Wat zijn de beste kookboeken van 2017? Want het lijkt tegenwoordig wel of er elke dag een nieuw kookboek uitkomt. Niet gek want Nederlanders zijn dol op kookboeken! Heerlijk om in te lezen, mooi om in de keukenkast te hebben staan en een inspiratie als er weer eens gezond, gezellig of speciaal gekookt moet worden.
Hier vind je de beste kookboeken van 2022.
In de ‘best verkocht’ lijsten van dit jaar staan de #fitgirls, vegan en vega kookboeken bovenaan, met hier en daar een grote naam als Jamie, Nigella en Sergio. In deze lijst vind je een paar van die boeken, maar vooral kookboeken die dit jaar nauwelijks mijn keuken hebben verlaten voor een plekje in de boekenkast, waar ik elke keer weer naar teruggreep en boeken die mij hebben geïnspireerd. Lekkere kookboeken dus en de ideale cadeau’s voor je favoriete foodies.
Dit is geen ranglijst, de volgorde van deze lijst is willekeurig.
De beste en leukste kookboeken van 2017
Sweet | Yotam Ottolenghi en Helen Goh
Dit nieuwe kookboek van Ottolenghi staat geheel in het teken van zoet! Schijnbaar is Yotam Ottolenghi van oorsprong patissier en dat is te merken. Zoals altijd weet hij te verrassen met exotische smaken, bijzondere ingrediënten en niet alledaagse combinaties, maar nu dus in een zoet jasje. De recepten worden helder en precies uitgelegd. Het boek staat vol prachtige foto’s van luchtig gebak, kleurrijke wonderschone taarten en ander lekkers waardoor je direct thuis wil gaan bakken.
Voor wie?
Zoetekauwen, fans van Heel Holland Bakt en liefhebbers van de Arabische keuken.Yotam Ottolenghi en Helen Goh
Uitgever | Fontaine Uitgevers
Omvang | 384 pagina’s
Prijs | €29,95
ISBN | 9789059567580
Home Sweet Home XMAS | Yvette van Boven
Net uit en nu al in een lijstje ‘Beste Kookboeken 2017’? Dat kan natuurlijk alleen als je de spectaculaire reputatie van Yvette van Boven hebt. Ieder kookboek van Yvette wordt door mijzelf van voor tot achter gelezen en gekookt, waarna mijn zussen en vriendinnen ermee aan de haal gaan.
Yvette houdt ook met Kerst de rust in de keuken, bijzonder knap. En in dit boek leert ze ons, hoe wij dat ook kunnen hebben (zonder uit eten te gaan, hé!). Een kerstmenu op tafel zetten, voor een nieuwe liefde, of je complete schoonfamilie? Met dit boek wordt het vanzelf leuk. Echt waar.
Voor wie?
No- nonsens thuiskoks die deze Kerst de blits willen makenYvette van Boven
Uitgever | Fontaine Uitgevers
Omvang | 304 pagina’s
Prijs | €29,95
ISBN | 9789059567931
Big Mamma | Ciro Cristiano
Dit vrolijke en dikke kookboek – 480 pagina’s en bijna twee kilo – staat vol klassiekers en spannende recepten uit de Italiaanse keuken. Het is een verzameling recepten van de chefs, pizzabakkers, sommeliers, fromagiers, barista’s, patissiers en de bediening van het immens populaire Big Mamma imperium. Dat betekent naast een heleboel recepten, tips voor de beste tiramisu – en drie waanzinnige variaties, waaronder een met banaan en speculaas(!) – advies over wijn kopen, een lesje balsamico, trucjes voor de beste espresso en uitbundige cocktails. Een heel volledig boek dus.
We deelden al eerder een uitgebreide recensie van dit boek, die vind je hier.
Voor wie?
Voor wie dol is op de Italiaanse keuken en niet kan leven zonder pasta.
Uitgever | Good Cook
Omvang | 480 pagina’s
Prijs | €25,95
ISBN | 9789461431721
5 ingrediënten | Jamie Oliver
Jamie kan natuurlijk niet ontbreken in een lijstje ‘Beste Kookboeken 2017’, want welke thuiskok is er niet begonnen met een boek van deze grote chef! Oliver voert al jaren campagne voor beter en gezonder eten & koken. Met dit boek kan dat heel snel. Jamie laat zien dat je met slechts 5 ingrediënten, helemaal niet lang, moeilijk of duur hoeft te koken. En dat zelf koken ook nog eens veel lekkerder is.
