Spaarne66 ligt aan het prachtige Spaarne in Haarlem. Ongeveer waar de eerste stappen van de WijnSpijs Wandeling gezet werden. Deze dames (en okay, ook een paar heren) lieten zich maar liefst 13 (!) keer zien tijdens de Wandeling in Haarlem. Vandaag bestaan ze tien jaar! Wauw. Tijd voor een zonnetje! Maar eerst de administratie..

De Cijfers

Spaarne66 is deze maand het allerbeste restaurant van de maand maart. Ze lieten maar liefst 49 anderen restaurants achter zich. Buiten (Gouda) zat ze flink op de hielen. Jullie wandelden in Alkmaar, Arnhem, Zaltbommel, Assen, Wijk bij Duurstede, Gouda, Hilversum en WijnSpijs Home Haarlem! Er werden maar liefst  10.470 gerechtjes geserveerd met bijna evenveel glazen wijn. De enquete – verdeeld onder 1745 wandelaars liet er geen twijfel over ontstaan. De winnaar zit aan het Spaarne. Op nummer 66 welteverstaan.

Dé Huiskamer van Haarlem

Spaarne66 in Haarlem staat onder locals bekend als gezellige huiskamer met een bijzonder(e) goede keuken. Dit familiebedrijf wordt gerund door twee zussen en hun moeder. Sophie, Kim en Marianne Lemmers zorgen ervoor dat iedereen zich op zijn thuis voelt en met een goed gevoel de deur uit gaat. Dan doen ze zeker niet alleen, naast chef Remco Vergeer staat er een klein legertje vrolijkerds te springen om je Old Fashioned, huisbier Tap66, of Cote de Boeuff naar je toe te mogen brengen. Dat deze jongens en meisjes van wanten weten, weet elke Haarlemmer. In 2014 werden ze tweede in de Misset Terras Top 100. Met de gastvrijheid zit het wel snor dus. Ook de WijnSpijs Wandelaars werden  getrakteerd op ouderwets goede service. ‘Wat een leuke meiden werken daar toch! Altijd goed bij Spaarne66.’

Winnend WijnSpijs Gerecht

Chef Remco Vergeer is dan nu eindelijk de winnaar van Haarlem. In voorgaande edities eindigde Remco vaak net achter de nummer 1 – en dat ging hem niet in de koude kleren zitten. De fanatieke chef besloot dat het dit jaar welletjes was en serveerde niet alleen weer een prachtig gerecht – er werden ook handgemaakte spekjes uitgedeeld als ‘extraatje’. ‘Net als vorig jaar erg goed!’

De keuken van Spaarne66 serveerde een kwartelborstje met een krokant gekonfijt boutje, aardpeer, shii-take, jus van lapsang-souchonthee en aardappelcrisp. In het glas een kruidige Italiaanse Greco uit Campanië.

Afdansen

Spaarne66 regelde dit jaar de Haarlemse afterparty – en dat hebben we geweten. Er waren burgers, biertjes, desserts en borrelplanken. Het duurde niet lang voordat de DJ werkelijk iedereen op de dansvloer had. We hebben zelfs enkele wandelaars op de tafels zien dansen. ‘Het feest met DJ strijkplank na de wandeling was geweldig leuk!‘ Deze pre-party voor het tienjarig bestaan luidt een maand van feestelijkheden in. Maar volgens sommige wandelaars kunnen we elke WijnSpijs Wandeling het beste afsluiten met een afterparty zoals nu bij Spaarne66!! Staat genoteerd hoor. 😉

Tijd om eigenaar/barista Sophie Lemmers (32) te feliciteren!

Zo Sophie! Jullie bestaan al weer 10 jaar! Wat een mijlpaal!

Ja tof he! Gisteren was het een groot feest! We hebben met buren, leveranciers, oud (en nieuw) personeel, familie en gasten een mooie borrel gedronken!

Vanaf vandaag hebben we ook iets heel leuks voor WijnSpijs Wandelaars en andere gasten. De hele maand serveren we een jubileum menu (4 gangen voor 35 euro)  en de eerste 100 gasten die dat bestellen krijgen een goedgevulde goodiebag met producten van onze geliefde leveranciers! En.. saillant detail 😉 – het tussengerecht zal het winnende WijnSpijs gerechtje zijn!

Zo he! Klinkt goed! Maar tien jaar.. Jij was er vroeg bij. Op je 22 al restaurateur dus?

Ja, ik heb even een jaartje Hogere Hotelschool in Den Haag gedaan en daarna 7 jaar horeca. Van barista tot restaurant tot hotel. Daarna nu dus 10 jaar hier.

Waar ga je zelf graag eten?

In Haarlem is zoveel leuks te doen! Bij het Veerkwartier kun je heerlijk buiten spelen met lekker eten (handig met een kleintje) net als bij Rapa Nui – op het strand. Voor een romantisch diner ga ik naar Southern Crossin Heemstede.

En als je zelf kookt?

Voor het echte lentegevoel: Asperges a la Flamande! Zo klaar en toch ultiem luxe!

Oh heerlijk! Ben je altijd van de klassiekers?

Nou, nee. Ik ben momenteel de Aziatische keuken aan het ontdekken. Mooie, lichte en gezonde gerechten. Kleine vouwverrassingen, pittige bouillon met knapperige groenten. Net wat je nodig hebt om dat laatste spoortje winterverkoudheid weg te werken. Thaise beefsalad met cashews en tomaat én veel koriander. En ik wil heel graag zo’n echte bibimbap bowl voor thuis, die je op het vuur kan zetten. Healthy maar wel bevredigend, zeg maar.  

Waar ben je in 2017 wel klaar mee?

Die krokodellen en andere overgeproduceerde angstaanjagende frituurhapjes zijn wel klaar, wat mij betreft.

Welke wijn neem je mee naar een onbewoond eiland?

Wel graag een Cook Islands-achtig eiland graag! Dan zou ik bij mijn zelf gevangen krabbetjes en garnaaltjes wat groen zoeken, mangootje of zoiets erbij, met een knisperfrisse Sauvignon Blanc uit Marlbourough, Nieuw-zeeland. 

Laatste vraag! Waar kunnen we dat Jubileum Menu reserveren? 

Spaarne66
Spaarne 66, Haarlem
023 5513800