat weg van de gas barbecue. Maar het lijkt ook een beetje op gourmetten. Je grilt hierbij dus met elektriciteit in plaats van gas. 

Een van de grootste nadelen is dat je een stopcontact nodig hebt. Voordelen zijn er ook. Met een elektrische bbq zijn er weinig voorbereidingen te treffen. Je steekt simpelweg de stekker in het stopcontact. En ook het vervangen van die zware en dure flessen gas is er niet bij. 

Elektrische versies zijn ideaal voor wie bijvoorbeeld wil barbecueën op een klein balkon, of voor wie vast zit aan strenge regels in zijn appartement met betrekking tot barbecues. Deze apparaten zijn ook veiliger, omdat je niet met open vuur werkt. Heel kindvriendelijk dus. 

Voordelen

🔥 Neemt weinig ruimte in
🔥 Mag ook op het balkon
🔥 Geen dure flessen gas
🔥 Je kunt direct beginnen
🔥 Veilig
Nadelen

🙁 Geen echte rooksmaak
🙁 Niet zo'n authentiek BBQ gevoel
🙁 Je hebt een stopcontact nodig
🙁 Wordt niet zo heet
Beste elektrische barbecue 2020

Onze favoriet | De weber Q1400

De beste in deze categorie is de Weber Q1400. Deze elektrische BBQ is groot genoeg voor 7 personen en je neemt hem makkelijk mee op de camping of boot. Het kan dus ook een tafelbarbecue zijn. Heel veilig, heel snel en dat allemaal zonder rook. 

De Chelsea Outdoorchef P 420 E komt als tweede uit de bus. Goede BBQ, maar vooral heel erg mooi. Handig ding dus, snel is schoon te maken en hij lijkt het meest op een ‘echte’ BBQ. 

Favoriet: Weber Q1400 elektrische BBQ
Weber Elektrische bbq
Extra punten voor design: Outdoorchef Chelsea P 420 E
Elektrische bbq

De beste BBQ / pellet grill van 2024

Een pellet BBQ of pellet grill is op dit moment dé rage in Amerika, en we verwachten dat dit ook in Europa een grote hit gaat worden!  Een pellet BBQ is een smoker die brandt op houtpellets, in plaats van hout, kolen, gas of elektriciteit. 

Het gebruik ervan is heel simpel en lijkt misschien nog wel het meest op een oven. Dat betekent dat dit dus zeker ook een pizzaoven in één is. Een pellet barbecue werkt redelijk automatisch. Hou je dus van gemak? Dan is dit je BBQ! Met een temperatuurbereik tussen de 95 en 315 graden zijn deze BBQ’s ook nog eens heel divers. 

Je kunt er dus niet alleen mee grillen, maar ook (zoet) mee bakken. De Pellet BBQ van Weber heeft zelfs een app, die je stap voor stap helpt met het bereiden van je favoriete bbq-recept. 

Puristen gaan misschien steigeren, omdat je bij deze BBQ bijvoorbeeld de temperatuur kunt instellen. Maar de resultaten die je boekt met dit soort BBQ’s zijn heel erg goed en zouden niet misstaan in een luxe restaurant. Bovendien zijn er maar weinig BBQ’s zo veelzijdig. Je kunt bovendien kiezen uit pellets van verschillende soorten hout, om een bepaalde smaak te creëren. 

Wat is een hout pellet? Wat is een houtpellet, vraag je? Een houtpellet is een geperste korrel van hout. Ze zijn te koop van verschillende soorten hout en zelfs als mix. Voor bbq’en gebruik je trouwens andere soorten pellets dan voor een pelletkachel.

Voordelen

🔥 Erg precies qua temperatuur
🔥 Waanzinnige resultaten
🔥 Gemakkelijk aan te steken
🔥 De meest veelzijdige BBQ 
🔥 Je kunt er ook pizza in bakken
Nadelen

🙁 Gedeeltelijk automatisch, je hoeft dus weinig zelf te doen
🙁 Niet zo'n authentiek BBQ gevoel

Weber smokerfire pellet bbq

Onze favoriet | Traeger Pro 575

Prachtige apparaten, die pellet BBQ’s. De meeste werken volautomatisch om je van prachtige gerechten met de perfecte rooksmaak te voorzien. Onze beide favorieten werken bovendien met een app, zodat je de BBQ op afstand kunt bedienen. Klinkt misschien minder als authentiek BBQ’en, maar wacht maar tot je deze gerechten hebt geproefd. De Traeger is – in BBQ-land Amerika – het best verkochte merk. En wordt geleverd met een eigen app met 1500 recepten. 

