De koude dagen vol gezelligheid en uitgebreide etentjes zijn eindelijk hier. Hoe het dit jaar allemaal precies eruit zal zien is nog maar de vraag i.v.m., ach, laat ook maar.. 🙂

Maar dat we gaan genieten rond de feestverlichting (hopelijk met elkaar), dat is een ding dat zeker is. Cadeautje's: het is niet het allerbelangrijkste, maar natuurlijk wel leuk!

Wat gaan we dit jaar geven, is telkens weer de vraag. Voor ons foodies is dat niet zo moeilijk. Want al heb je alle gadgets , potten, pannen, koksmessen, wijnkoelers en bakvormen al in huis - er is één cadeau dat altijd welkom is: een kookboek.

Ik ben er gek op. Of het nou kookboeken zijn met moeilijke recepten van Michelin-restaurants, of een grappig kookboek voor studenten die nog geen water kunnen koken, kom maar door.

Wij hebben een prachtig lijstje met de beste kookboeken 2021 voor jullie gemaakt. Welke wordt het?

Hier vind je de beste kookboeken van 2022.

De beste kookboeken van 2021 voor foodies, kokkies en levensgenieters

1. Ottolenghi Test Kitchen - Shelf Love | Yotam Ottolenghi

We vallen maar meteen met de deur in huis: Ottolenghi; de meester van de op groenten gerichte Midden Oosterse en Arabische keuken. Veelal mediterraan beïnvloede recepten, altijd smaakvol en tegelijkertijd makkelijk te maken. Probeer vooral dit recept voor gevulde paprika's met romige mais eens thuis!

Internationale bestseller-auteur Yotam Ottolenghi heeft voor de zoveelste keer een pareltje voortgebracht. Dit keer een kookboek met recepten die hij samen met zijn Test Keuken Team heeft gerealiseerd. Het staat vol met mooie recepten die je elke dag thuis kunt maken, maar die ook de wow-factor hebben en zo op een goede menukaart kunnen staan.

Denk hierbij aan dit recept met filodeeg, bloemkool en kaas of wat dacht je van niet zomaar shaksuka maar een shaksuka met zoete aardappel. The book that keeps on giving...

Ottolenghi Test Kitchen - Shelf Love

2. Parwana | Durkhanai Ayubi

Dit is weer eens iets heel anders; een kookboek over de nog onbekende Afghaanse keuken! En dan een bepaalde, traditionele en persoonlijke Afghaanse keuken. De hoofdrol in dit bijzondere kookboek is namelijk voor - naast lekker eten - de familie Ayubi, die in Australië een restaurant runt. Dus, terwijl je recepten zoals bolani (met drie verschillende vullingen!) of iets minder alledaags als soep van mungbonen doorkijkt, lees je verhalen over Afghaanse (eet) tradities.


Een kookboek met heel veel informatie dus, en een die je als foodie in je collectie wilt hebben. Nog een pareltje is het recept voor gestoomde aubergine met yoghurtdressing...

Krijgen is fijn, geven is leuker!

3. De Smaakvergelijking | Nik Sharma

Okee dan, dit is het echte werk. De Smaakvergelijking is niet zomaar een kookboek. Natuurlijk staan er recepten in. Veel zelfs, en goede ook. Maar dit kookboek gaat verder dan alleen maar recepturen en bereidingen.

De Smaakvergelijking gaat op een wetenschappelijke manier in op smaken. Zoet, zout, zuur, bitter en umami. Nik Sharma - zelf moleculair bioloog en foodie - beschrijft wat verschillende smaken met onze zintuigen doen, hoe je ermee speelt, en toepast in jouw eten. De hoofdstukken zijn praktisch ingedeeld en de foto's zijn top.

Het belang van balans tussen zoet/zuur en zout is ontzettend belangrijk en allesbepalend in je eten. Maak dit recept voor kipcurry met kokos (njam) en je zult zien wat Nik Sharma bedoelt.

Een topcadeau voor de kooknerds onder ons!

De Smaakvergelijking Receptenboek

4. Ode aan groenten | Alice Zaslavsky

Je zou kunnen zeggen dat dit niet zomaar een kookboek is over groenten, maar misschien zelfs een groentenbijbel. Overdrijf ik? Nauwelijks, want Ode aan Groenten is precies dat. Groenten waar je nog nooit van gehoord hebt worden op een simpele manier bereid en alledaagse groenten bereid op een volkomen onverwachtse manier. Groenten in de hoofdrol. We hebben het inmiddels vele malen eerder gezien, maar als het écht goed is, mag dat wel gezegd worden.

