2018 was weer een jaar vol fantastische kookboeken. Prachtige bakboeken, gezonde boeken en snelle recepten. Veel Aziatische kookboeken en pareltjes van naslagwerken. Onze favoriete auteurs brachten ook weer een boek uit, en er waren ook weer een boel boeken over speciale onderwerpen.

In deze lijst vind je kookboeken die origineel, verrassend en bijzonder goed zijn. Perfecte cadeautjes ook! Lees mee!

De leukste en beste kookboeken van 2018

Het Franse Kookatelier

Voor wie?

Romantische geesten die het liefst hun keuken volhangen met koperen potten en pannen. Foodies die verliefd zijn op de Franse keuken en willen leren hoe je zelf madeleines en pate maakt. Maar nog het allerliefst morgen zelf verhuizen naar het Franse platteland.

  • Auteurs Marjorie Taylor en Kendall Smith Franchini
  • Uitgever Spectrum
  • 400 pagina’s
  • € 39,99
  • ISBN 9789000361229

Je koopt hier Het Franse Kookatelier hier ➡️

Een heerlijk dik boek van twee Amerikanen die hun geboorteland verruilden voor het Franse platteland. Moeder en dochter hebben inmiddels een bloeiende kookschool in het plaatstje Beaune in de Franse Bourgogne. Het boek staat vol achtergrondinformatie en klassieke recepten, 400 pagina’s lang! Fijn boek, waardoor je het idee krijgt dat deze lieve chefs met je meekijken bij het maken van de perfecte Madeleines. Lees hier de uitgebreide recensie.

Beste-kookboeken-2018
Wij mochten eerder vast twee recepten met je delen: Klik hier voor Coq au Vin of Franse radijsjes met boter en tuinmanszoutmelange. 

Zes Seizoenen

Voor wie?

Voor de bewuste eter en kok is er nu Zes Seizoenen. Allereerst een prachtig boek dat niet misstaat op je kookboekenhouder. Vol prachtige originele recepten. Kleine feestjes voor elke dag, want niet moeilijk om te maken. Ook voor de beginner dus een aanrader. En zeker ook voor diegene die minder vlees en vis willen eten en wel wat inspiratie kunnen gebruiken.

  • Auteurs Joshua Mc Fadden & Martha Holmberg
  • Uitgever Spectrum
  • 400 pagina’s
  • € 35
  • ISBN 9789000359653

Je koopt Zes Seizoenen hier ➡️

Daarnaast is dit boek ook een serieuze inspiratie om te eten en te koken volgens de seizoenen. Schrijver Joshua Mc Fadden deelt zijn recepten in bij zes verschillende recepten, naast de normale seizoenen wordt de zomer wordt in drieën gesplitst (vroege zomer, zomer en nazomer). Volkomen logisch als je kijkt naar de diversiteit die de zomer biedt qua groenten en fruitaanbod. En al krijgen groenten hier de absolute hoofdrol, Joshua kookt niet alleen vegetarisch!
beste-kookboeken-2018

Vast een voorproefje? Hier vind je twee slimme recepten uit Zes Seizoenen, Gebakken wortels met salsa verde en avocado of liever Rigatoni met broccoli en worst

Made at Home

Speciaal voor de koks die willen koken zoals grote chefs dat thuis doen, is er nog zo’n dikke pil. Made at Home is de opvolger van de succesvolle boeken Made In Italy en Made in Sicily. Groot chef en goede schrijver Giorgio Locatelli kookt dagelijks de sterren van de hemel in zijn restaurant Locanda Locatelli* in Londen. In dit boek komen die nu eens niet aan bod, maar juist de gerechten die hij voor zijn gezin, staff en andere mensen van wie hij houdt kookt.

Voor wie?

  • Auteurs Giorgio Locatelli
  • Uitgever Fontaine
  • 320 pagina’s
  • € 24,95
  • ISBN 9789059568341

Je koopt Made at Home hier ➡️

In dit boek veel zorg voor de typografie en indeling. Lekker duidelijk dus. Je vindt er de favoriete gerechten van Giorgio’s vrouw, de ossobuco van zijn grootmoeder en meer recepten uit de Italiaanse familiekeuken. Bij elk recept komen uitgebreide productinformatie en een persoonlijke noot van de grootmeester. Naast salades, crostini’s, soepen, pasta, pizza, vis, vlees en dolce, spat vooral de liefde van de pagina’s.
beste-Kookboeken-2018

Time

Voor wie?

Speciaal voor de vele fans van het eerste kookboek Gather, komt in een razend tempo het tweede boek van Gill Meller uit, Time. Gill is chef bij het wereldberoemde River Cottage en mag René Redzepi (Noma) tot zijn fans rekenen. Time is een klassiek en rustiek kookboek wat mee beweegt met de seizoenen en vol staat met eenvoudige, maar authentieke recepten. Bekijk hier bijvoorbeeld de recepten voor gevulde pompoen en zomerse moestuintaart!