Ook Weber heeft dit jaar een fantastische versie van de pellet barbecue op de markt gebracht. Hij komt goed uit de test en ziet er prachtig uit. 

Traeger Pro 575
Traeger Pro bbq
Weber Smokefire EX4 Wood Fired Pellet Grill​
Pellet bbq weber

De beste kamado BBQ van 2024

Erg populair bij chefs en alfamannen is de kamado BBQ. Echt een BBQ voor de hobbyist die al wat meer ervaring heeft. En die zeker ook wat meer wil uitgeven. 

De kamado’s gebruik je het hele jaar door en ze hebben een luxe uitstraling. Ze draaien op houtskool, maar zijn zuinig in gebruik.   

Met de kamado kun je een een heleboel verschillende resultaten bereiken. Grillen, natuurlijk, maar ook slow cooking op temperaturen tussen de 70 en de 120 graden. Door deze techniek, waarbij het vocht in de kamado blijft, wordt het vlees extreem mals en sappig. Ook roken, stomen en stoven behoren tot de opties. 

Bekende merken zijn natuurlijk Big Green Egg en The Bastard. Kamado’s zijn er al vanaf 300 euro, maar de duurste kost makkelijk het tienvoudige. Hier kun je dan ook een heel speenvarken op kwijt. 


De gemiddelde prijs van een kamado is zo’n duizend euro. Een hoop geld voor een BBQ, maar er zijn veel specialisten die zeggen dat deze BBQ’s een leven lang mee gaan. Wat zijn verder de voordelen en nadelen van deze kamado BBQ? En welke kamado is het beste? 

Het grootste verschil in kamado’s zit hem in het materiaal dat gebruikt wordt. Cordoriet keramiek is een mix van cordoriet, keramiek en quartz. Dat zet bijna niet uit bij hoge temperaturen. Je herkent het aan de witte kleur aan de binnenkant van de kamado. 

Ook versterkte klei is een optie. Dat is een authentieke keuze, dit wordt namelijk al 3000 jaar gebruikt bij het maken van kamado’s. De kwaliteit van de klei hangt af van de samenstelling. Goedkoop is hierbij duurkoop en wanneer de kamado niet zorgvuldig wordt gegoten, kunnen er luchtbellen in de ketel zitten. Bij hoge temperaturen kunnen die makkelijk barsten. 

Naast het materiaal van de ketel, is ook de dikte van de ketel belangrijk. Hoe dikker, hoe beter. Er bestaan trouwens ook kamado’s die niet van keramiek of klei gemaakt zijn, maar van metaal. Ook daar zitten prima exemplaren tussen. 

Je hoort het al, een kamado is niet zomaar een barbecue. Lees je goed in voordat je er een koopt. Onze favoriet is in elk geval The Bastard! 

Voordelen

🔥 Erg precies qua temperatuur
🔥 Waanzinnige resultaten
veelzijdige BBQ 
🔥 Je kunt er ook pizza in bakken
Nadelen

🙁 Duur
🙁 Er komen veel slechte versies op de markt
🙁 En die gaan vaak stuk
Beste kamado bbq

Onze favoriet | Bastard Urban versie 2019

De nieuwe versie van de Bastard wordt uitgevoerd in prachtig matzwart en is verbeterd ten opzichte van eerdere versies. Zo is het onderstel verbeterd en is er een extra dik grillrooster. 

Bastard Urban 2019 Medium Complete
bastard urban versie bbq

De beste buitenkeuken van 2024

Voor iedereen die de ruimte heeft en liever altijd buiten kookt, is het aanschaffen van een echte buitenkeuken misschien een optie. ‘Een buitenkeuken’ is een barbecue met meerdere extra opties. Een koelkast kan bijvoorbeeld, maar ook een kraan, sideburner en bergruimte. 

Er zijn heel veel verschillende soorten buitenkeukens. En welke buitenkeuken het beste is hangt er af van je persoonlijke wensen. Zo’n enorm bakbeest in je tuin vraagt behoorlijk wat aandacht en dus is het belangrijk dat het design je bevalt. Er zijn prachtige stoere matzwarte exemplaren, maar ook strakke keukens van hoogglans. Het is maar net waar je van houdt. 

Het is misschien nog wel belangrijker of je liever barbecuet  op kolen of op gas. Sommige buitenkeukens doen beide. 