Voor wie?
Beginners met tijdnood.
Uitgever | Kosmos Uitgevers
Fotografie | Paul Stuart
Omvang | 320 pagina’s
Prijs | € 29,99
ISBN | 9789021566665
Op zoek naar meer inspiratie? Lees ook | 1001 recepten voor elke dag, kookinspiratie!
Just Cook It | Sergio Herman
Sergio Herman wordt ouder en gaat terug naar de basis in zijn nieuwe kookboek, Just Cook It. Niet alleen omdat zijn kinderen en vrouw echt niet zitten te wachten op de zes bereidingen van oester. Maar ook omdat Sergio zelf steeds vaker terugkijkt naar de klassiekers die hij van zijn vader leerde, zijn aller grootste leermeester. In dit boek veel comfortfood, maar vergis je niet, dit is een boek voor de meer ervaren thuiskok. Er wordt veel verwezen naar het hoofdstuk ‘Basic Magic’. Snelle basics, die je als kok net beter uit de verf doen komen dan je buurman.
Voor wie?
Stoere koks met een liefde voor eten en een beetje talent voor koken.
Uitgever | Carrera
Omvang | 256 pagina’s
Prijs | € 33,99
ISBN | 9789048840700
Leafs | Carola de Kanter
Het enige boek in deze lijst met een nu zo populair vegetarische thema. En niet om dat het vegetarisch is, maar omdat het gewoon een heel goed boek is waar je vlees of vis niet in mist. Carola de Kanter neemt je mee naar haar kookatelier en leert je koken met het seizoen, rechtstreeks uit de tuin. En als je geen moestuin hebt, dan zijn de tips voor een succesvolle kruiden-vensterbank onmisbaar. Door dit luxe boek leer je koken zonder vlees, zonder dat dat een gemis is. Mooie recepturen en gerechten die zonder blikken of blozen aan je gasten voorzet. Fijn.
Leafs is genomineerd voor kookboek van het jaar 2017.
Voor wie?
Thuiskoks die soms gewoon wat minder vlees willen eten en niet zo goed weten hoe. En graag willen weten hoe ze dat basilicum plantje wél in leven houden.
Uitgever | Good Cook
Omvang | 320 pagina’s
Prijs | €29,95
ISBN | 9789461431622
WijnSpijs Bijbel | Victoria Moore
Eigenlijk niet écht een kookboek, maar wel een musthave voor elke keukenprins(es)! Want bij een mooie maaltijd schenk je nou eenmaal geen cola. Wat je wel moet schenken weet Victoria! Honderden gerechten en ingrediënten worden beschreven mét hun ideale wijnpartner, en andersom. Want heb je een prachtige Bordeaux uit je geboortejaar liggen en wil je die deze kerst nog killen, wat eet je daar in godsnaam bij?! Verrekt handig boekje dus. En eigenlijk een perfect cadeau voor iedereen inclusief jezelf!
We schreven al eerder een uitgebreide recensie over de WijnSpijs Bijbel.
Voor wie?
Iedereen die thuis graag restaurantje speelt
Uitgever | Atlas Contact
Omvang | 488 pagina’s
Prijs | €29,99
ISBN | 9789045034690
My Streetfood Kitchen | Jennifer Joyce
Speciale vermelding – want eigenlijk uit al uit 2015. Maar dit boek is al tijden topfavoriet.
Meer dan driekwart van de recepten uit dit boek heb ik gekookt, en alle gerechten zijn origineel en goed te doen, maar niet zo dat je het zelf ook had kunnen verzinnen. Daarnaast zijn het echt heel veel verschillende keukens, wat heel veel inspiratie oplevert. Geen gerechten voor elke dag, her en der mis ik groenten, maar perfecte recepten voor feestjes. Absoluut een heel goed cadeau met waanzinnig mooie sfeerfoto’s.
Voor wie?
Foodies met een craving voor streetfood en een liefde voor foodfoto’s.
Uitgever | Good Cook
Omvang | 263 pagina’s
Prijs | €24,95
ISBN | 9789491431462