  • Auteurs Gill Meller
  • Uitgever Good Cook
  • 320 pagina’s
  • € 29,95
  • ISBN 9789461431967

Je koopt Time hier ➡️

Ook dit boek gaat mee in de ‘recepten op seizoen’ trend, en deelt verder de seizoenen weer in in verschillende dagdelen. Er zijn recepten voor de ochtend, middag en avond. De naam ‘Time’ is in meerdere opzichten goed gekozen. Voor de schrijver is een van de belangrijkste lessen uit zijn boek dat we meer tijd moeten maken om te koken, en meer tijd moeten doorbrengen in de keuken. Deze ode aan de keuken vind je ook terug op de foto’s. Van strakke designkeuken tot onafgeruimde haastige ontbijttafel, ze krijgen allemaal een plekje in dit mooie boek.
Beste-kookboeken-2018

My Asian Kitchen

Voor foodies die geheimen van de Aziatische keuken eigen willen maken. Met dit boek wordt jouw repertoire als kok uitgebreid met kennis en kunde van de exotische smaken van je favoriete streetfood keuken. Noedels, ramen, hotpot en dumplings. Jennifer Joyce leert je deze fantastische gerechten thuis te maken. Niet moeilijk, met duidelijke tekeningen en prachtige foto’s. Wij zijn fan!

Voor wie?

  • Auteurs Jennifer Joyce
  • Uitgever Good Cook
  • 256 pagina’s
  • € 24,95
  • ISBN 9789461431998

Je koopt My Asian Kitchen hier ➡️

Na drie jaar komt mijn favoriete kookboeken-auteur eindelijk met een opvolger van het door mij stukgekookte My Streetfood Kitchen. Destijds knalden de smaken van de pagina’s en ik heb dan ook reikhalzend naar dit nieuwe kookboek uitgekeken. My Asian Kitchen draait dit keer om de traditionele en moderne Aziatische keuken. Joyce is (weer) de ideale vertaler van de traditionele, klassieke en authentieke technieken, naar fijne, handzame en realistische recepten die je dagelijks wilt koken.
Beste-kookboeken-2018

Modern Baking

Natuurlijk is geen lijst met kookboeken compleet zonder een mooi bakboek. Op het nippertje van 2018 verscheen dit prachtige kookboek, waar elk bakkerhart van zal overslaan. Al is het alleen al van de foto’s. Donna Hay maakt dit keer een waanzinnig mooi boek waarbij tijdens het lezen al het glazuur van je tanden spat. Alles eten, koken, hebben!

Voor wie?

  • Auteur Donna Hay
  • Uitgever Spectrum
  • 400 pagina’s
  • € 35 ➡️
  • ISBN 9789000360550

Je koopt Modern Baking hier ➡️

Naast de prachtige foto’s is dit bakboek ook erg praktisch. Elk van de hoofdstukken – Chocolade, Karamel toffee & koffie, Suiker & specerijen, Vruchten & bessen of Melk & Room – is ingedeeld in een ‘normaal’ stuk vol mooie taarten en prachtige desserts. Maar er zijn ook bladzijden vol ‘Quick Fix’ en ‘Fresh & Light’. Die laatste is voor de meer verantwoorde zoetekauw, de eerste voor wie weinig tijd heeft. Een heerlijk luxe boek, waarvan je alles wilt koken.
Beste-Kookboeken-2018

Thuis

Fangirls en boys, culinaire talenten met ambities of enthousiaste horecatijgers die willen weten hoe het er bij de top van Nederland aan toe gaat tijdens personeelseten of thuis. Recepten die iedereen kan maken, maar dan wél bedacht door een van de beste chefs van deze tijd.

Voor wie?

  • Auteurs Jonnie Boer, Thérèse Boer, Joël Broekaert
  • Uitgever Wbooks
  • 224 pagina’s
  • € 39,95
  • ISBN 9789462582620

Je koopt Thuis hier ➡️ 

Het concept van Thuis – het nieuwste boek van Jonnie & Thérèse Boer – lijkt erg veel op het bovenstaande kookboek Made at Home, of Simple Food van Sergio Herman. Ook hier geeft een sterrenchef prijs, wat thuis de pot schaft. En ondanks het niet zo originele concept, wil je dit boek wel degelijk hebben. De eigenaren van De Librije weten natuurlijk precies wat lekker is, ook als ze met alledaagse ingrediënten koken, die overal verkrijgbaar zijn. Co-auteur is culinair journalist Joël Broekaert (o.a. De alleseter) waardoor je zeker weet dat dit een fijn geschreven en no-nonsens boek is. Het boek komt ook nog eens in een prachtige huls die je kunt transformeren tot uitklapbare leesstandaard.
Beste-Kookboeken-2018

🎁 Tip: Meer inspiratie nodig? Ook in 2017 werden er een aantal prachtige kookboeken uitgegeven. Dit zijn ons favoriete kookboeken van vorig jaar.