Voordelen

🔥 Gemak
🔥 Alles bij de hand
🔥 Verkrijgbaar voor elk soort brandstof 
🔥 Prachtig om te zien 
🔥 Je hebt alle ruimte
Nadelen

🙁 Niet zo'n authentiek BBQ gevoel
🙁 Duur
🙁 Neemt heel veel ruimte in

Boretti gasbarbecue

Onze favoriete buitenkeuken | Boretti Da Vinci

Haal – als het even kan – deze alleskunner in huis en je kookt nooit meer binnen. Voortaan sta jij, met een biertje in de hand, steaks te flippen aan deze beauty. 

Koken, bakken of grillen, deze buitenkeuken doet het allemaal. Het echte BBQ gevoel krijg je door de twee(!) infraroodbranders, waardoor je jouw steak voorziet van zo’n lekker BBQ korstje. Verkrijgbaar in meerdere kleuren, zoals zwart, legergroen en knalrood. 

Boretti Da Vinci | De beste buitenkeuken 2024
Boretti gasbarbecue

Speciale vermelding: pizza BBQ!

Wie wel eens heeft geprobeerd om een pizza te bakken op de bbq, weet dat dat niet altijd zonder risico is. In principe heb je alleen een pizzasteen en een BBQ met een deksel nodig. Maar..

Wat een probleem kan opleveren is de temperatuur. Bij een echte pizzaoven is de temperatuur hoog! Het liefst boven de 400 graden. Dat is iets wat veel bbq’s niet redden. En wanneer dat wel het geval is, wordt de pizzasteen zo heet, dat de pizza direct een zwarte bodem krijgt, zonder dat de kaas is gesmolten. 

Wanneer je dus echt dol bent op pizza’s en die het liefst buiten zou willen bakken, is een pizzaoven uitermate geschikt. Pizza ovens komen in grote en kleine formaten. En de meeste zijn hout gestookt. 

Wanneer je die grote pizzaovens voor 4 pizza’s moet opwarmen tot 400 graden, kost dat veel tijd en energie. Het is ook niet heel milieubewust. Gelukkig zijn er ook hele mooie en snelle oplossingen. Zoals deze Fikkie. Het is een kleine pizzaoven, die je stookt op hout. Deze prachtig oven is snel op temperatuur en bakt daarna – net als in een grote pizzaoven – je pizza binnen enkele minuten of seconden, precies zoals je ze hebben wilt. Echt een top ding voor feestjes. Dit resultaat krijgen wij niet in onze eigen keukenoven.

Voordelen

🔥 Snel op temperatuur
🔥 Hoge temperatuur
🔥 Gemakkelijk aan te steken
🔥 Neemt niet heel veel ruimte in
🔥 Milieubewuste keuze
Nadelen

🙁 Kan maar 1 pizza per keer in.Onze favoriet | Fikkie Outdoor Oven

PIZZA OVEN

Speciale vermelding: Strand BBQ!

We noemen deze categorie strand BBQ, maar we bedoelen eigenlijk draagbare BBQ’s die lichtgewicht en handzaam zijn. Sommige zelfs opvouwbaar. Deze BBQ’s zijn ideaal voor in het park, op de camping of op het balkon. 

Er zijn hele stoere exemplaren die op houtskool werken, maar ook gas en elektrisch is een optie. We hebben er twee voor je op een rij gezet. Allebij prima BBQ’s, maar sommigen vallen op, door design, gemak en kwaliteit. 

Voordelen
🔥 Snel op temperatuur
🔥 Gemakkelijk aan te steken
🔥 Compact en draagbaar


Nadelen
🙁 Niet heel veel ruimteOnze favoriet | Boretti Terzo Tonello

Boretti Tonello Houtskoolbarbecue
Boretti Tonello Houtskoolbarbecue
Ook cool: Gusto Smokerbarbecue
Gusto Smokerbarbecue

VLEES

Conclusie

Nou, dat zijn de beste barbecues voor 2024. Nog best moeilijk om hier een keuze uit te maken toch? 

Houd het volgende in je hoofd wanneer je een barbecue gaat kopen: 

  • Waar ga je BBQ-en? 
  • Waar ga je de BBQ laten, als je er niet op kookt? 
  • Voor hoeveel personen barbecue je meestal? 
  • Hou je van het robuuste BBQ gevoel – of ga je voor gemak en snelheid? 
  • Wat is je budget? We hopen dat je met deze koopgids uit de voeten kunt en wensen je natuurlijk heel veel plezier met je aankoop! Zit jouw BBQ er niet bij? Op Bol.com en Coolblue vind je nog een heleboel andere opties. 

Dit artikel is niet gesponsord. 
De merken die hier vermeld worden hebben niet betaald om hier te staan. 
Wij vinden dit gewoon de beste bbq’s. 
Er zijn affiliate links verwerkt in dit artikel.