De beste ijsjes van de Nederlandse kust haal je hier – van Texel tot Zeeland

Met de zomer in aantocht is dit lijstje geen overbodige luxe. Cijn Prins en Jonah Freud selecteerde de beste, de mooiste en de meest ambachtelijke ijssalons langs onze Nederlandse kust. Come and get your icecream fix!  

1. Wim Laan

Bepaald geen jonkie: al meer dan honderd jaar is de ijssalon van Wim Laan een begrip in Den Helder. Voor een uitgebreid assortiment moet je hier niet zijn want ze verkopen alleen vanilleroomijs, maar dan wel heel lekker.

Keizerstraat 22, 1781 GG Den Helder

2. IJsparadijs

Hier hebben ze een mooi uitgebreid aanbod. Zowel sorbet- als roomijs, van watermeloen tot vanille.

Beatrixstraat 39, 1781 EM Den Helder

3. IJsie Prima

Het ambachtelijke ijs van IJsie Prima leidt tot lange rijen voor de deur. Mensen staat in zwemoutfit te wachten aan het loket, of zitten van een fantastische ijscoupe te genieten in de salon.

Dorpsplein 27, 1759 GM Callantsoog

Julianadorp Zeelust
Zelf ijs maken? Probeer deze mango lassi ijsjes uit My Streetfood Kitchen!

4. Puur & Passie

Een van de drie fantastische ijssalons in Egmond is Puur & Passie. Ze hebben met hun ijs onder andere de Gouden IJscoupe gewonnen. Wij vielen als een blok voor het yoghurtijs met Spaanse sinaasappel.

Voorstraat 116, 1931 AP Egmond aan Zee 

5. Rosaria’s IJS  

Heerlijke zaak, waar ze al ruim twintig jaar hun ijs vol liefde maken. Ze hebben net de hele zaak verbouwd, waardoor de keukens open zijn. In de ene keuken ijs, aan de andere kant pasta en pizza.

Voorstraat 149, 1931 AK Egmond aan Zee

6. Pravisani & Co

Er zijn mensen die hier al zestig(!) jaar hun ijsje halen. Dat is een mooi idee, hè? Prachtige oude ijsmachines sieren dit zaakje en het ijs dat ze daarin maken is volgens vele onovertroffen. De IJssalon is dan ook tot ver buiten Egmond bekend.

Voorstraat 120, 1931 AP Egmond aan Zee

Egmond Zeelust
Scheveningen Zeelust

7. Eigenwijs

Dit is een winkeltje dat ijs verkoopt vanuit een klein ijsfabriekje. Ze halen de melk zelf bij een boer in Velsen-Zuid. Liefelijk en kleinschalig kan zo fijn zijn.

Reyndersweg 2, 1951 LA Velsen-Noord 

8. IJssalon San Remo

Heel Zandvoort staat in de rij voor bij IJssalon San Remo. Mooie, ruime en schone zaak.

Schoolstraat 1, 2042 VA, Zandvoort

9. Vivaldi

Al 22 jaar eet je hier huisgemaakt ijs. Het decor is ook hetzelfde gebleven. Wat uiteraard positief is, want ijsjes bij retro kleuren smaken vaak toch net lekkerder.

Koningin Wilhelmina, Boulevard 17 2202 GT Noordwijk

10. Pistacchio  

De twee pistachegroene ijssalonnetjes op de boulevard van Katwijk aan Zee zijn een prachtige aanblik – hier worden sommige smaken nog ouderwets ‘op de bok’ gemaakt!

Boulevard Zeezijde 15 & 25, 2225 BB Katwijk aan Zee

Lees ook | Dit zijn de leukste restaurants van Scheveningen!

11. Krijn Verdoes

Een lange rij siert de ingang van deze ambachtelijke banketbakkerij. De specialiteit is stroopkoekijs, maar kijk niet verbaasd op als je hier een smaak als ‘boerencake met limoncello’ tegenkomt.

Voorstraat 21, 2225 EK Katwijk aan Zee

12. IJsalon San Remo

Dit salonnetje oogt wat retro, maar het bestaat al zo’n zestig jaar. Naast hoorntjes, verkopen ze hun huisgemaakte ijs ook in hele leuke dierenbekers.

Keizerstraat 57, 2584 BB Den Haag 

13. IJssalon Capri

Kijkduiners worden al 26 jaar gelukkig van het zelfgemaakte ijs van Capri. Een van de lekkerste en bijzonderste smaken in het ijsaanbod is toch wel het ‘geroosterde amandelenijs’.

Deltaplein 621, 2554 GJ Den Haag

Katwijk Zeelust

14. Bellagio

Vrolijkmakende en kleurige ijscoupes in dit ijscafe. Ook broodjes, lunch en heerlijke koffie.

Prins Hendrikstraat 285, 3151 AK Hoek van Holland  

15. Capri IJS

Zelfgemaakt ijs in bijzondere smaken. Honing-quinoa-ijs of Luikse-wafelijs? Je vindt het hier. Niet overslaan: Zeeuwse Bolusijs.

Dam 22, 4301 JB Zierikzee

16. Cappello Giallo

Heerlijk Italiaans schepijs op het meest Hollandse plekje van Nederland. Het ijs wordt zelf gemaakt met melk die vers bij de boer wordt gehaald.

Kaai 1, 4351 AA Veere 

Zeelust van Jonah Freud & Cijn Prins

De adressen en teksten uit dit artikel komen uit Zeelust, van Texel tot Zeeland – en zijn geschreven door Cijn Prins en Jonah Freud. De foto’s zijn van Coco Duivenvoorde. Zeelust gaat niet alleen over ijs. Je vindt er ook de meest luxe restaurants, viskotten en ambachtelijke bakkers langs onze mooie kustlijn in!

Zeelust kookboek

Zeelust – van Texel tot Zeeland

  • Auteurs | Jonah Freud & Cijn Prins
  • Uitgever | Fontaine
  • Omvang | 208 pagina’s
  • ISBN | 9789059567351
  • Prijs € 21,94