Zaslavsky - zelf restaurateur en chef - weet waar ze over schrijft dus. Een kleine greep uit deze lofzang aan de groenten: een recept om te watertanden voor dahl (Indiase linzensoep) en de klassieker met een twist: Waldorfsalade met koolrabi. In the mood voor iets exotisch maar toch salade? Maak dan zeker deze fattoush, een Libanese salade met groente, knoflooksaus en pita.

roze groen omslag ode aan groenten kookboek omslag

5. Banketbakker | Claire Saffitz

Leer beter bakken met Claire Saffitz. Dit boek is zowel een New York Times bestseller als een van de absolute toppers in Nederland. Claire Saffitz is on- en offline inmiddels een bakberoemdheid. In dit pareltje staan recepten voor de beginnende bakkers/patissiers als wel voor de iets meer ervaren koekenbakkers. Elk recept staat duidelijk stap voor stap beschreven. Sla het boek open en je staat even later te koken.

Heb jij weleens pigs in a blanket gemaakt? Waarschijnlijk wel iets vergelijkbaars, maar dit wil je proberen. En hoe lang ben je al van plan jouw eigen banketbakkersroom te maken of te perfectioneren? Nu is je kans met dit recept voor banketbakkersroom. Als hoofdgerecht raad ik ten zeerste dit recept voor plaattaart met tomaten en feta. Nom nom nommm!

Nooit meer zonder!

Banketbakker kookboek

6. Van Aardappel tot Avocado | Klaartje Scheepers

 

De Allerhande kennen we allemaal. Maar wist je dat de Allerhande al bijna zeventig jaar wordt uitgegeven? Ongelooflijk toch? Meerdere generaties zijn dus opgegroeid met het blaadje. Het aantal recepten dat erin heeft gestaan sinds de jaren vijftig moet dan ook duizelingwekkend zijn.

Van Aardappel tot Avocado gaat over de Nederlandse eetcultuur. En met name de veranderingen in de loop der jaren. Als je bedenkt dat we zeventig jaar geleden voornamelijk aardappels en zo aten, en dat avocado al lang niks nieuws meer is...

Dit kookboek is hartstikke leuk om te lezen en er staan natuurlijk de meest uiteenlopende recepten in. Als dat geen mooi cadeautje is!

7. Vegetalia | Luna Trapani

Voor de liefhebbers van de Italiaanse keuken is er nu het vervolg op het succesvolle Veganista van Luna Trapani.

Handig ingedeelde hoofdstukken en duidelijke stapsgewijze recepten. Voor wie geen dierlijke producten wil eten (of minder) maar toch heerlijk echt Italiaans wil genieten.

Veganistische recepten waarbij je geen seconde het vlees mist. Het recept voor vegan pasta Bolognese wil je ook echt niet missen!

Maar ook aan de zoetekauw die ei en zuivel vaarwel heeft gezegd, is gedacht. Maak thuis eens die heerlijke vegan cantuccini classici of een echte vegan cake met citroen en ricotta van amandelmelk.

Loopt het water je al in de mond?

Vegetalia Receptenboek

8. The Pie Room | Calum Franklin

Officiel van vorig jaar, maar dit is echt een must have voor elke (thuis) kok! Houd jij net zoals ik ook zo van hartige taarten zoals English pie's en quiches? Dan is dit het kookboek voor jou.

Calum Franklin wordt beschouwd als een hedendaags genie als het gaat om deeg, taarten, bakken en alles wat erbij komt kijken. Vanuit zijn keuken/bakkerij die eruitziet alsof je je in het Londen uit de tijd van Queen Victoria bevindt, maken hij en zijn team de mooiste creaties ooit.

In The Pie Room legt hij duidelijk en precies uit hoe hij de verschillende soorten deeg maakt. Van een multi-inzetbaar klassiek (korst)deeg voor hartige taarten tot ouderwets deeg met niervet. Vullingen met vlees, vis en vegetarisch. Hartige taarten dus, maar er staan ook veel geweldige recepten voor zoete taartjes.

De uitdaging is om niet zomaar lekkere pie's te maken maar ook net zulke mooie als in The Pie Room. Aan de slag dus!